≫ 

"Poslali smo poruku i prijateljima i neprijateljima": Vulin o vežbama Vojske Srbije

Vulin smatra da će prijateljima biti drago što je Srbija snažnija jer, kad god je u istoriji Srbija bila jaka, čitav Balkan je bio miran

  • 9
SRBIJA NIKINCI

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Svaka vojna vežba je poruka i prijateljima i neprijateljima, poručio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, dodajući da je poruka ista i za prijatelje i za neprijatelje - da je Srbija stabilna i spremna da čuva sebe, mir i Srbe, gde god oni živeli.

Vulin je za RTS rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant Vojske Srbije ima svakodnevni uvid u sve što se dešava u vojsci i da, kada on kaže da je vojska jača nego što je ikada bila, onda mu se može verovati.

On je dodao da je vojska jača u smislu naoružanja, sastava, opreme, obuke, materijalnog statusa i u smislu poštovanja koje se oseća prema njoj u zemlji i u inostranstvu.

Ministar je naveo da je tačno da su vojne vežbe sve češće, ali da bi do toga došlo, kako je rekao, prvo je trebalo da Srbija ima novac za to i da prođe i pobedi politike štednje.

Naglasio je da je svaka vojna vežba poruka i prijateljima i neprijateljima, a kako je istakao, svako neka se svrsta gde misli da treba i neka to tumači.

Vulin smatra da će prijateljima biti drago što je Srbija snažnija jer, kad god je u istoriji Srbija bila jaka, čitav Balkan je bio miran.

Aleksandar Vulin, helikopteri

Aleksandar Vulin - Foto: mod.gov.rs

- Svako ko voli Srbiju, srećan je zbog toga - rekao je Vulin i dodao da onaj ko želi da ugrozi Srbiju sigurno ne može da bude zadovoljan što je video jaku srpsku vojsku.

Vulin je naglasio da je jaka srpska vojska dobra vest za Balkan jer to znači mir.

On je rekao da je vojna neutralnost temeljna i strateška odluka Srbije koja će, dok god je Aleksandar Vučić predsednik, biti vojno neutralna i neće ući ni u jedan vojni savez.

Ministar je ocenio da je to najčasniji i najbolji put za Srbiju.

U slučaju nevolje, niko neće doći da nam pomogne i zato sami moramo da jačamo vojsku i podižemo svest o potrebi pripremanja za odbranu zemlje, istakao je Vulin

On je, međutim, dodao da Srbija ne mora da sluša naređenja i da radi nekom malom i slobodnom narodu ono što je rađeno Srbiji.

Govoreći o poseti visoke kineske vojne delegacije Srbiji, Vulin je naveo da ne treba posebno predstavljati armiju Kine i da je svakome jasno da je to jedna od najmoćnijih sila sveta.

On je ocenio da je poseta velika čast za Srbiju, ističući da nikada u istoriji nije došla tako visoka delegacija a da se kod Kineza vodi računa o tome i godinama unapred se planiraju posete, što govori koliko je Kini stalo do nekoga.

Kako kaže ministar, u razgovorima s kineskom delegacijom se ne oseti nesrazmera u veličin, i Kina se prema Srbiji ponaša u skladu s prijateljstvom i strateškim partnerstvom predsednika Vučića i Si Ðinpinga.

Vulin je poručio da Kina poštuje slobodnu politiku Srbije i da se vidi razlika u odnosu prema njoj u odnosu na raniji period.

Govoreći o nabavci bespilotnih letelica iz Kine, Vulin je rekao da će to značajno ojačati Vojsku Srbije koja će dobiti sposobnost koju do sada nije imala.

Ministar je istakao da je Vojska tehnološki stala u devedesetim godinama i da se od tada svet razvijao.

Vulin smatra da je to rađeno planski i namerno i da je vojska zapostavljana sa idejom da nestane.

Kao primere je naveo uništavanje instituta, vojnih škola i otpuštanja najboljih i najhrabrijih.

- Sada taj ogroman jaz, i tehnološki i kadrovski, moramo da nadoknadimo - poručio je Vulin.

Ministar je naglasio da je Srbija slobodna i suverena zemlja koju vodi slobodan čovek (predsednik Aleksandar Vučić) koji ima hrabrosti da se bori i koji zna da pritisci da se deluje protiv sopstvenih interesa nisu dobri.

- Nastavljamo saradnju s Kinom, sa zemljom koja ne traži da se promeni sistem, da se odreknemo dela teritorije, kojoj ne pada na pamet da nas bombarduje i koja neće tražiti da sprečimo bilo čije investicije, koja nas iznad svega poštuje - zaključio je Vulin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, KZŠ, Palata Srbije, štrajk

Aleksandar Vulin - Foto: Milena Đorđević

"HRVATSKA ZA SVE OPTUŽUJE SRBIJU"

Hrvatska uvek i za sve optužuje Srbiju, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom najnovijeg zaoštravanja odnosa sa Zagrebom.

Vulin je to rekao za RTS nakon što je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo ambasadorku Miru Nikolić kako bi izrazilo protest zbog pokušaja, kako kažu u Zagrebu, nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u tu zemlju, a ambasadorka odbila da primi protestnu notu.

- Incidenti nikad ne dolaze od strane Srbije. Nikada ne pokrećemo retoriku svađa i sukoba. Ovo je nastavak hrvatske politike u kojoj uvek i za sve optužuju Srbiju - rekao je Vulin.

On je naglasio da će Srbija sagraditi memorijalni centar i sačuvati istinu o zloglasnom ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

- Nećemo dozvoliti nikome da istinu o Jasenovcu i ustaškom genocidu zaboravi i gurne u dnevnu politiku. Srbija ne želi sukobe i zatezanja odnosa na Balkanu. Želimo da radimo, želimo mir i da svi budu stabilni i sigurni kao što je Srbija, a ne kao što su druge zemlje - poručio je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    10. septembar 2019 | 09:49

    Ovonje Srbija svaka cast bravo!!!

  • Meda

    10. septembar 2019 | 09:50

    Ti si im poslao poruku?ne znas pistolj da rastavis i ti da posaljes neprijatelju poruku???

  • Dusan

    10. septembar 2019 | 09:55

    Neka Vuline...Ne hvali se mnogo...Kad ces malo na obuku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA