≫ 

Opasno je ovo što Hrvatska radi! Brnabić: Oni slobodno koriste pozdrav uz koji je neko klao decu

Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav “Za dom spremni” stoji u nekadašnjme ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje - izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

  • 1
Ana Brnabic, Luksemburg Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav “Za dom spremni” stoji u nekadašnjme ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je tako u izjavi srpskim novinarima u Luksemburgu prokomentarisala poslednji spor između Srbije i Hrvatske, ističući da se “ne bi više uplitala u note” jer one, kako kaže, uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna slika o tome šta se desilo.

- Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počašt žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma - rekla je Brnnabićeva.

Ona je istakla da, ako je jednom režimu, bilo kom u Hrvatskoj, prihvatljivo da tabla na kojoj piše “Za dom spremni”, koji je ustaški i nacistički pozdrav, onda nijedna protestna nota ne može tom režimu da promeni mišljenje. Brnabićeva je rekla da je i danas u Luksmeburgu rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije.

- Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno, na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima, pozdrav uz koji je klao decu i palio nedužne ljude i porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je ''zig hajl'' simbol nacističke nemačke, tako je pozdrav ''Za dom spremni'' simbol ustaške NDH. Ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda poštu žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može da im skrene pažnju - rekla je Brnabić.

Ona je navela da više o tome neće raspravljati sa Hrvatima jer je, dodaje, njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna.

- Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evorpe, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi - rekla je premijerka Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KK

    10. septembar 2019 | 17:56

    Ana, ostavi ti " note" , EU je prihvatila takvu fasistoidnu drzavu Hrvatsku , i jos im pruzaju punu podrsku.Nicija nije gorela do zore, pa nece ni njihova.!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA