≫ 

Srbiji po pitanju kosovskog problema predstoji težak period: Vučić u Nikincima (FOTO) (VIDEO)

Posle pokazno-taktičke vežbe u Nikincima predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i odgovarao na aktuelna pitanja

  • 60
Vučić Nikinci Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i odgovarao na aktuelna pitanja, posle pokazno-taktičke vežbe u Nikincima.

Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Vučić i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

- U uslovima nemirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i zaštitimo narod od opasnosti i eventualnih pretnji. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć -  kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H145 sa mitraljezima i opisao da je ono što je danas viđeno bila strahovita vatrena moć, on je rekao da je zadovoljan ali da će srpske bezbednosne i odbrambene snage nastaviti da jačaju.

Dodao je da će biti nastavljeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremljeni kao i najbolje specijalne jedinice u svetu. Vučić je posle vežbe na kojoj su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP - a prikazali veštine, opremu i naoružanje rekao da su učestvovala 133 pripadnika MUP-a i da su odlično obavili posao.

Posebno je istakao da su svi mogli da vide na "Milošu" novi sistem Getling - mitraljez sa rotirajucim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina paljbe - od 3.000 do 4.000 metaka u minuti.

- Sada ćemo da ih naručujmo u većem obimu - rekao je Vučić i dodao da su se prikazala i druga borbena vozila Prage i "trocevci" u pokretu, Lazari sa različitim kalibrima i do 30 milimetara.

- Momci su se pokazali kao vrlo sposobni. Treba u narednom periodu više da koristimo i raketne bacače - dodao je Vučić.

Rekao je da je ponosan što je prisustvovao i kineski general Džang koji će zajedno sa njim sutra prisustvovati vojnoj vežbi u Titelu.

Vučić Nikinci Predsednik Vučić daje izjave medijima - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

O KOSOVSKOM PITANJU

Srbiji po pitanju kosovskog problema predstoji težak period i mnogo problema, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izrazio uverenje da će naša zemlja ipak imati snage da izađe iz svega toga na najbolji mogući način.

Kako je rekao, pitanje taksi i dijaloga je najteže i najozbiljnije pitanje, kaže i primećuje da čak i neki mediji koji podržavaju rad vlade pišu besmislice kako ćemo lako i brzo da rešimo kosovski problem, što je neodgovorno.

- Nama po tom pitanju predstoji težak period i mnogo problema, ali verujem da ćemo imati snage da izađemo iz svega toga na najboji mogući način. Da su hteli neki da izvrše pravi pritisak tih taksi ne bi bilo u to nema sumnje - kazao je on.

Ističe, takođe, da je tzv. Kosovo "njihov izbor i njihovo čedo" i da su napravili tom čedu kolevku i ljuljali je i sada kažu da ne mogu da izvrše bilo kakav uticaj.

- Siguran sam da mogu i nadam se da će u narednom periodu. Videćemo - kazao je predsednik.

SRBIJA NIKINCI VEZBA Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

O DOKUMENTIMA O NJEGOVOM PRISKUŠKIVANJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će upoznati javnost sa odlukom o skidanju tajnosti sa dokumenata o njegovom prisluškivanju za vreme ranijih vlasti.

Na pitanje novinara zašto N1 nije dobila odgovor na zahtev na osnovu čega je doneo odluku o opozivu tajnosti sa dokumenata BIA koje je prikazao 1. avgusta kao dokaz da je bio prisluškivan, Vučić je rekao:

- Nisam smatrao da je to najvažnija stvar. Celokupnu javnost ću upoznati sa svojom odlukom. Celu javnost, ne samo vas, nećete imati eksluzivu.

Vučić je rekao da će tada izneti sve kako je uradio i sa kojim članom zakona.

- Dobro je da ste priznali da su me prisluškivali oni koje podržavate. Važno je da su oni koji su lažno govorili o zaštiti ljudskih prava priznali da nisu sveci, već ljudi koji su se dovijali na sve načine da ostanu na vlasti. 619 miliona evra, a da ne čujete nikakav odgovor, već samo da sam za to vreme izbacivao neku decu negde, a nisam - kazao je on.

Svi će, celokupna javnost, kako je ponovio, biti upoznati sa njegovom odlukom.

Rekao je da nije znao da je neko tako zainteresovan i dodao da će izaći u javnost čim bude imao malo slobodnog vremena.

Na dodatno pitanje što to, iako je diplomirani pravnik, nije učinio u zakonskom roku od 15 dana, rekao je da će požuriti.

- Hvala što ste priznali da sam diplomirao na pravnom fakultetu. Ali, nikako da vidim indeks Ðilasa i Šolaka - rekao je Vučić.

SRBIJA NIKINCI Pokazna vežba na poligonu "Nikinci" - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

O ULAGANJIMA U POLICIJU I VOJSKU 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće, kaže, i dvostruko snažnija, i to za veoma kratko vreme.

On je najavio da se u narednih šest meseci očekuje dolazak bespilotnih letelica iz Kine.

Kako je pojasnio, to će biti tri baterije bespilotnih letelica, odnosno šest ili devet letelica, koje će moći i sa automobila u pokretu, i na različite načine da se podižu u vazduh, a biće naoružane i imaće razornu moć.

Nije želeo da otkriva tip letelica, ali je rekao da one nisu na spisku za sankcije, zato što, kako je istakao, Srbija vodi računa da nas niko ne sankcioniše, jer su neki sebi dali za pravo da rade za šta hoće, a mi samo ono što oni zaborave da stave na listu.

Takođe, naveo je da, uz kinesku tehnologiju, Srbija razvija pegaze, pa će se videti i srpske bespilotne letelice, koje će biti za osmatranje terena, slanje podataka, izviđačka dejstva.

Vučić je poručio da će Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće i dvostruko snažnija, nego danas, za veoma kratko vreme.

- Da bismo odvratili svakoga od potencijalne ideje da izvrši agresiju, invaziju ili bilo kakav napad na Srbiju. To piše u svim savremenim doktrinama sveta i to je za nas od ključnog značaja, posebno u svetu koji nije bastion sigurnosti i sigurne budućnosti -  rekao je Vučić.

On je istakao da su naše snage garant naše stabilnosti i budućnosti naše dece, pa će i ulaganja biti još veća.

- Nikome nećemo da krijemo, kao što ni od nas ne kriju, čak i kad se besmisleno naoružavaju - dodao je predsednik.

Na konstataciju novinara da se sve zemlje u regionu naoružavaju, Vučić je primetio da izgleda neverovatno, kao da je neko dao signal za sveopšte naoružavanje u Evropi i svetu.

Dodao je da Srbija ne može da se meri sa mađarskim prijateljima, koji su za 500 miliona evra nabavili "avram" rakete, koje će da stavljaju na avione, jer Mađarska ima više novca od nas, ali i istakao da nam je ta zemlja iskren prijatelj i da nam tu nikakva opasnost ne dolazi.

Takođe, primetio je i da se Rumunija ozbiljno naoružava, kao i Bugarska, ali i Hrvatska.

- Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Pitao bih neke koji im poklanjaju 60 ''bredlija'' čemu to služi - dodao je Vučić.

Crna Gora se, kaže, naoružava u manjem obimu, iako su izdvojili 70 miliona kredita.

Vučić je istakao da je Srbija do sada uložila 650 miliona evra, a moraće i još više, jer ekonomija snaži, pa će morati da se poveća i budžet za Ministarstvo odbrane i MUP.

Ono čime nije zadovoljan je, kaže, nedovoljna promišljenost i zagledanost u budućnost domaće namenske industrije.

- Tim pitanjem ćemo da se pozabavimo i jačanjem naše namenske industrije - rekao je Vučić.

Vučić Nikinci Pokazna vežba u Nikincima - Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

O ZABRANI ULASKA DELEGACIJI VOJSKE SRBIJE U HRVATSKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo posebno da komentariše hrvatsku politiku i odnos prema Srbima povodom današnje zabrane ulaska predstavnicima Vojske Srbije u Hrvatsku, radi prisustva obeležavanju Dana jasenovačkih žrtava.

Istakao je da je nama važno da onoliko koliko poštujemo svoje žrtve, poštujemo i tuđe.

- Ja razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu. Bolje da ne komentarišem izjave koje sam čuo u Poljskoj. Postojala su samo dva nacistička režima u Evripi. Ponosan sam na borbu srpkog naroda - istakao je Vučić.

U ovakvim incidentima, kakav se danas desio na graničnom prelazu, vidi se, objašnjava, zašto nameravamo da podignemo memorijalni centar u RS i to će nas motivisati da brže radimo.

- Bolje da mi radimo svoje... Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će da izgleda memorijalni centar u Gradini. Mi moramo da brinemo o tome, da nam niko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama - kazao je on.

Da bi to moglo da se desi, kako kaže, to ćemo da uradimo na prostoru RS.

Kaže i da je srećan što posle toliko godina imamo dva filma o Prvom svetskom ratu, a sada ćemo imati i prve filmove o Jasenovcu što je bilo zabranjeno 75 godina.

- Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvećem, pa bi danas da se ne sećamo svega što je bilo - zaključio je Vučić.

O ENVERU HODŽAJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je kosovsko-albanski političar Enver Hodžaj izneo u javnost samo ono što je on nedavno rekao zapadnim diplomatama.

- To sam ja rekao pred ambasadorima nekih zapadnih zemalja, pa su mu preneli - rekao je Vučić, upitan za komentar izjave Envera Hodžaja da ima informacije da još 10 zemalja može da povuče priznanje Kosova.

Na pitanje da li je Srbija, imajući u vidu opstrukciju u istrazi Olivera Ivanovića, zatražila međunarodnu istragu, kazao je da ne vidi čiju bi međunarodnu istragu mogao da traži.

- Čiju međunarodnu istragu, kada kažu da je to pitanje albanskih vlasti na Kosovu. Mi radimo našu istragu i nastavićemo - objasnio je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ukazao je da se Beograd sa takvim zahtevom obraćao Euleksu, koji predstavlja međunarodnu zajednicu, a koji je rekao da neće da sprovodi međunarodnu istragu, već je to prepušteno albanskim vlastima na Kosovu.

Vučić Nikinci Pokazna vežba u Nikincima - Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

O SLUČAJU "ŠĆEPANOVIĆ" NA KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas odgovarajući na pitanje novinara da li srpska i tzv. kosovska policija sarađuju na rasvetljavanju ubistva Miloša Šćepanovića, 2017. godine u Kosovskoj Mitrovici, rekao da će se raspitati dokle se stiglo sa tim slučajem.

- Pogledaću o čemu se radi i da li imamo bilo kakve zaključke po tom pitanju - rekao je Vučić i izrazio nadu da postoji saradnja dve policije na rasvetljavanju tog zločina.

Novinar je rekao da je "na severu Mitrovice razrešen taj slučaj, ali da postoji bojazan i kod osumnjičenog koji je u bekstvu da ne bi preživeo u zatvoru".

Vučić je zapitao - znači vi znate ko je krivac?

Novinar je odgovorio da zna policijska direkcija za Sever, ali da je problem što u toj porodici nemaju poverenja da bi preživeo u zatvoru.

- Proveriću o čemu se radi, čini mi se da ciljate da su Srbi kriminalci, pa bi nekoga da ubiju, jer bi taj mogao da otvori Pandorinu kutiju i kaže kako u tome učestvuje ne znam ko sve i tako dalje - kazao je on.

Novinar je na to rekao - "to oni kažu".

- Ako se toga plaše, neka se preda to lice, ako oni imaju kontakt sa tim licem, garantujemo mu apsolutnu bezbednost, dobiće posebnu zgradu da bi bio zaštićen - rekao je Vučić ali je nastavio opaskom da svi "neke zavere" vide, u svemu...".

- Ajde, bre, ljudi, potrebno je s vremena na vreme malo sagledati to na ozbiljniji način, a ne praznim pričama sa društvenih mreža - zaključio je Vučić.

U severnom delu Kosovske Mitrovice 27. septembra 2017. je ubijen Miloš Šćepanović (32) i tada je objavljeno da je osumnjičeni za zločin u bekstvu, kao i da je odranije poznat policiji.

O SRPSKOJ LISTI I IZBORIMA NA KOSOVU I METOHIJI 

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Srbi na Kosovu i Metohiji izabrati da glasaju za Srpsku listu, ne zato što su, kaže, idealni kandidati sa te liste, ili on lično, već zato što je to jedini način da opstanemo, da zajedno radimo, preživimo i borimo se za budućnost.

Srpska lista je predala listu za izbore na KiM, a sa njom će nastupiti i Građanska inicijativa SDP, pokojnog Olivera Ivanovića, i njena potpredsednica Ksenija Ivanović.

Vučić je rekao da je zahvalan svima koji su podržali Srpsku listu i razumeli da je jedinstvo neophodno.

Dodao je i da verovatno nikada javno neće moći da se iznesu u javnost podaci koliko je bilo pritisaka na sve druge da izađu, ne bi li uzeli glas Srpskoj listi.

- Imamo podatke o pritiscima, samo kako bi se Srpskoj listi obezbedio što manje glasova i smanji uticaj Beograda. Svi drugi koje su kandidovali, Jablanović, pre toga Petrović, Rašić i Trajković... One koji bi da bojkotuju izbore u Beogradu, a ne bi u Prištini. Tamo su uslovi idealni, veličanstveno dobri za Srbe. Toliko o njihovoj principijelnosti - rekao je Vučić.

Siguran je, kaže, da će Srbi na KiM glasati za Srpsku listu, ne zato što su idealni svi kandidati sa te liste, ili on lično, već zato što je to jedini način da opstanemo, da zajedno radimo, preživimo i borimo se za budućnost.

- Ako ne budemo zajedno, da ne podsećam kako je bilo sa Republikom Srpskom ili Republikom Srpskom Krajinom, kada su neki postavljali granicu na Drini, kako je naš narod prošao - rekao je Vučić.

On je poručio da nešto slično nikada neće uraditi, već će poštovati svaki srpski glas, ali će se, kaže, truditi da glasove dobije SL.

Na konstataciju da je i Vojislav Šešelj dao podršku Srpskoj listi, Vučić je rekao da su različiti pristupi Ksenije Božović i Šešelja, ali da je lider radikala rekao da je bolje da se glasa za SL, nego za druge.

- Ksenija je, nadam se, velika snaga Srpske liste u budućnosti. Lično je znam, ona poznaje politiku, verujem u njen angažman i uveren sam u još bolje rezulatate - rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da će svi sa Srpske liste, "i progonjeni i neprogonjeni", da "zapnu" i ostvare najbolji rezultat, kako bi imali osam, devet poslanika.

Primetio je i da su upravo on lično i Srpska lista, jedina meta napada u albanskim medijima.

Na upućenu zahvalnost novinarke TV Most na dosadašnjoj pomoći i podršci, Vučić je rekao da je važno da Srbi na KiM čju srpski program i suštinsku politiku Srbije i da čitaju na ćirilici.

O POVEĆANJU PLATA I PENZIJA

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas odbacujući pojedine kritike, da se plate i penzije povećavaju na zdravim osnovama i da se javni dug ne povećava.

- Smanjivaćemo javni dug, a povećavati plate, penzije. Valjda se po tome vidi uspešnost jedne vlasti, a ne neuspeh. Ali, njima to uvek smeta, njima sve što je dobro za Srbiju smeta - rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

On je dodao da je siguran da će se i ti ljudi radovati, makar oni koji dobijaju plate i penzije i zapitao: "Ljudi, da li ste za povećanje plata ili niste?".

Ukazao je da se to radi na zdravim osnovama i da nam se ne povećava javni dug.

- Čestitam građanima Srbije na novoj oceni Mudisa, ocekujem i Standard end Purs da uskoro povećaju rejting - rekao je Vučić.

On je naveo da za godinu dana očekuje da ćemo biti na nivou tzv. investicionog kreditnog rejtinga što je, kako kaže, fantastično za Srbiju, jer su do sada sa stabilnog povećali na pozitivni.

Vučić je komentarisao da opadne tiraž NIN-u ako od ukupno 96 stranica tog časopisa 92 nisu posvećene njemu, dok tiraž, kada je to slučaj, bude veći od 4.100.

- To je ogromno povećanje tiraža, zato nemojte da odustajte, 92 strane protiv mene, to je jedino kada možete da prodate preko 4.100 primeraka - rekao je i dodao da očekuje čestitke na prosečnoj plati od 500 evra u Srbiji, jer, dok je Ðilas bio na vlasti nije bilo ni 320 evra.

O STAVU BORISA TADIĆA PO PITANJU KiM

Svakome ko upravlja drzavom jasno je da mora da ima racionalan i razuman pristup, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da bi se radovao ako je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić po pitanju Kosova i Metohije pokazao racionalan pristup.

Povodom izjave Tadića da se i on uvek zalagao za razgraničenje kao rešenje za Kosovo i Metohiju, ako se pod razgranicenjem podrazumeva odvajanje dva entiteta, Vučić je rekao:

- Ne znam za šta se zalagao, 2004. i 2008, nisam video veliku reakciju. Ali je vazno ako predsedenik Tadić, osim dnevne politike, pokazuje ozbiljniji i racionalniji pristup. Radovao bih se tome. Nisam to procitao da bih mogao da komentarišem.

Na molbu za komentar izjave Boška Obradovića kojom najavljuje promenu vlasti na ulicama, Vučić je odgovorio: "Hoće, hoće, kao i ranije, do Uskrsa".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SHERUJTE POST

    7. septembar 2019 | 12:54

    Apelujem na sve Vas da obavestite svet o genocidu nad Srbima. Srbi su bili sistematski unistavani od strane Hrvata, Bosnjaka, Albanaca itd. To svet mora saznati. Na vama je da svet sazna sta se sve Srbima desavalo kroz istoriju samo zato sto su Srbi. I u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori i na Kosovu. Srbi su bili a i jos su sistematski unistavani samo zato sto su Srbi. Moramo se konacno otrezniti i nazvati ove pogrome ono sto i jesu. GENOCID! Neprijatelji srpskog naroda cesto kazu. U vama je krivica, zapitajte se u cemu je problem sto vas svi mrze. Hrvati, Crnogorci, Bosnjaci, Albanci itd. Moj a i vas odgovor na te klevete bi trebao biti ovaj. A sta i kome su Jevreji i jevrejski narod pogresili pa su ih spaljivali u peci, pa su ubili 6 miliona pripadnika jevrejskog naroda? Istina je jedna, ne postoji ni jedan racionalan razlog zasto mrze Srbe i srpski narod. Mrze Srbe zbog toga sto su Srbi. Isto kao sto su mrzeli Jevreje zbog toga sto su Jevreji. Mrznja prema Jevrejima se zove antisemitizam, mrznja prema Srbima se zove srbofobija. E zbog toga mrze Srbe, samo zbog toga sto su Srbi. Zbog toga su ih klali, komadali, kasapili, pekli, przili, drali. Zbog toga su jeli srpsko meso. Zbog toga su srpsku decu pekli na raznju. Ne zbog toga sto su oni nesto uradili, vec zbog toga sto su Srbi. Zbog toga sto imaju svoju razlicitost, zbog toga sto imaju svoju religiju, zbog toga sto imaju svoje tradicije. Ne postoji logican razlog za tu patolosku mrznju. Ali kao i uvek mrzitelji i nemaju logicno objasnjenje zasto mrze neki narod. To se dogadjalo svim narodima koji su bili zrtve genocida, etnickog ciscenja ili asimilacije. Mrzitelji ne znaju zasto ih mrze, ali znaju da ih mrze. Zbog toga ako vas neko pita, zasto vas mrze, zasto mrze sprski narod, vi ih pitajte zasto su mrzeli Jevreje, Jermene, Grke...? Mrzeli su ih zbog onoga sto su bili, ne zbog onoga sto su uradili. Mrzitelji znaju samo da mrze, to je njihov posao. Ali na vama je da se oduprete mrznji i da znate da vi niste uopste krivi sto vas mrze i da ne postoji razlog za tu mrznju. Dosta je bilo defetizma. Dosta je bilo lazi. Mrze vas zbog toga sto vas mrze, ne zbog toga sto ste zli i zbog toga sto ste nesto lose uradili. Mrze vas zbog toga sto ste Srbi. To je jedina prava istina. Sta vi mozete uraditi? Jednostavno je, bojkotujte njihove proizvode. Bojkotujte njihov turizam. Ne punite budzet onima koji vas mrze. Logicno je. Okrenite se sebi, svom narodu. Pricajte i informisite svet za zlocine nad Srbima. Samo tako se mozete odupreti. Sherujte ovaj post svugde.

  • Marija M

    7. septembar 2019 | 11:53

    Biće teška jesen, biće puno pritisaka po pitanju KiM, a li verujem da smo dovoljno jaki da se izborimo sa tim!

  • Dusan

    7. septembar 2019 | 17:48

    Srbija uz predsednika Vucica ce uspeti da sve probleme sto bez bolnije resi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA