≫ 

Pred nama je ozbiljna jesen, Srbija će nastaviti da se bori za KiM: Vučić posle sastanka sa papom

Predsednik se obratio javnosti posle sastanaka

  • 60
Aleksandar Vučić i Papa Franja Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u zvaničnoj poseti Vatikanu, gde se susreo sa papom Franjom i državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Posle sastanka Vučić se obratio javnosti i Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

- To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane - rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

Detalje papinog stava nije iznosio, poštujući pravila vatikanske diplomatije i protokola.

Predsednik Vučić preneo je takođe da je papi govorio o KiM i srpskim svetinjama, teškom položaju naroda, pokušaju da se dođe do kompromisnog rešenja i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata.

Ističe da je veoma bitna uloga Svete stolice u razgovorima o budućnosti koje moraju da imaju Srbi i Hrvati i dodaje da mu je državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin, govorio o tome o čemu je nedavno razgovarao sa hrvatskim rukovodstvom.

- Jasno je svima da nas istorija i prošlost dele, da imamo potpuno drugačiji pogled na ono što se dešavalo... Plašim se da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako budemo govorili o prošlosti, sve druge ojačati, a sebe oslabiti. Ako želimo da ostanemo na svojim ognjištima, moraćemo da poštujemo više jedni druge - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je razgovor sa papom Franciskom u Vatikanu trajao duže nego što je bilo predviđeno, da su imali mnogo tema, ali je napomenuo da javno neće pričati o onome što mu je papa govorio.

Aleksandar Vucic Vatikan Papa Aleksandar Vučić i papa Franja - Foto: Tanjug/AP

- Imao sam sreće što sam mogao da razgovaram sa papom Franciskom, mnogo toga sam naučio pametnog i dobrog čuo. Video sam brigu za sve ljude koji žive na Balkanu, građane Srbije, ljude u Srbiji - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je sa papom pričao o položaju katoličke zajednice u Srbiji, tokom čega je, kaže, posebno istakao položaj Beogradske nadbiskupije i koliko napora i koliko poštovanja uživa Stanislav Hočevar.

- Mnogo toga se radi i po pitanju restitucije, ostalo je puno posla i kad je reč o porezima na imovinu - rekao je Vučić i dodao da su među katolicima najbroniji Mađari.

Istakao je da Srbija poštuje njhova prava i da teži da ih unapređuje.

- Mislim da su i oni time zadovoljni, a ja verujem da možemo još da uradimo - rekao je Vučić.

Dodao je i da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali da je za to potrebna saglasnost SPC, te istakao da će preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju, kojeg, kako kaže, izuzetno ceni.

Vučić kaže i da je papi doneo prigodan poklon, za koji je smatrao da je primeren i da na određeni način ukazuje na srpsku istoriju i današnje probleme, a koji papa nema u svojoj kolekciji.

- Ja sam dobio poklone i oni će stajati u Predsedništvu, a od njegove eminencije gospodina Parolina sam dobio posebno pero... Hoću li ja ili neko od mojih naslednika imati priliku da tom olovkom nešto tako važno potpiše, ostaje da se vidi - rekao je Vučić

On je istakao da je veoma srećan što je u Vatikanu mogao da čuje lepe reči o Srbiji.

O DOLASKU PAPE U SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi voleo da papa poseti Srbju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbju rekao:

- Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu - rekao je Vučić.

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju.

Predsednik Srbije je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

SA PAPOM RAZMENIO POKLONE

On je rekao i da je razmenio sa papom poklone i da su to neke stvari koje ukazuju na istoriju, i nešto što zna da papa nema u svojoj kolekciji.

- Ja sam dobio pero - i nadam se da ću njime ja ili neko od mojih naslednika njime potpisati nešto važno - rekao je Vučić.

O ODNOSIMA SRBIJE I VATIKANA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i medunarodnoj saradnji, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

- Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa - navodi se u saopštenju.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

- Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava - naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

- Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojece stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Medutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor - naglasio je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora sa Njegovom svetošcu papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

- Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države clanice ohrabre da pomognu i podrže taj proces - rekao je predsednik Vučić, ukazavši na to da clanstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

On je dodao da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu politicku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih politickih pitanja za čitav region, piše ui saopštenju.

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Francisko razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice.

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman Miloš Zeman i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O ZEMANOVOJ INICIJATIVI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti svoj stav oko priznanja Kosova.

- Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno - rekao je Vučić novinarima u Vatikanu, na konstataciju da je češki premijer Andrej Babiš kazao da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom i ostalim institucijama razgovara o pitanju povlačenja priznanja Kosova.

- Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja, koji nije bio nešto spreman da uradi - upozorio je Vučić.

On je istakao da zna koliko Česi poštuju i vole Srbiju, da su iskreni naši prijatelji, ali da države ne mogu da rade takve stvari tako lako, posebno ako se nalaze u nekom određenom bloku.

Ponovio je da ne treba previše očekivati.

Upitan za "političku ofanzivu", koju je pokrenuo i dolaskom u Vatikan, Vučić je kazao da novinari vole da govore o "ofanzivama", a da su ove posete njegov posao i redovna borba za našu zemlju, što će nastaviti da radi.

- Borićemo se i i dalje i verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti - kazao je on.

O SASTANKU SA LJUDIMA KOJI ŽIVE U HOTELU "BRISTOL"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se, po povratku iz Vatikana, već večeras ili sutra ujutru, sastati sa ljudima koji žive u hotelu "Bristol", kako bi pokušao da reši njihov problem.

- Treba da rešavamo probleme običnih ljudi. Ako stignem možda i večeras, ako ne ujutru - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vatikanu.

Ministarstvo odbrane je ranije ove sedmice saopštilo da ostaje pri stavu da se pitanje stambenog rešenja za osobe u „Bristolu" reši u okviru zakona i utvrđenih procedura, poštujući jedinstvenu rang-listu stambenih interesenata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kojoj je 18.000 osoba.

Navodi se da nezakonita rešenja problema za ljude u "Bristolu" nemaju podršku tog ministarstva.

Prethodno je narodni poslanik Miodrag Linta pozvao Ministarstvo da reši stambeno pitanje 10 porodica vojnih beskućnika i penzionera koji žive u hotelu "Bristol".

- Porodice koje imaju rešenje za dodelu pripadajućeg stana treba da dobiju stanove u zakup na neodređeno vreme, dok porodicama koje nemaju rešenje treba da se dodeli stan u zakup na određeno vreme - saopštio je tada Savez Srba iz regiona.

Linta je, takođe, apelovao na Ministarstvo odbrane da se, do konačnog rešenja, stanarima u Hotelu "Bristol" ponovo priključi struja, kao i topla voda.

O KRITIKAMA OPOZICIJE

Predsednik Aleksandar Vučić odbacio je danas kritike opozicije da je država opljačkana prodajom PKB za 106 miliona evra i istakao da je prodaja te kompanije išla u potpuno otvorenoj tenderskoj proceduri.

- Ako je opljačkana za 106 miliona evra, što on nije ponudio milion evra više od onih koji su kupili, i zaradio 105 miliona? - zapitao je Vučić.

- Oni koji su dok su bili na vlasti zemlju opljačakali za 619 miliona evra i pokazali to, direktno u papirima, sada kažu da otvorena tenderska procedura nije dobra ili nije dovoljno dobra - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vatikanu za tvrdnje zamenika predsednika S SP Dragana Ðilasa, Borka Stefanovića da je Srbija prodajom PKB opljačkana za najmanje 106 miliona evra.

- Da li mislite da bi Ðilas ili Borko Stefanović propustili priliku da opljačkaju za još 105 miliona evra da je to činjenica? - upitao je Vučić.

Ponovio je da je to bio otvoren tender, na koji je svako mogao da se javi.

- A, oni bar imaju stotine miliona... To je prodato za 110-130 miliona. Šta je za njih da su dali 131 milion. To im taman neto dobit od svega što su imali i da zarade još 100 miliona... - rekao je Vučić.

- Kakvu su to lažovi, kakvi su to ljudi...Oni nikad nisu znali šta je otvorena tenderska procedura, jer su sve na mufte radili, krali pljačkali... - rekao je Vučić.

Na konstataciju da ima onih ne veruju da će prosečna plata dostići 500 evra, poput Milana Chulibrka, urednika NIN-a, koji kaže da ne može još uvek da čestita ne tome, Vučić je prokomentarisao da će čestitati za dva i po meseca.

- Sada je plata 464 evra, a za dva i po meseca će da cestita. Ali, ni tada neće, i tad će da nađe nešto drugo - rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje čestitke i od bivšeg predsednika DS Dragana Šutanovca, koji je, kaže, u Skupštini rekao da će da čestita kada prosečna neto plata bude veća od 500 evra.

Na opasku novinara da NIN ne veruje u analize Fajnenšl tajmsa, Vučić je ironično rekao:

- Glupi su u Fajnenšl tajmsu, Svetskoj banci, MMF-u... Ništa to ne važi. Chulibrka za šefa MMF-a, Ðilasa za šefa sveta, posebno za šefa svih sekundi svih televizija...

Komentarišući ocene bivšeg predsednika Borisa Tadića da je "Srbija tu gde su je postavili naprednjaci, beli listići, kriminalci, prostor gde vlada i apsolutizam i pljačke...", Vučić je rekao da je Tadićevo vreme poznato po pljačkama njegovih najbližih saradnika, sa kojima se još nismo izborili.

- Što se tiče neprosvećenog apsolutizma o kojem govori, on nije mogao da bude apolutista, jer kad se probudite u 11, a odete s posla u 12.30 ne stignete to sve... - rekao je Vučić.

Dodao je da je uvek spreman da svoje obrazovanje uporedi sa Tadićevim, a da ljudi treba ocenu da donesu na osnovu rezultata - kada su im bile veće plate, kako je izgledala zemlja...

Dodao je i da se Tadić ponekad ponaša infantilno, ali to je, kaže, njegov i problem onih koji za tu opciju glasaju.

Na pitanje da li očekuje od opozicije kritike i nakon raztgovora sa papom, Vučić je rekao da ne zna šta bi im palo sad napamet, ali da im uvek nešto padne napamet.

Kaže da je video da je nekima juče smetalo to što predsednik Češke Miloš Zeman ne hoda lako i napomenuo da ni on ne hoda lako, ali i da to nije posao predsednika da "trče na atletskim mitinzima", već da na najbolji način vode zemlje.

Istakao je da Češka danas ima prosečnu platu od 1.240 evra, a nezaposlenost od svega 2,2 odsto, što pokazuje da je to zemlja "fantastičnog uspeha".

- Neki govore da je uspešnija i od najjačih zemalja - dodao je predsednik Srbije.

Vučić kaze da se i Srbija polako oporavlja i da će imati plate veće od 500 evra, zatim veće penzije, da se obnavljaju putevi, pruge, bolnice, škole i drugo.

- Zato naši gradovi postaju puni kranova i gradilišta i verujem da ćemo moći još puno da da postignemo. A to što vas neko napada, ne znači mnogo - rekao je on i dodao da preko društvenih mreža sve svoje frustracije mogu pojedini da pokažu i skupljaju negatinu energiju.

Kazao je da se tome teško suprotstaviti, ali da veruje da rezultati i rad nikad ne mogu da se pobede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA