Žrtva, kompromis, podrška i partnerstvo: 4 ključne reči koje smo čuli od američkih senatora o Kosovu

Od tvrdog stava, da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008. godine priznanjem nezavisnosti Kosova, došlo se do toga da se iz Vašingtona otvoreno pokazuje razumevanje za interese Srbije

  • 6
SRBIJA SAD SENATORI PREDSEDNISTVO SRBIJE

Sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine zahtevaće teške izbore i kompromise obe strane, poruka je koju su američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi preneli na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i naglasili da će SAD podržati sporazum koji obe strane postignu.

Od tvrdog stava, da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008. godine priznanjem nezavisnosti Kosova, došlo se do toga da se iz Vašingtona otvoreno pokazuje razumevanje za interese Srbije.

Senatori Kris Marfi i Ron Džonson, u Beograd su stigli posle sastanka koji su dan ranije imali sa ključnim figurama na prištinskoj političkoj sceni, poručili da je za rešenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis, da ono može biti rešeno samo uz žrtvovanje obeju strana i izrazili nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

Na pitanje da li će se američki pritisci povećati ako Beograd ne prihvati da prizna Kosovo, Džonson je rekao da nije reč o pritiscima, već o podršci.

SRBIJA SAD SENATORI PREDSEDNISTVO SRBIJE

Podržaćemo ono što se obe strane budu dogovorile - rekao je američki senator, dok je njegov kolega Marfi izjavio da je za rešenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti rešeno samo uz žrtvovanje obeju strana.

- SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom - rporučio je on i rekao da se nada da će u tom smislu uticati na predsednika Donalda Trampa, ali, kako je rekao, i na kolege da dođu u Srbiju, da vide i uvere se u njen napredak.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić tvrdi da je pred Beogradom težak period za pronalaženje rešenja u dijalogu sa Prištinom, ali da je dobro što su "svi svesni" da to mora da bude kompromis.

Ivica Dacic Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Od scenarija da Srbija izgubi sve, a pristane na nešto nema ništa. Svi oni koji misle da je taj scenario i dalje moguć samo gube vreme. Pred nama je težak period za pronalaženje kompromisnog rešenja, ono što je dobro to je da su svi svesni toga da to mora da bude kompromis koji će doneti pozitivne efekte za sve učesnike - rekao je Dačić i dodao da ne postoje rokovi za nastavak dijaloga i podvukao da će se oni nastaviti kada prištinska vlada ukine takse.

Spremnost SAD da čuje i srpske interese u procesu, mnogi smatraju velikim pomakom u odnosu na politiku i stav prethodnih američkih administracija, od onog iz vremena Obamine administracije koji je podrazumevao da je KiM "rešen problem" i da se o tome dalje ne treba razgovarati, sada imamo situaciju da je taj problem ponovo na stolu.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ono što je suštinski važno jeste da je Vašington promenio politiku i stav, da Tramp želi da čuje naše interese i da podrži jedno kompromisno rešenje koje bi obezbedilo dugoročni mir i razvoj ovog regiona - izjavio je ranije za Telegraf potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković.

On je tada podsetio na reči Džona Boltona, da "Amerika više nije vođena tim tzv. spoljnopolitičkim autopilotom" što je šansa Srbije, da krene u ofanzivu iz svih mogućih institucija kada je u pitnaju Vašington.

Zoran Milivojevic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ipak, karijerni diplomata Zoran Milivojević ne misli da su senatori u Beogradu rekli ništa novo, jer "američko poštovanje sporazuma i dogovora zapravo podrazumeva međusobno priznanje nezavisnosti Kosova".

S druge strane, asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić, smatra da te dve stvari nisu nužno u koliziji.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- I Evropska unija, koju čine i države koje su priznale i one koje nisu priznale Kosovo, ne samo da podržava i fasilitira dijalog Beograda i Prištine, već i postavlja postizanje sporazuma o normalizacij kao uslov za članstvo Srbije u EU u poziciji za pregovaračko poglavlje 35 - objasnio je on za Telegraf.rs i naglasio da dijalog i sporazum podržavaju zemlje i koje su priznale i koje nisu priznale Kosovo.

Video: Vučić: Srbija može da razgovara o svemu ako se dođe do kompromisa

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    6. septembar 2019 | 17:37

    "Жртва"-жртвоваћете Косово, али нећете ући у ЕУ, "компромис"-признаћете Косово, али заузврат нећете добити ништа, "подршка"-подржаћемо вас у признању Косова, "партнерство"-нудићемо вам шарену лажу и даље, а ви ћете се одрећи сарадње са Истоком зарад партнерства са нама. Нека хвала. Зломериканци, да се нисте показали кроз историју још од Индијанаца, па да вам човек поверује.

  • Jel?

    6. septembar 2019 | 17:49

    Priznajte uz zrtvu da deo teritorije nije vas, da bi uz kompromis dobili ono sto vec imate. Imate podrsku Amerike za partnerstvo sa Nato :) Extraaaaa!!!!

  • Dusanka

    6. septembar 2019 | 16:29

    Koje gluposte i lazi! . Raspadamo se od raka i oni nam govore o podrsci i partnerstu?! Za 1000 godina ozraceni, nece ni da postojimo, jos koju godinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA