"Srbija propustila momentum proširenja EU": Da li je realno da postanemo članica 2025? (FOTO)

Proces EU integracija Srbije će biti izučavan u teoriji političkih nauka, jer je od samog početka opterećen teškim političkim pitanjima - kazao je na konferenciji

  • 4

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da su Srbija i region propustili momentum proširenja EU, te podseća da je nakon ulaska Hrvatske, 2013. godine, signalizirano da neće biti novih proširenja dugi niz godina.

- Bivši evropski komesar za proširenje Oli Ren govorio je ''uhvatite momentum'', ali mi nismo uspeli u tome, da iskoristimo veliko proširenje 2004. godine, kasnije Rumunije i Bugarske i na kraju Hrvatske 2013. godine - istakla je Grubješić na konferenciji "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU".

Komentarišući novi sastav Evropske komisije, kao i izbor Đozepa Borelja za novog šefa evropske diplomatije, Grubješić je naglasila da će oni morati da zastupaju stavove zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Konferencija Pet godina pregovora, Koliko je Srbija daleko od clanstva u EU Grubješić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, Grubješić je rekla da ne može unapred da tvrdi kakva će biti forma tog dijaloga, ukoliko se ponovo pokrene, te je navela i mogućnost postavljanja specijalnog izaslanika, poput onog kojeg imaju Sjedinjene Države.

Ona smatra da je na prethodnom, junskom samitu EU, kada Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za pregovore, Crna Gora nije otvorila poglavlje, kada je Srbija otvorila samo jedno poglavlje, a Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status, poslata poruka iz Brisela našem regionu.

- U ovih pet godina od kada smo otvorili pregovarački proces važi ono što sam rekla, a to je ''požurimo polako'', samo što se čini da sada svima odgovara ovaj tempo, i Briselu i ovde kod nas - navela je Grubješić.

Srbija i Crna Gora su, prema njenim rečima, u najboljoj situaciji, kada je reč o pristupanju EU.

Grubješić dodaje da pregovarački proceš nije tehnički, već da je reč o političkom procesu koji se pre svega diktira iz Brisela.

- Ova dinamika otvaranja pregovora, a uspeh pregovora se meri dinamikom zatvaranja, verovatno odgovara svima - zaključila je Grubješić.

Konferencija Pet godina pregovora, Koliko je Srbija daleko od clanstva u EU Konferencija "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU" - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak dotakao se aspekta ispunjenja kriterijuma neophodnih na evropskom putu, kazavši kako rešenje pitanja Kosova i odnos koji Srbija ima sa Ruskom Federacijom nisu jedini ''kameni spoticanja'' prilikom integracije u EU.

- Bilo bi moguće da su Kosovo i Rusija barijere na putu ka EU, kada bismo sve ostalo rešili. Kakve veze, na primer, ima KiM sa Zakonom o opštoj bezbednosti proizvoda? Zašto godinama nije donesen pravilnik o bezbednosti igračaka? Političko pitanje je da Srbija neće ući dok ne reši KiM, ali Srbija takođe neće biti spremna da uđe dok ne ispuni kriterijume. Hajde prvo sve da završimo, pa da rešimo KiM na kraju - istakao je Međak.

Konferencija Pet godina pregovora, Koliko je Srbija daleko od clanstva u EU Međak - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Programski direktor Centra za evropske politike Milena Lazarević smatra da je pozitivno to što svaki komesar ne zastupa stavove svoje države iz koje dolazi, već politiku Evropske unije.

Ona je, po pitanju proširenja EU, rekla da u Srbiji ne postoji stvarna posvećenost da se društvo i država transformišu, te zapitala zašto je vlastima bitnije da se bave zahtevima sa strane, a ne lokalnim problemima u društvu.

Smatra da danas ne možemo da uđemo u EU na način koji su ušle Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

- Danas se više pregovara o proširenju na drugačiji način. Mislim da će se govoriti o proširenju i o tom procesu, ali ne o proširenju EU, jer više nije to politički atraktivna teme političarima i njihovima glasačima u državama EU - istakla je ona.

Ona je dodala da zemlje koje su u procesu pristupanja trebalo bi da se bave uključivanjem u "mainstream" evropskih politika, da prate njihove političke tokove i ono što je kod njih u fokusu, "jer tradicionalni način proširenja kakav znamo, mislim da je završen, reč je o vozu koji je već napustio stanicu".

Konferencija Pet godina pregovora, Koliko je Srbija daleko od clanstva u EU Lazarević - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik UO Centra za evropske politike Srđan Majstorović kaže da nije realno da Srbija postane članica EU do 2025, ali ipak ostavlja teorijsku mogućnost za to.

- Proces EU integracija Srbije će biti izučavan u teoriji političkih nauka, jer je od samog početka opterećen teškim političkim pitanjima - ističe Majstorović, dodavši da otvaranje jednog poglavlja ove godine govori o tome da Srbija nije spremna za otvaranje više poglavlja.

Konferencija Pet godina pregovora, Koliko je Srbija daleko od clanstva u EU Majstorović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, to što je digitalizacija, zelena ekonomija i održivost deo platforme nove evropske komisije, govori o tome kakav je interes građana EU i koliko smo mi odvojeni od toga, baveći se pitanjima 19. veka i problemima granica.

- Ursula fon der Lajen predlaže da se uspostavi jedan sveobuhvatni mehanizam poštovanja vladavine prava i u državama EU jer vidimo da se i u tim zemljama pojavljuju problemi na tom polju. To će biti uslov nad svim uslovima i za naše zemlje na putu ka EU - zaključio je na konferenciji EWB - Pet godina pregovora:Koliko je Srbija daleko od članstva u EU?".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. septembar 2019 | 13:57

    BRISEL NAS NECE IZ SAMO JEDNOG JEDINOG RAZLOGA-SRBIJA NIJE BILA UZ HINKIJA!!!!!!

  • Jeretik

    11. septembar 2019 | 16:26

    EU. je počela da se skuplja, i samo se čeka, ko će još pored Engleza izaći do 25.

  • Rasa

    11. septembar 2019 | 18:30

    Ma primice nas 2225 god. Koliko smo dobri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA