≫ 

Američki i ruski ambasador u Srbiji u "tviter obračunu": Ovaj sporazum je razlog sukoba

Američki diplomata objavio je tvit u kom podseća da je na današnji dan, pre tačno 80 godina, potpisan zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dvojica diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja

  • 18
Aleksandar Bocan Harcenko, Kajl Skat Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Sava Radovanović

Odlazeći ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skat, ušao je u "tviter obračun" sa novim ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Američki diplomata objavio je tvit u kom podseća da je na današnji dan, pre tačno 80 godina, potpisan zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dvojica diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.

- Nedelju dana kasnije usledila je invazija na Poljsku a Evropu su prepavili užasi uz kasnije podele od kojih neke i dan danas traju - napisao je on i dodao da je ovaj dan 2009. godine proglašen Evropskim danom sećanja na žrtve staljinizma i nacizma.

- Dijalog i transparentnost su izuzeno važni kako ne bi došlo do sukoba - poručio je Skat.

Regujući na ove objave, Harčenko je poručio da pokušaji da se Sovjetski Savez prikaže kao "pokretač" Drugog svetskog rata omalovažavaju sveto sećanje na milione sovjetskih ljudi koji su dali svoje živote za rušenje nacizma i oslobađanje sebe i evropskih naroda.

- Molim Vas da se obratite presudama Nirnberškog suda, koji je i dalje sastavni deo međunarodnog prava. Tragedija je mogla biti sprečena da su se zapadne države složile da uspostave sistem kolektivne bezbednosti koji je predlagao SSSR - umesto da sprovedu ciničnu politiku „smirivanja“ čiji je cilj preusmeravanje Hitlerove agresije na Istok - stoji u objavi.

Fotografije koje prikazuju kako se zapadni premijeri rukuju s nacističkim liderima lako se mogu pronaći. Proverite "Chamberlain i Hitler u Godesbergu, septembar 1938." ili "Minhenski sporazum, septembar 1938" - naveo je ruski diplomata.

Kajl Skat mu je potom poručio da dobro poznaje žrtve sovjetskih građana i da to ne menja istorijske činjenice.

- Staljin i Hitler dogovorili su se 1939. godine da razbiju Istočnu Evropu i bili su partneri sve dok Hitler nije izdao SSSR 1941. godine - poručio je Skat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    23. avgust 2019 | 17:44

    STA JE SA FORDOM ,GM I BANKAMA ILLUMINATA KOJI SU FINANSIRALI DOLAZAK NA VLAST HITLERA I HITLEROVU RATNU MASINERIJU I RAT!!!?????!!!

  • Jovan Ktć

    23. avgust 2019 | 20:06

    Sovjetski Savez je dao najveći doprinos slamanju fašizma i nacizma, i podneo je najveće žrtve - preko 20 miliona ljudi. Poznato je da nije bio još spreman za rat, i to je razlog potpisivanja sporazuma, kako bi se dobilo na vremenu. Američke žrtve i njihov doprinos je mnogo manji. Gospodin bi to trebalo da zna. O mnogim ratovima SAD od 1945. pa nadalje, ne treba trošiti reči. U Vijetnamu 3 miliona mrtvih Vijetnamaca, uz oko 65.000 poginulih Amerikanaca!

  • Ja

    23. avgust 2019 | 18:16

    A o bombardovanju Srbije 1944. i 1999. godine ni reci, a Skotino?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA