≫ 

U kakvu misiju dolaze bivši evroparlamentarci? Susreti iza zatvorenih vrata sa vlašću i opozicijom

Dolazak Kukana i Flekenštajna najavio je Mekalister u ponedeljak

  • 12
Eduard Kukan i Knut Flekenštajn Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Profimedia

Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, sad već bivši poslanici Evropskog parlamenta, dolaze kasnije danas ili sutra u Beograd, gde bi u četvrtak ili u petak, prema šturim podacima, trebalo da imaju neformalne političke razgovore, sa ne do kraja poznatom listom sagovornika, i to iza zatvorenih vrata. Oni dolaze u srpsku prestonicu posle najave predsedavajućeg Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvida Mekalistera, uz objašnjenje da će njih dvojica da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji u Srbiji, te da stave na raspolaganje svoje iskustvo u rešavanju političkih kriza na Zapadnom Balkanu.

Mekalister je početkom ove nedelje razgovorao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poslanicima Skupštine Srbije i predstavnicima NVO i medija o aktuelnoj političkoj situaciji u državi, o predstojećim parlamentarnim izborima, kao i mogućem bojkotu istih od strane jednog dela opozicionih partija.

On je tada u zgradi Doma Narodne skupštine najavio dolazak Kukana i Flekenštajna, uz pojašanjenje da se "radi o dvojici odličnih poznavalaca naše zemlje i regiona".

- Sastaće se sa predstavnicima svih partija, a cilj posete je da prvo sve saslušaju i vide da li postoji želja svih strana da prihvate pomoć Evropskog parlamenta i EU u prenošenju svoje prakse - rekao je tada Mekalister, uz napomenu da je potom na Srbiji da odluči hoće li da je EU podrži.

Dejvid Mekalister Mekalister u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Iskustvo na koje Mekalister podseća tiče se uloge Kukana i Flekenštajna, zajedno sa slovenačkim poslanikom Ivom Vajglom, u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine, na kojima su učestvovali svi akteri.

Ova "trojku" Evropskog parlamenta, naime, odigrala je, prema analitičarima, ključnu ulogu u postizanju tog sporazuma.

EU je već nagovestila da bojkot izbora, koji najavljuje deo opozicije u Srbiji, nije opcija za Brisel, što je gotovo direktno rekao i Mekalister.

- Jedna zemlja, jedan parlament, jedna nacija sa mnogo različitih stavova. Istina je uvek negde u sredini i zavisi od definicije. Na građanima Srbije i politike je da odluče kojim putem žele da napreduje zemlja. Uskoro ćete srećom imati izbore i građani će moći da odluče - rekao je Mekalister u Skupštini Srbije.

Međutim, za sada nema zvaničnih informacija u Briselu o sadržaju posete Kukana i Flekenštajna.

Konferencija Srbi i Albanci Kukan - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Portal European Western Balkans (EWB) preneo je da bivši poslanici u Evropskom parlamentu Kukan iz Evropske narodne partije i socijaldemorata Flekenštajn u četvrtak dolaze u Srbiju kako bi svoje iskustvo u rešavanju političkih kriza na Zapadnom Balkanu stavili na raspolaganje sukobljenoj vlasti i opoziciji.

Sastanci sa srpskim političarima biće održani sutra i u petak iza zatvorenih vrata, a posle njih neće biti izjava za medije.

Ovo je za Telegraf.rs potvrdio i Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke. On je rekao da sastanci neće biti medijski pokriveni.

- Ništa mi je nije poznato u vezi njihovih eventualnih predloga. Niko to ne može da vam kaže, zato što je i takva priroda njhove posete - izjavio je zamenik poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Orlić - Foto: Marko Jovanović

Inače, na gorepomenutu "trojku" se pozvao predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović u otvorenom pismu koje je pre par dana uputio Mekalisteru, tražeći da slična praksa bude primenjena u Srbiji.

U PSG zbog osetljivosti teme, za naš portal nisu želeli da komentarišu predstojeći sastanak, dok se susret ne održi.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, povodom poziva iz opozicije Evropskoj uniji da posreduje u razgovorima sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima, kaže da ne razumem zašto uvlačimo strance u naše poslove.

- Prljav veš, ako postoji on se ne iznosi iz kuće. Bio sam u prilici da razgovaram sa strancima i ranije, kao savetnik Slobodana Samardžića i nikad mi nije palo na pamet da kritikujem sadašnju ili tadašnju vlast pred njima. To sam iz kuće poneo. Pred strancima smo svi jedno, svi smo Srbi - rekao je Jovanović za Tanjug.

Milos Jovanovic Jovanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iako se Kukan penzionisao posle deset godina rada u Evropskom parlamentu, a Flekenštajn nije uspeo da se izbori za novi mandat u maju ove godine, njihov dolazak u Srbiju pokazuje da vezanost za region ta dva poslanika prevazilazi parlamentarne obaveze, preneo je EWB.

Aleksandar Vucic, Knut Flekenstajn Flekenštajn - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema pisanju tog portala, njih dvojica će odgovoriti na potrebu za posredovanjem u Srbiji dok se institucije Evropskog parlamenta, uključujući Delegaciju za odnose sa Srbijom, u potpunosti ne konstituišu i dok se ne izaberu novi izvestioci i izvestioci iz senke na Spoljnopolitičkom odboru EP (AFET).

Prema najavama iz Evropskog parlamenta, formiranje Delegacije za odnose sa Srbijom i izbor njenog šefa održaće se 26. septembra, dok će u međuvremenu i AFET izabrati izvestioca, koji će, po izvorima EWB zaisigurno biti iz Evropske narodne partije.

VIDEO Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    28. avgust 2019 | 14:10

    Evropa postaje sve svesnija koliko je potrebno da se sasluša stav Srbije o KiM, i da se pokuša nešto učiniti da se takse ukinu kako bi se nastavio dijalog.

  • star

    28. avgust 2019 | 14:07

    Srbija će uskoro imati izbore i građani će moći da odluče za koga su, a dobro se zna da su za SNS, jer se oni bore za interese građana i države Srbije.

  • helena

    28. avgust 2019 | 14:03

    Sta ovo znaci, direktna podrska opoziciji, mesanje u nase unutrasnje izbore, zar zbog toga strani agenti vec mesecima vrsljaju po Srbiji????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA