Hrvati ponovo "udarili" na Vučića: Smeta im njegova osuda napada na navijače Zvezde u Kninu

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju da, kako navodi u saopštenju, umesto manipulisanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države, prenela je Hina

  • 91
Aleksandar Vucic Srbija Hrvatska Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije, Shutterstock

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) ocenilo je danas kao "krajnje neprihvatljivu" jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je povodom napada na Srbe u Kninu rekao da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju da, kako navodi u saopštenju, umesto manipulisanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države, prenela je Hina.

- Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srpske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića - navodi se u saopštenju ministarstva i tvrdi da o tome govore brojne relevantne rezolucije Savet bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srpske protivtužbe.

Kako se još navodi, "upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine osnovnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče".

VUCIC KOSOVO POSETA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Hrvatsko Ministarsvo navodi i da je "nasuprot ovakvim srpskim pokušajima, Hrvatska zainteresovana za stabilnost svoga susedstva i otvorena za prenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Evropsku uniju".

- Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i odbranjena u nametnutom ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusedske odnose sa svim susednim državama - istaklo je ministarstvo.

MVEP navodi i da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina i da izgrađuje tolerantno i inkluzivno društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.

- Umesto manipulisanja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, u skladu sa preuzetim obavezama, unapredi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dve susedne države - navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče , povodom napada na Srbe u Hrvatskoj, da je neverovatno da u 21.veku ne postoji bolji odgovor na te događaje nego priča o velikosrpskoj agresiji, i ocenio da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima. Kazao je da su napadali na ljude koji su u Kninu i drugim mestima gledali Crvenu Zvezdu, podsećajući da su Srbi uvek navijali za Zvezdu da bi se razlikovali tako od Hrvata Hajdukovih navijača.

- I dan danas ih love da vide ko sme u Hrvatskoj da navija za Zvezdu - rekao je on. Istakao je da će Srbija gledati da učini sve da pomogne svom narodu i konstatovao da je razumljivo što se najveći deo pobunio pre 30 godina protiv takvog režima i što je i dalje proterani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji, gde su otpočeli novi život.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ortodox RS

    25. avgust 2019 | 13:31

    Zlikovci su to.....

  • Rade

    25. avgust 2019 | 13:54

    Hrvati će napadati predsednika Vučića šta god da je u pitanju. Katastrofalno ponašanje.

  • Miki01

    25. avgust 2019 | 15:54

    Hrvati i Hrvatska vlast trebaju prvo ocistiti smece u svojoj kuci pa tek onda nekoga s necim uslovljavati....nek pokazu primjer drugima kako to treba biti kad vec pametuju ...ono sto oni rade i kako se ponasaju ispada da su oni cistunci a zaboravljaju 41g i mnoge druge...a u sjecanju im je samo "velikosrpska agresija" 91...kako oni kazu....a zlocini koje su oni pravili i koje jos prave dan danas olako zaboravljaju....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA