Nova "Vlada Evropske unije" po ukusu Srbije: Prijatelji Beograda na ključnim pozicijama

Kako su Kosovo i Metohija i priključenje Srbije EU verovatno najvažnija politička pitanja za Beograd, svakako da je dobro imati na pozicijama u Briselu ljudi, koji će u najmanju ruku želeti da saslušaju mišljenje Srbije

  • 4
Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u utorak u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara. Nakon što je resor šefa evropske diplomatije dobio Španac, Đozep Borelj, zvanični Beograd je najviše interesovalo ko će biti novi komesar za susedstvo i proširenje. Izbor je pao na nekadašnjeg mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija.

Dobra vest - jednoglasna je poruka državnog vrha Srbije na raspodelu portfelja u novoj Evropskoj komisiji. Naime, kako su Kosovo i Metohija i priključenje Srbije EU verovatno najvažnija politička pitanja za Beograd, svakako da je dobro imati na pozicijama u Briselu ljudi, koji će u najmanju ruku želeti da saslušaju mišljenje Srbije.

Na mesto šefa evropske diplomatije, koji bi trebalo da bude pokrovitelj i dijaloga Beograda i Prištine, što je bila uloga Federike Mogerini, došao je Đozep Borelj, protivnik jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ana Brnabic Brnabić i Borelj nedavno u Španiji - Foto: Slobodan Miljević

Takođe, u momentu, kada proširenje nije omiljena tema u Uniji, njome će se baviti Laslo Tročanji. Ovaj nekadašnji ministar pravde iz Budimpešte, dolazi iz Mađarske, koja je slobodno se može reći, najveći zagovornik priključenja Srbije EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom kandidature Tročanjija za evropskog komesara za proširenje, da se radi o prijatelju i regiona i Srbije i da očekuje da ćemo imati njegovu veliku podršku.

- Mnogo veću, nego da su neki drugi bili izbarani, da budem iskren - dodao je on.

- Srbija pozdravlja njegov izbor. Važno je da je to neko iz regiona, ali neko ko ima balansirani pristup, neko ko je iskreni prijatelj regiona, neko ko je sve samo ne neprijatelj Srbije. Mi ga poznajemo, reč je o izuzetnom čoveku, marljivom, posvećenom i verujemo da će to značiti puno u daljem napretku Srbije - kazao je Vučić.

On je dodao da to zavisi pre svega od zemalja članica, a ne od jednog čoveka, ali da veruje da ćemo imati veliku i značajnu podršku u narednom periodu.

Za Srbiju je značajno što predloženi kandidat za proširenje dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja, prema rečima ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podržava politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na evropskom putu.

Navodeći da već godinama slušamo dosta skeptičnu retoriku u vezi politike proširenja, Joksimović je ocenila da će, ukoliko prođe, mađarski kandidat uneti pozitivniji ton.

- Ovako predložena komisija daje novi impuls politici proširenja i novi zamajac u njenom oživljavanju - rekla je Joksimović u Briselu i podsetila da je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom prvom obraćanju rekla da politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan.

Takođe, Joksimović je ukazala na dobre bilateralne odnose Srbije i Mađarske, izrazivši uverenje da će se to reflektovati na pozitivnu ulogu budućeg komesara za proširenje.

- Važno je i da se sam portfelj više ne zove ''pregovori o proširenju'' nego portfelj za politiku proširenja i susedstvo, što je korak napred u razmatranju politike proširenja - ocenila je Joksimović.

Kao drugu važnu i dobru vest za Srbiju, Joksimović je navela to što je bivši komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, predložen za možda jedan od najvažnijih resora - budžet i administracija.

- Za nas je to značajno, jer on vodi računa i o odredbama novog budzeta kojima se prave projekcije za prijem novih članova, što je uvek važan signal za proširenje - rekla je Joksimović.

Ona je podsetila da je Srbija primalac evropskih fondova i pretpristupne IPA pomoći, te zaključila da su za Srbiju vesti iz Brisela bile dobre, kao i da je ona, kao ministar za evropske integracije, zadovoljna rešenjima koja treba da se izglasaju u evropskom parlamentu.

Osim što je dpbrp poznati lik Srbiji zadužen za budžet, značajno da  iz okruženja, iz Rumunije, imamo komesarku za transport (Rovani Plumb), smatra resorna ministarka Zorana Mihajlović.

- To će biti veoma značajno za oblast kojom se mi bavimo, budući da je Srbija mala i da ono što je za Srbiju najvaznije jeste povezivanje - rekla je Mihajlović, koja je  ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenila je da će se uspešnost EU u budućnosti meriti i proširenjem i da je želja Srbije da što pre postanemo deo EU.

Navela je da Unija treba da vrednuje pre svega reforme i sve ono što zemlje koje treba da se priključe i čine.

Upravo je novoimenovana predsednica Evropske komsiije Ursula fon der Lajen, prilikom predstavljanja svojih budućih saradnika, rekla da su koraci za ulazak u EU ”jasni” i da su za napredak na tom putu prvenstveno odgovorne zemlje Zapadnog Balkana.

- Naša pravila se nisu promenila. Postoje osnovne vrednosti, a zemlje koje žele da se priključe EU moraće da pokažu da poštuju ista pravila, fundamentalne vrednosti, da ispunjavaju ulove i da su sposobne da budu članice EU - kaže fon der Lajen.

Ona je u Briselu podsetila na značaj dosadašnjih proširnja kako za EU tako i za nove zemlje članice.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Ursula fon der Lajen - Foto: Tanjug/AP

Upitana da li ta promena u nazivu resora može da predstavljati signal da bi u toku njenog mandata moglo da dođe do značajnih pomaka u toj oblasti, Ursula fon der Lajen je navela da je u pitanju samo ”potpuno isti resor sa istim zaduženjima”, samo skraćenog imena.

A, Tročanji kaže da je počastvovan resorom koji mu je poverila Ursula fon der Lajen.

Laszlo Trocsanyi, Laslo Tročanji Tročanji - Foto: Wikipedia/Elekes Andor

On je na svom Tviter nalogu najavio saradnju sa Evropskim parlamentom i sa budućim šefom EU diplomatije Đozepom Boreljom.

- Počastvovan sam predlogom da dobijem resor komesara za susedstvo i proširenje. Očekujem angažman sa Evropskim parlamentom i blisku saradnju sa Đozepom Boreljom, kako bi smo mobilisali sve EU instrumente i kako bi radili zajedno na dobrobiti našeg susedstva - napisao je Tročanji.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da su Srbija i region propustili momentum proširenja EU, te podseća da je nakon ulaska Hrvatske, 2013. godine, signalizirano da neće biti novih proširenja dugi niz godina.

- Bivši evropski komesar za proširenje Oli Ren govorio je ''uhvatite momentum'', ali mi nismo uspeli u tome, da iskoristimo veliko proširenje 2004. godine, kasnije Rumunije i Bugarske i na kraju Hrvatske 2013. godine - istakla je Grubješić na konferenciji "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU".

Konferencija Pet godina pregovora, Koliko je Srbija daleko od clanstva u EU Grubješić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Komentarišući novi sastav Evropske komisije, kao i izbor Borelja za novog šefa evropske diplomatije, Grubješić je naglasila da će oni morati da zastupaju stavove zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Bez obzira na sve izazove s kojima se suočava Evropska unija, izbor Lasla Tročanjija za komesara za proširenje i susedsku politiku EU može pozitivno da utiče na evropsku perspektivu Srbije, smatra, s druge strane, asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

ODNOSI SRBI/ALBANCI ISTRAZIVANJE Surlić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istovremeno ističe i da se Tročanji, iako stranački neopredeljen, neće zadovoljiti ceremonijalnom funkcijom susretanja sa liderima Zapadnog Balkana, već se, smatra, od njega može očekivati konkretan lični i nacionalni doprinos ideji proširenja u briselskoj strukturi.

- Njegovu misiju dodatno podupiru vrlo ohrabrujuće poruke predsednice EK Ursule fon der Lajen, koja je u nekoliko navrata naglasila neophodnosti kredibilne perspektive članstva za zemlje Zapadnog Balkana - istakao je Surlić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strax

    11. septembar 2019 | 19:50

    Obustavite pregovore. Ne znam kome se ide u EU.

  • Nele

    11. septembar 2019 | 19:51

    Ma svi su prijatelji dok ne dodje neko glasanje, a onda...

  • Burek sa sirom

    11. septembar 2019 | 23:20

    Srbija polako ulazi u EU.. svake godine posalje po 60.000 svojih gradjana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA