≫ 

"Brnabić i ja smo pripadnici mlađe generacije i na stvari gledamo malo drugačije": Šarec za SRB u EU

Slovenački premijer boravi u prvoj poseti Srbiji

  • 0
SRBIJA SLOVENIJA POSETA Brnabic- Marjan Šarec Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Vlada RS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Brnabić je izjavila je da Srbija i Slovenija imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose, i zahvalila toj zemlji na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije.

- Hvala premijeru i vladi na snažnoj i kontinuiranoj podrsči Slovenije Srbiji. Nikada nismo imali posebna uslovljavanja od strane Slovenije kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a imali smo uvek veliku tehničku podršku - rekla je Brnabić za zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom.

Ona je uputila i zahvalnost Sloveniji što su, kako je rekla, jak zastupnik politike proširenja EU.

Brnabić je navela da Srbija i Slovenija nemaju mnogo otvorenih pitanja i prenela da je danas sa Šarecom razgovarala o terminu za odžravanje pete zajedničke sednice vlada Srnije i Slovenije.

- Nadam se i zamolila sam slovenačkog premijera da probamo da imamo termin do kraja godine - rekla je Brnabić i podsetila da sledeće godine Srbija ulazi u izbornu godinu.

SRBIJA SLOVENIJA POSETA Brnabic- Marjan Šarec Brnabić i Šarec - Foto: Slobodan Miljević/Vlada RS

Takođe, prenela je da je predlog i da se održi privredni forum, jer ekonomska saradnja beleži konitnuirani rast.

Brnabić je ukazala da je slovenačka privreda jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora, sa više od milijardu evra ulaganja.

Posebno je istakla da 1.600 slovenačkih kompanija uspešno posluje u Srbiji.

- Ako postoji jedna ekonomska stvar koju bih volela da naučimo od Slovenije i koliko je važno za zdravu ekonomiju, to je značaj sektora malih, mikro i srednjih preduzeća. Slovenija ima jak sektor malih i srednjih preduzeća, što je i nama potrebno i trudiću se da prepišemo neke dobre stvari - rekla je Brnabić.

Ona je iznela podatak da je ukupna spoljno-trgovinska razmena Srbije i Slovenije prošle godine prešla 1,6 milijardu evra, te dodala da se nada da će 2020. godine ukupna spoljno-trgovinska razmena premašiti dve milijarde.

Podsetila je da je PKS početkom ove godine otvorila predstavništvo u Ljubljani, što je prvo i jedino predstavništvo u regionu bivše Jugoslavije.

Brnabić je poručila da očekuje rast srpskih investicija u Sloveniji, koje trenutno prevazilaze vrednost od 300 miliona evra, podsećajući da u Sloveniji posluju Nektar, Komtrejd, Delta...

Dodala je da Srbija i Slovenija mogu mnogo da postignu zajedno, kroz saradnju u oblasti "blokčejna".

Takođe, ukazala je na rast turističkog prometa iz Slovenije u Srbiju, navodeći da je gostiju iz Slovenije prošle u odnosu na 2017. godinu bilo više za 10,7 dosto.

Podsetila je da je Er Srbija uvela posebnu liniju Niš - Ljubljana, te da se nada da će turisti iz Slovenije sve više dolaziti i u taj deo Srbije.

SRBIJA SLOVENIJA POSETA Brnabic- Marjan Šarec Brnabić - Foto: Slobodan Miljević/Vlada RS

"PODRŽAVAMO PROŠIRENJE EU"

- Srbija je dobar partner Slovenije, a dve zemlje imaju malo otvorenih pitanja i veoma dobro sarađuju i politički i ekonomski - poručio jeŠarec i naveo da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer Srbija to zaslužuje.

- Znamo da ima još mnogo otvorenih pitanja, ali sigurno ćemo i dalje nastaviti da podržavamo evropske integracije, jer je EU veza država koja je do sada najbolje što se Evropi desilo - rekao je Šarec na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu.

Šarec je rekao da Slovenija kao poznavalac, ali pre svega kao prijatelj regiona, veoma dobro poznaje i razume probleme, i zato će nastaviti da podržava proširivanje EU na Zapadni Balkan.

Slovenački premijer izjavio je da klima u Evropskoj uniji nije naklonjena prijemu novih članica, ali da Ljubljana insistira da o tome treba razgovarati.

- Nisam preterano optimističan, već sam realan, ali nije sigurno ni da će se takva klima održati - rekao je Šarec.

Šarec je izjavio da Ljubljana podržava priključenje EU zemalja Zapadnog Balkana, ali da je svesna da postoje otvorena pitanja.

- Slovenija veoma dobro poznaje probleme regiona i razume ih - rekao je Šarec i dodao da je više puta istakao da kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije ne predstavljau dobar put, zbog čega ih treba ukinuti.

Premijer Slovenije je naveo i da dve zemlje imaju i dobru policijsku saradnju kada je reč o upravljanju migracijama, navodeći da su migracije problem EU, a stav Slovenije je da ako ga svako na svoj način bude rešavao, neće se daleko stići.

Migracije treba rešavati na izvoru, rekao je Šarec i dodao da će Slovenija u tom pogledu pružiti pomoć Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

SRBIJA SLOVENIJA POSETA Brnabic- Marjan Šarec Šarec i Brnabić - Foto: Slobodan Miljević/Vlada RS

Istakao je i da se nada da će robna razmena Srbije i Slovenije dalje rasti.

Kada je reč o pitanju sukcesije bivše SFRJ, Šarec je rekao da postoji slaganje da se učini sve što je moguće da se stvari ubrzaju i da će se nastaviti rad po tom pitanju.

- Trudićemo se da pripremimo zajedničku sednicu vlada u dogledno vreme, jer je to prilika da se pregleda šta je učinjeno i šta tek treba da se uradi, da vidimo gde nam možda nešto ne ide od ruke i da se dogovorimo kako dalje - rekao je Šarec.

Premijer Slovenije, kojem je ovo prva zvanična poseta Beogradu, rekao je da se sa srpskom koleginicom susretao u okviru regionalnih skupova, gde su imali priliku da razmene mišljenjea i stavove.

- Premijerka Brnabić i ja smo pripadnici mlađe generacije i na stvari gledamo malo drugačije, a samo time je moguće postići napredak - zaključio je Šarec.

SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE "SRBIJA"

Premijeru Slovenije priređen je svečani doček ispred Palate Srbija, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje.

SRBIJA SLOVENIJA POSETA Svečani doček - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Vlada RS

Nakon toga usledio je tet-a-tet razgovor Šareca i Brnabić, a zatim i razgovor dve delegacije, kojem prisustvuju ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ambasadori dve zemlje Iztok Jarc i Zorana Vlatković, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

SRBIJA SLOVENIJA POSETA Brnabic-Sarec Sastanak premijera - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Vlada RS

Osim evroinegracija i ekonomske saradnje, jedna od tema razgovora biće i održavanje zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije.

Slovenački premijer će se tokom posete Beogradu sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Dve zemlje imaju intenzivne bilateralne odnose, trgovinska razmena porasla je prošle godine za 14 odsto, a Slovenija je sa milijardu evra jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Kao zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan, Slovenija takođe podržava evropske integracije Srbije.

Šarec u muzeju Nikole Tesle Marjan Šarec u muzeju - Foto: Muzej Nikole Tesle

POSETA MUZEJU "NIKOLA TESLA"

Visoka delegacija na čelu sa slovenačkim premijerom, tokom svoje prve zavanične posete Srbiji, posetila je i Muzej Nikole Tesle u prestonici.

Premijer Slovenije je oduševljen posetom muzeju i sa pažnjom je slušao o najvećem srpskom naučniku svih vremena. Najviše je uživao u eksperimentima, a Šareca je u muzeju dočekala direktora Ivona Jevtić.

Šarec u muzeju Nikole Tesle Marjan Šarec i Ivona Jevtić - Foto: Muzej Nikole Tesle

Srbiju je prethodno posetio slovenački predsednik Borut Pahor u pratnji velike poslovne delegacije, a početkom jula u Sloveniji je boravila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Šareca je sinoć na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA