• 11

Dodik: Republika Srpska ispunjava sve kriterijume da bude međunarodno verifikovana kao država

Danas smo jedina održiva zajednica u BiH, jedina sama koja bi mogla da nastavi, jer sve što tamo postoji ne može da egzistira - ni BiH, ni Federacija, ni kantoni - rekao je Dodik

  • 11

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Srbiji" otvorena je kulturno-umetničkim programom u Narodnom pozorištu u Beogradu, a manifestaciju je zvanično otvorio član Predsedništva BiH Milorad Dodik i bivši predsednik RS koji je poručio da su ovo dani jednog naroda, kulture i vere.

- Deo smo jednog naroda, kulture i vere, jedne bliskosti po kojoj izgleda da se mnogo dobro poznajemo, a nikad nije dovoljno da se dodatno upoznamo i saznamo više o nama. To je smisao ovih dana i dolazaka iz Republike Srpske u Srbiju - rekao je Dodik sinoć na otvaranju manifestacije.

Predložio je da se pokrene inicijativa o tome da se ubuduće manifestacija umesto "Dani Srpske u Srbiji" zove "Dani Srpske iz Srbije", jer je, kaže, to jedinstvo koje građani Srpske i Srbije moraju da neguju.

- Mi smo jedno i uvek ćemo biti jedno. Ne mogu nas zaustaviti ni teški politički okršaji koje vodimo u Srpskoj, u gotovo neprijateljskom okruženju, već 20 godina. Borimo se za svoj politički status i autonomiju koju smo stvorili, a zbog čega se narod žrtvovao u vreme građanskog rata u BiH - poručio je Dodik.

SRBIJA DANI RSRPSKA

Dodik - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Smatra da je malo naroda u svetu koji su izdržali takve pritske međunarodnih faktora koji su pokušavali da, kako kaže, skrnave osnovne vrednosti i dogovore iz Dejtona, a u cilju stvaranja unitarne BiH u kojoj nije bilo mesta za Srbe.

- Srbi su naučili da samo borba za slobodu podrazumeva borbu za državu i tamo gde nismo imali državu, nikada nismo ni imali slobodu, a o tome najbolje govori status našeg naroda u zemljama bivše Jugoslavije - ukazao je Dodik.

Kaže da je Republika Srpska danas slobodna zajednica srpskog naroda i drugih naroda koji tu žele da žive.

- Danas smo jedina održiva zajednica u BiH, jedina sama koja bi mogla da nastavi, jer sve što tamo postoji ne može da egzistira - ni BiH, ni Federacija, ni kantoni. Republika Srpska ima sve - teritoriju, narod koji tu državu hoće, vlast koju taj narod bira i sve kriterijume da se međunarodno verifikuje u status države, osim volje nekih velikih, ali i ta volja može biti promenljiva - podvukao je Dodik.

Poručio je da se građani RS moraju naoružati strpljenjem i željom kako bi došli do realizacije jednog cilja koji je, kako kaže, u njihovim dušama - jedinstvo, u svakom smislu, sa Srbijom.

SRBIJA DANI RSRPSKA

Dodik - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodik je ocenio da se Srbija politički i ekonomski danas nalazi na dobrom putu i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pomoći koju pruža Republici Srpskoj.

Kaže da Srbija u saradnji sa Srpskom, a na inicijativu srpskog predsednika, realizuje projekte iz budžeta Srbije u sve 63 opštine u Srpskoj i u još četiri opštine u Federaciji.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović kaže da će za vreme manifestacije biti predstavljena privreda, nauka, kultura i umetnost Republike Srpske, ali i snažna veza između Srbije i RS.

- Ovom manifestacijom Srpska slavi svoju slobodu - poručio je Cicović i kazao da će program biti posvećen šestorici velikih umova Srbije kao zahvalnost za postojanje srpske zemlje, naroda i jezika.

SRBIJA DANI RSRPSKA

Cicović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izaslanik patrijarha Irineja, episkop Stefan, ističe da se manifestacija ove godine održava u godini jubileja - osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, dodajući da je to dobra prilika da se prisetimo naših istorijskih izvora.

- Sa pravom možemo biti ponosni na naše duhovnike, učitelje, državnike koji su postavili temelj srpske duhovnosti, kulture i državotvornosti. Naša je obaveza da sačuvamo i učvrstimo tekovine njihovog rada, a snažna matica, stabilna Republika Srpska i složna dijaspora jesu znaci da smo na dobrom putu - rekao je episkop.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je svečanom otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Ðorđević je tom prilikom istakao da su ovakve manifestacije od velikog značaja, jer je to prilika da se razmeni kulturno nasleđe i dodatno učvrste veze srpskog naroda sa obe strane Drine.

- Vlada Republike Srbije ulaže velike napore da unapredi život svih naših sunarodnika, bez obzira na to gde oni žive. Sprovođenje tako odgovorne politike, samo je pokazatelj da nismo zaboravili naše poreklo, istoriju, kulturu i našu potrebu da se borimo za opstanak uprkos svim teškim izazovima. Ovakve manifestacije su nam neophodne jer je to prilika da razmenimo kulturno nasleđe i dodatno učvrstimo veze srpskog naroda sa obe strane Drine - rekao je ministar.

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Srbiji" trajaće sedam dana, do 10. septembra, i za to vreme biće održano 24 programa u 21 gradu u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Aca

    Ovo ke covek koji treba narodu u RS ziv bio jos sto godina svi srbi su uz tebe predsednice!!!Ako mogu siptari da otimaju tudju teritoriju mi mozemo da uzmemo nasu!!!

  • Dasa

    Ugljaninu, sada je na tebe red. Isti recnik, molim.

  • RICINUS

    Ako uspeš svaka ti čast nešto pametno da napravite sa te strane.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima