≫ 

Preokret u Briselu: Hrvatica će biti zadužena za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji?

Novoizabrana predsednica Komisije mora da pronađe optimalnu formulu za izvršnu vlast Evropske unije najkasnije do 31. oktobra 2019

  • 63

Nacionalne vlade širom EU imenovale su svoje kandidate za komesare u novoj Evropskoj komisiji koju će predvoditi Ursula fon der Lajen. Buduća predsednica je posle italijanskog predloga, koja je poslednja predala ime kandidata za komesara, potvrdila da je spremna i da će u utorak predstaviti novi sastav Evropske Komisije.

Prema navodima iz Brisela, a kako prenose regionalni mediji, Dubravka Šuica, kandidat Hrvatske, favorit je za mesto komesarke za proširenje Evropske unije.

Mađarska i Slovenija su dve zemlje koje su izrazile najveće interesovanje za nominovanje kandidata za Evropsku komisiju, a njihovi kandidati, Laslo Tročanji i Janez Lenarčić do sada su važili za favorite.

Međutim, očigledno je došlo do promene i vodeći favorit za ovo mesto je Dubravka Šuica.

Kako je fon der Lajen ranije izjavila, ona namerava da u cilju premošćavanja jaza između istoka i zapada, veliku ulogu u raspodeli najprominentnijih portfelja Komisije da državama istoka i novim člancama EU, a Šuica je kao potpredsednica poslaničkog kluba EPP-a imala ključnu ulogu u lobiranju za izbor nemačke ministarke odbrane, čime je osigurala njeno poverenje i zahvalnost, a time i veću šansu da zatraži bolji portfelj.

Novoizabrana predsednica Komisije mora da pronađe optimalnu formulu za izvršnu vlast Evropske unije najkasnije do 31. oktobra 2019, kad istekne mandat sastavu koji predvodi Žan Klod Junker.

Ursula van der Lajen Ursula fon der Lajen - Foto: Tanjug/AP

Ursula von der Lajen treba kandidatima državama članica da dodeli portfelj kojim će upravljati do završetka mandata 2024. godine, a pri tome mora da vodi računa da u podeli zadovolji nekoliko ključnih kriterijuma: odnos snaga starih i novih članica, kao i onih malih te velikih, ali u obzir mora uzeti i politički kontekst (grupaciju kojoj pripada vlada države članice), resor i kvaliteta samog kandidata.

U dosadašnjem sazivu Evropske komisije za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju bio je zadužen austrijski komesar Johanes Han.

STAV ŠUICE O ULASKU SRBIJE U EU

Svojevremeno je Šuica izjavila da iz HDZ-a nisu protiv protiv ulaska Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ali tek kad ispune uslove za članstvo, pa je najave da bi to moglo da se dogodi do 2025. ocenila kao nerealne.

- Za Hrvatsku je važno i članstvo Srbije i BiH u Evropskoj uniji, ali tek kada ispune uslove koje je morala i Hrvatska - rekla je Šuica i dodala da su pred Srbijom tri posebna uslova.

Pre svega, rekla je, Srbija treba da dostavi popis nestalih osoba, da obavi povraćaj kulturnih dobara i da, kako je rekla, osigura prava hrvatskoj manjini kakva, kako je navela, uživa srpska manjina u Hrvatskoj. Te zahteve, rekla je, isticala je i u sklopu godišnjih izveštaja o napretku Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

- Ulazak susednih zemalja u EU važan je i zbog sadašnje obaveze Hrvatske da čuva 1350 kilometara najduže spoljne granice EU-a - rekla je Šuica.

Dubravka Šuica Dubravka Šuica - Foto: Profimedia/AFP

KO JE DUBRAVKA ŠUICA

Dubravka Šuica hrvatska je političarka, članica (HDZ) i bivša članica parlamenta. Obavljala je dva uzastopna mandata kao gradonačelnica Dubrovnika između 2001. i 2009. Godine 2013. izabrana je za poslanicu u Evropskom parlamentu, a 2014. godine je izabrana i trenutno obavlja petogodišnji mandat.

Na evropskim izborima 2013. godine, Šuica je izabrana za člana Evropskog parlamenta. Zakletvu je položila 1. jula 2013. godine, nakon što je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, a ponovo je izabrana za zastupnicu u Evropskom parlamentu nakon evropskih izbora 25. maja 2014. Nakon izbora 2014. godine Šuica je izabrana i za potpredsednicu Delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom, i tzv. Kosovom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    7. septembar 2019 | 14:52

    Hahaha sada je jasno kao dan da je Eu za Srbiju nemoguca misija . Uskoro sledi raspad cetvrtog rajaha , kraj hitlerove okupacije u mirnodobskom stanju .

  • mihailovic

    7. septembar 2019 | 17:16

    vojni savez sa OKKB,ruske vojne baze po celoj Srbiji i UN ili vojnom silom proterati ili unistiti neprijatelja i osloboditi celo Kosovo i Metohiju ZANAVEK !

  • FANTOM

    7. septembar 2019 | 17:46

    Zašto me to nešto podseća na 1941. Nemačka i njeno cveće ali smrdljivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA