≫ 

Usvojeno ukidanje viza za nekoliko zemalja, Dačić: Ne podmićujemo ih zbog povlačenja priznanja

Ukidanje viza je znak prijateljstva prema određenoj zemlji i međusobno poštovanje između zemalja - rekao je ministar

  • 5

Skupština Srbije usvojila je danas sporazuma o ukidanju viza za diplomatske, zvanične i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici.

Takođe je usvojen i sporazum o ukidanju svih viza Surinamu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom rasprave u parlamentu, odbacio je kritike koje se mogu čuti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje, ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

- Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države - izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio nadu da će broj da se povećava.

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge ukidanja viza za nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

SRBIJA SKUPSTINA BUDZET Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Naša politika je politika otvorenosti prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja - rekao je Dačić.

On je naveo da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

On je kazao da vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma "promenljiva i živa materija" koja se često menja prema potrebama usklađivanja odnosa sa drugim državama, a uvek u skladu sa državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana.

- Ukidanje viza je znak prijateljstva prema određenoj zemlji i međusobno poštovanje između zemalja - rekao je ministar napominjući da međutim često iz Brisela imaju primedbe zašto je Srbija ukinula vize za pojedine zemlje.

On je istakao da svaka država ima svoj državni i nacionalni interes te ukoliko bezvizni režim ne ugrožava neke druge principe kao što je pitanje ilegalnih migracija i azilanata Srbija nema razloga da preisputuje svoju politiku dok ne dođe do šest meseci do ulaska u EU kada mora potpuno da uskladi sistem sa belom listom EU. Dačić je odbacio kritike koje se mogu čuti u javnosti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

O RASKIDU SPORAZUMA SA EAU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne treba gubiti vreme i pricati o zahtevu Evropske komisije da Srbija raskine trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom kada se pridruži EU.

Ministar poljoprivrede Željko Sertić, Ivica Dačić Foto: Marko Todorović

- Ali, ljudi, o čemu mi pričamo, to je tema koja će biti aktuelna Šest meseci pre ulaska u EU. Daj, Bože, da ćemo biti živi u to vreme. Nadam se, pošto mislim da je pregovarač Turske umro od kada su počeli pregovori - rekao je Dačić u parlamentu, naglašavajući da nije evroskeptik i da nema dileme da Srbija ide ka EU.

On je istakao da Srbija mora da nastavi da radi na tom glavnom spoljnopolitičkom prioritetu, ali je dodao da Beograd ima još prioriteta.

- Ponekad je teško balansirano voditi ih - rekao je Dačić i podsetio da je Albanija prihvatila 100 odsto deklaracija i rezolucija EU, a opet nije dobila ništa.

On je naglasio da je nepotrebno gubiti vreme i raspravljati o nečemu što je dugotrajan proces, ne zato što Srbija nije spremna već zato što ne postoji politička volja druge strane.

- U EU ne postoji taj konsenzus oko proširenja, ali je na nama da uprkos tome radimo da ispunjavamo obaveze. Srbija mora da vodi računa o sopstvenim interesima, da li ćemo danas napasti Kinu, Rusiju ili Venecuelu koja nas podržava kada je reč o našim prolemima, ozbiljno je pitanje - rekao je Dačić i dodao da svi u EU to znaju, znaju da Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    4. septembar 2019 | 17:27

    Pritisni jace za ponistavanje razbijanja Srbije.Ruske baze sa nuklearnim oruzjem H I T N O.

  • Boki

    4. septembar 2019 | 20:21

    To što Evropi ne prija naša dvostruka ili višestruka politika je u stvari dobro za nas jer mi na taj način vršimo pritisak da urade nešto konkretno inače Kinezi dođoše u komšiluk, danas sa fabrikama, sutra možda sa naoružanjem...

  • Antun-Tunja

    4. septembar 2019 | 20:37

    Bravo majstore!To su zemlje sa jakom industrijom i visokom stopom BDP po glavi stanovnika.Jednom rijećju, ekonomski giganti. Sad će Srbija dobiti vize od Zapada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA