≫ 

Ko je novi komesar zadužen za pridruživanje Srbije EU: Ovo je sve o Laslu Tročanjiju

Odluka je danas pala na mađarskog kandidata Lasla Tročanjija

  • 0
Laszlo Trocsanyi, Laslo Tročanji

Foto: Wikipedia/Elekes Andor

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen danas u podne saopštila je članove svog tima. Mesecima unazad u medijima se spekulisalo kome će dopasti resor politike proširenja Evropske unije.

Glavni favoriti od početka bili su Mađar Laslo Tročanji i Slovenac Janez Lenarčić, a poslednjih dana pojavila se i vest o tome da će ovo mesto pripasti Dubravki Šuici, kandidatkinji iz Hrvatske.

Odluka je danas pala na mađarskog kandidata Lasla Tročanjija.

 

Laslo Tročanji je pravnik, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor. Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je i ambasador Mađarske u Luksemburgu i Francuskoj. Tročanji je takođe bio i član Venecijanske komisije Saveta Evrope i član mađarskog Ustavnog suda, a juna 2014. godine postavljen je za ministra pravde u Mađarskoj.

Trošanji je i profesor na univerzitetu u Segedinu.

Rođen je 1956. u Budimpešti, a završio je Fakultet prava i političkih nauka 1980. godine. Oženjen je i ima troje dece.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Ursula fon der Lajen - Foto: Tanjug/AP

O razlozima zbog kojih je za komesara za proširenje EU odabrala nekoga iz zemlje koja je kritikovana za vladavinu prava, Fon der Lajen je danas rekla da upravo kandidat iz Mađarske ima jasnu perspektivu o zemljama Zapadnog Balkana.

- To je veoma važno za nas, ja želim dobru saradnju sa njima i to će biti glavni fokus tokom mog mandata - kazala je predsednica Evropske komisije.

Predsednica Evropske komisije uputila je pisma svakom od predloženih komesara.

U pismu Tročanjiju ona je naglasila da je "evropska perspektiva Zapadnog Balkana pomogla da se prevaziđu istorijske podele i pokrenu ključne političke i ekonomske reforme". U isto vreme, navodi ona, spoljni uticaj u regionu značajno raste.

- Imperativ je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, kroz procenu zasnovanu na zaslugama svake zemlje kandidata, uz očuvanje kredibilne perspektive za budući pristup EU - navela je Fon der Lajen u pismu Tročanjiju.

Ona je Tročanjiju poručila da bi trebalo da radi na ubrzanju strukturalnih i institucionalnih reformi i fokusira se na osnove vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije.

Ona je, takođe, pozvala Tročanjija da podrži sve napore u borbi protiv korupcije u regionu, kao i napore ka izgradnji dobrosusedskih odnosa i rešavanju bilateralnih sporova.

Snežana Grubješić

Suzana Grubješić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenila je da je dobra vest za Srbiju što predloženi komesar za proširenje Laslo Tročanji, nekadašnji ministar pravde Mađarske, dolazi iz zemlje koja je sklona proširenju, ali poručuje i da treba da budemo realni, jer se, kaže, najverovatnije neće desiti da pristupimo EU do kraja mandata nove komisije, 2024. godine.

- Ali možemo da se nadamo da će možda do kraja mandata ove komisije jedna ili dve zemlje, Srbija ili Crna Gora, ili obe, potpisati Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji - rekla je Grubješić.

Ona je podsetila da ne govore sve zemlje Evropske unije "jednim glasom" o proširenju i dodala da je tako čitav proces usporen, bez obzira na to što je proširenje ranije bila jedna od najuspešnijih politika same Unije.

Grubješić poručuje da sada treba "upregnuti" ozbiljne materijalne i ljudske resurse da se vrati kredibilitet proširenju i da ono, kako kaže, ne ostane mrtvo slovo na papiru.

Što se tiče država kandidata, tu pre svega mislim i na Srbiju, one treba da se fokusiraju na ispunjavanje svih onih kriterijuma i standarda koji su potrebni za članstvo, dodala je Grubješić.

- Srbija naročito mora da se fokusira na dva fronta, jedan je nastavak dijaloga sa Prištinom, jer je to nepremostiva prepreka u evrointegracijama Srbije i drugo jesu unutrašnje reforme, naročito iz poglavlja 23 i 24 vladavina prava, sloboda izražavanja, borba protiv korupcije itd... - rekla je Grubješić.

(A.T./Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA