Skandalozna Ugljaninova "Platforma": "Prećutno je tolerisana velikosrpska okupacija Sandžaka"

Vreme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada - rekao je Sulejman Ugljanin

  • 8

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka poslala je zvaničnicima Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice Platformu za rešavanje statusa Sandžaka, rekao je danas lider ove partije Sulejman Ugljanin.

On je na konferenciji za novinare rekao da da je međunarodna zajednica "prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas".

- Vreme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada. U skladu sa tim, Platforma za rešavanje statusa Sandžaka je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ - rekao je Ugljanin.

On je istakao da je Platformom predviđeno uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve građane.

- Motiv Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku da podrže uspostavljanje specijalnog statusa je, pored ostalog, taj što građani Sandžaka neće imati obavezu da plaćaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine, koje su počinile takozvane srpske snage prilikom teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem tokom 90- tih godina - rekao je Ugljanin.

On je ponovio da je specijalni status Sandžaka ključ je za rešavanje političkih i teritorijalnih sporova susednih država i naroda na Balkanu i da treba da bude nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je u maju ove godine inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, a kasnije je poslalo zahtev republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje ovog statusa za tu regiju.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA