Digitron počeo da radi u Prištini: Ko sa kim ide u koaliciju uoči izbora

Predizborna trka u Prištini uveliko je počela da se zahuktava. Iako se još uvek čeka da izbori budu raspisani, neki dogovori i koalicije već su poznati

  • 2

Posle ostavke premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja, juče je parlament u Prištini raspušten posle sednice od samo 30 minuta.

Predizborna trka u Prištini uveliko je počela da se zahuktava. Iako se još uvek čeka da izbori budu raspisani, neki dogovori i koalicije već su poznati.

Špend Ahmeti i Ramuš Haradinaj Špend Ahmeti i Ramuš Haradinaj - Foto: Printscreen/facebook.com/RamushHaradinajOfficial

Ramuš Haradinaj, bivši premijer privremenih institucija u Prištini, objavio je koaliciju sa Špendom Ahmetijem i pre nego je vlada tzv. Kosova bila raspuštena.

Nosilac liste ovog koalicionog sporazuma biće Haradinaj, koji je očigledno uveliko spreman da se vrati na fotelju sa koje je tek, samoinicijativno, ustao. Predsednici "ABK" i "SDP" poručili su da su se udružili da bi pobedili.

Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj - Foto: Printscreen/Vizion Plus TV

Duga predizborna koalicija, danas je sklopljena, a potpisnici su Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa za budućnost Kosova.

Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj ići će zajedno na vanredne izbore, jer su, kako su naveli, imali dobru saranju u prošlosti, te su odlučili da sarađuju i u budućnosti.

Kandidat za premijera ispred ove koalicije biće lider Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj.

- Odlučili smo sinoć da sklopimo koaliciju. Ja bih je nazvao zlatnim stubom ili trećim centrom koji će biti ključan i važan u formiranju buduće vlade - kazao je Pacoli.

Međutim, na izbore Pacoli ipak ide oslabljen. Naime, njegov doskorašnji partijski kolega, gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je da će deo ogranka Alijanse za novo Kosovo postati deo Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

U Prištini je inače gotovo nemoguće da jedna partija formira vlast i zato su predizborne ili postizborne koalicije neophodne.

Analitičar Artan Muhadžiri ocenio je i da su one sklopljene pre izbora održivije, ali upozorava na to da one moraju biti sklopljene oprezno i bez kršenja principa.

- To je upravo jedan od razloga zašto ni jedna vlada do sada nije uspela da okonča svoj mandat. Zato što su se postizborne koalicije sklapale uzimajući u obzir matematiku, odnosno postizanje 61 glasa za formiranje vlade, a ne na osnovu jasnih principa i zdrave politike za dugoročno zajedničko funkcionisanje - izjavio je Muhadžiri, prenosi RSE.

KOSOVSKA MITROVICA IVANOVIC UBISTVO Momčilo Trajković - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poznavalac političkih prilika na Kosovu Momčilo Trajković u ovoj koaliciji ne vidi nikakvo odstupanje od dosadašnje politike Vlade, dok potencijalnu koaliciju između Demokratskog saveza Kosova, čiji je predsednik Isa Mustafa i Samoopredeljenja, čiji je lider Aljbin Kurti, najekstremniji Albanac na političkoj sceni tzv. Kosova vidi kao veoma zanimljivu.

Kurti je inače i izrazio zainteresovanost da uđe u koaliciju sa Mustafom, koji se prema anketama vodi kao najjača politička stranka na Kosovu.

Prištinski analitičar vanredne izbore na Kosovu ne vidi kao veliku novinu i ne očekuje veće promene nakon njihovog održavanja.

- Sve se svelo na regrupisanje oko dijaloga, oko razgovora i pregovora sa Beogradom, zapravo je u pitanju odnos snaga u regionu, po kome se ravnaju i naše političke snage, zato je počelo da prevaginje u onom pravcu da se razgovori nastavljaju i da se postigne neki dogovor, imamo na kraj krajeva i američku inicijativu koja pogoduje svemu tome, ja vidim da to utiče na ove izbore ovde - rekao je Ljepaja, prenosi RTK2.

Vlada Kosova, Kosovo, Hasim Taci Vlada tzv. Kosova, arhivska fotografija - Foto: kryeministri-ks.net

Bitnost ovih izbora ističe politički analitičar iz Beograda Mišel Zubenica, koji naglašava da bi nova vlada u Prištini trebalo da bude spremna na kompromise. On ističe i negativne poteze Haradinajeve vlade, koji su urušavali mogući dijalog i dogovor sa Beogradom.

- Svakako da bi i Međunarodna zajednica pa i mnogi u regionu želeli da naredna kosovska vlada više bude otvorena ka kompromisu, da to bude vlada koja će da ukine takse prema robi iz centralne Srbije i koja će da se vrati za pregovarački sto - rekao je Zubenica, prenosi RTK2.

Jedina partija koja za sada, zvanično, ne vodi pregovore je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija. Ovoj stranci koja je bila vodeća u PAN koaliciji i koja je do sada bila na čelu privremenih pokrajinskih institucija, analitičari predviđaju tek četvrto mesto na izborima.

Ostalo je i da se predstavnici manjinskih zajednica izjasne u vezi sa izlaskom na birališta.

Od 120 poslaničkih mesta, 20 pripada manjinskim zajednicama. Oni su do sada bili deo vladajućih koalicija.

A. T. (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    23. avgust 2019 | 17:16

    Ko god da bude ili ne bude sa nekim, oni su svi za mene šiptari, a svi nam isto misle. Sledeći put pamet u glavu.

  • Dr.

    23. avgust 2019 | 17:00

    Al su oni zaostali, pa mi smo koristili digitron pre više od 50 godina !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA