≫ 

Dobre vesti, Mađarska je prijatelj Srbije: Brnabić o nominaciji Tročanjija

- Razumem da evropski komesari ne predstavljaju Mađarsku ili bilo koju zemlju iz koje dolaze, već EU, ali je nemoguće da te bliske veze ne daju neki kontkretan rezultat za Srbiju - rekla je Brnabić

  • 1
Ana Brnabic

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je jako dobra vest za Srbiju što je bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji predložen za komesara za proširenje jer dolazi iz zemlje koje snažno zagovara agendu proširenja, posebno prema našoj zemlji.

Brnabić je u izjavi za TV Prva izrazila nadu da će Evropski parlament potvrditi njegovu nominaciju.

- Onda ćemo svi zajedno moći da vidimo da će nam prijateljske veze premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika (Aleksandra) Vučića i sve što je predsednik Vučić uradio u prošlosti za te dobre veze, dati dobar rezultat - rekla je Brnabić.

Brnabić je, ipak, istakla da treba sačekati da Tročanjijeva nominacija bude potvrđena u EP.

- Za samu nominaciju rekla bih da je to jako dobra vest za Srbiju, ali i dobra vest za ostale zemlje Zapadnog Balkana jer je Mađarska jedna od zemalja koja snažno zagovara agendu proširenja, posebno prema Srbiji - navela je Brnabić.

Ona je naglasila da je Mađarska prijatelj Srbije.

- Razumem da evropski komesari ne predstavljaju Mađarsku ili bilo koju zemlju iz koje dolaze, već EU, ali je nemoguće da te bliske veze ne daju neki kontkretan rezultat za Srbiju - rekla je Brnabić.

Ana Brnabic

Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na pitanje da li će Srbija pozvati OEBS da posmatra izbore, Brnabić je rekla da ih je Srbija već pozvala i da sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om, od 2017. godine.

Ona je dodala da deo opozicije, koji najavljuje bojkot izbora, samo traži izgovor jer zna da će rezultat po njih biti katastrofalan.

Brnabić, koja je boravila u poseti Luksemburgu, kaže da se iz te zemlje vraća sa velikom podrškom za dalje evropske integracije i podstrecima za buduću ekonomsku saradnju dve zemlje, pre svega u oblasti obrazovanja, nauke, istraživanja i razvoja informacionih tehnologija.

- Odlična poseta, velika podrška Srbija i drago mi je da smo tako uspešno prošli - poručila je Brnabić.

Upitana da prokomentariše večeru s premijerom Luksemburga, kojoj su prisustvovali i njihovi partneri, u kontekstu važnosti tog događaja uoči Parade ponosa u Srbiji, Brnabić je rekla da su, kao i u svakom drugom poslu tako i u politici, važni privatni kontakti, međusobno poštovanje i prijateljstvo.

- To prijateljstvo na ličnom planu pomaže bliskosti dve zemlje. Nama je Luksemburg jako dobar partner i mislim da to samo može da pomogne Srbiji. Ja svakako Srbji stavljam na raspolaganje, i uvek jesam, svoje lične, prijateljske i profesionalne veze i znanje - rekla je Brnabić.

Upitana da li će prisustvovati Paradi ponosa, premijerka je rekla da hoće, ukoliko bude u Beogradu.

- Kao i svake godine otkako sam u Vladi Srbije, otkako sam postala ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U ovom trenutku verujem da sam u Beogradu i da ću ići - poručila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA