≫ 

Brnabić: Srbija sarađuje sa OEBS-om oko izbora, radimo u interesu građana

Mi ne radimo u interesu opozicije, već građana. Kada se ti interesi poklapaju, onda očigledno radimo u interesu opozicije - rekla je premijerka Srbije

  • 0
Ana Brnabic, Konferencija za novinare predsednice Vlade

Foto: Slobodan Miljevi'/Vlada RS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om, o izbornim uslova od 2017. godine i da ta saradnja nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici.

- Mi ne radimo u interesu opozicije, već građana. Kada se ti interesi poklapaju, onda očigledno radimo u interesu opozicije - rekla je Brnabićeva novinarima u Luksemburgu.

- Mislim da je smešno i besmisleno da neko kaže da to radimo zbog nečijih ultimatuma - istakla je Brnabić i podsetila da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om od 2017. godine, u okviru trogodišnjeg programa, na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji. Dodala je da se s misijom ODIHR-a videla početkom avgusta u vladi, da su dogovorene konkrente stvari, između ostalog i da im vlada pošalje Zakon o centralnom registru stanovništva, koji je već usvojen.

- Mi smo to sutradan poslali, nismo još dobili komentare, a spremni smo i da ga izmenimo ukoliko imaju neke komentare koji su značajni - rekla je srpska premijerka. Kako je rekla, dogovoreno je i da se formira radna grupa, koju sada vodi ministar Nebojša Stefanović, te da se nastave obuke s RIK-om i da se organizuje konferencija o ravnopravnosti polova u kontekstu izbora i izbornih lista.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

- Radimo svakodnevno s njima od 2017. godine, radna grupa je formirana da bi koordinacija išla još efikasnije, a oni će doći i u misiju koja će još jednom analizirati stanje i videćemo šta ćemo dalje uraditi - rekla je Brnabićeva.

Odbacila je spekulacije da pristanak na određene zahteve OEBS-a predstavlja nekakav ustupak opoziciji.

- Možda nismo sve što smo do sada radili od 2017. godine iskomunicirali. Sada smo samo formirali radnu grupu da bi ta koordinacija išla bolje - rekla je premijerka.

Ona je istakla da je Zakon o centralnom registru donela vlada, na sopstvenu inicijativu, kako bi bio uređen birački spisak, napravljena elektronska uprava, državljanstvo preneto u elektronski oblik, te ističe da ultimatum opozicije nije bio da se sredi birački spisak, te da su to mogli i sami da urade.

- Danas nama pričaju o ulitimatumima, a oni nisu ništa uradili, Mi smo jedini nesto radili - poručila je Brnabićeva.

Istakla je i da nisu tačne spekulacije da je vlada nešto radila pod međunarodnim pritiskom, jer je počela saradnju sa ODIHR-om još 2017. godine, kada još nije bilo govora o izborima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA