≫ 

"Od Mađarske ću tražiti pomoć po pitanju Kosova": Vučić doputovao u Budimpeštu, sastao se sa Orbanom

Predsednik Srbije će tokom dvodnevnog boravka u Mađarskoj imati niz sastanaka

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, viktor Orban, Mađarska Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Budimpeštu, gde će tokom dvodnevne posete imati niz susreta sa svetskim zvaničnicima, a učestvovaće i na Trećem demografskom samitu u Budimpešti, gde će se obratiti učesnicima konferencije.

Njega je u Budimpešti dočekao premijer Mađarske, Viktor Orban, sa kojim je predsednik Srbije imao sastanak.

- Sa iskrenim prijateljem Srbije razgovaram o bilateralnim odnosima Srbije i Mađarske, koji su već sada na najvišem nivou u istoriji dve zemlje - navedeno je uz objavu fotografije dvojice državnika.

Vučić je pre sastanka, u izjavi TV Pink, rekao da Mađarska i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog, a zahvaljujući Ištvanu Pastoru i Viktoru Orbanu imaju najbolje odnose u istoriji dve zemlje.

- Želimo te odnose da dalje gradimo. Imaću bilateralni sastanak sa Orbanom kojeg smatram iskrenim prijateljem Srbije, sa kojim ću razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, ali i Kosova - rekao je on.

Kazao je da će zamoliti Mađarsku da pomogne Srbiji po pitanju Kosova, dodajući da je Orban čovek od reči.

 
 
 
View this post on Instagram
Srdačan susret! - predsednik Vučić i predsednik vlade Madjarske @orbanviktorA post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Zamoliću ga, bez obzira na činjenicu da je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, da nam pomogne po nekim drugim pitanjima u vezi sa KiM. Prošli put smo ih molili za Interpol, pa su pomogli - podsetio je srpski predsednik i ukazao da je Mađarska zemlja sa velikim privrednim rastom, od koje možemo da dobijemo i dosta investicija.

Razgovori, prema njegovim rečima, važni su i zbog velike mađarske zajednice u Srbiji, ali i srpske u Mađarskoj.

Vučić je ukazao da je Srbija sa Mađarskom ostvarila u prošloj godini trgovinsku razmenu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, zahvaljujući čemuje Mađarska treći partner Srbije u EU, iza Nemačke i Italije.

- To dovoljno govori koliko je Mađarska važna zemlja za nas - rekao je on.

Ukazao je da će potom imati zajednički razgovor sa Orbanom i češkim i slovačkim liderima Andrejem Babišem i Peterom Pelegrinijem. S tim u vezi je dodao da imamo izvanrednu saradnju i sa Slovačkom i Češkom, a podsetio je i da predsednik Češke Miloš Zeman uskoro dolazi u posetu Srbiji. Rekao je da će tema razgovora biti ne samo sutrašnji samit o demografiji, već o bilateralnim odnosima, pogledima na svet, kao i kako naše male zemlje da sačuvamo od političke i ekonomske krize.

- Koliko budemo zajednički delovali bićemo čvršći i jači - poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, viktor Orban, Mađarska Foto: Predsedništvo Srbije

Prvog dana posete, Vučić će se posle sastanka sa predsednikom Vlade Mađke sastati sa predsednikom Vlade Češke Andrejem Babišem i premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem, prisustvovati večeri koju u njihovu čast priređuje Orban.

U četvrtak predsednik Vučić će učestvovati na Trećem demografskom samitu u Budimpešti, gde će se obratiti učesnicima konferencije.

Prema programu konferencije, između ostalih, na skupu će govoriti predsednik Češke Andrej Babiš, premijer Slovačke Peter Pelegrini, zamenica premijera Bugarske Marijana Nikolova, bivsi premijer Australije Toni Ebot, a pozdraviće ih Orban. Predsednik Vučić će ovom prlikom obići i Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum "Nikola Tesla", gde će razgovarati sa učenicima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irina

    4. septembar 2019 | 20:28

    Predsednik Vucic je doputovao kod Orbana, pravog prijatelja i normalno je da od njega zatrazi pomoc oko Kosova. Zato prijatelji i sluze da se uzajamno pomazu.

  • ogi

    5. septembar 2019 | 09:55

    pomoc i podrska nam je neophodna po pitanju Kosova

  • Nadica

    4. septembar 2019 | 20:29

    Gradimo staze buducnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA