Poslanici traže od nadležnih da reaguju na Ugljaninove izjave o Sandžaku

Poslanici su danas postavljali pitanja za Vladu Srbije

  • 4
Poslanička pitanja, Skupština Srbije

Foto: Slobodan Miljević

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije tražili su danas da nadležni državni organi reaguju povodom izjava predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina kojima se podstiče separatizam.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj rekao je da Ugljanin vrlo često podstiče separatizam, naziva Srbiju fašističkom, priča o nekakvom genocidu nad bošnjačkim narodom koji je počinjen pre 1.000 godina na teritoriji današnje Raške oblasti i za sve to ima podršku vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

On je tražio da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da nekakvo objašnjenje zašto je ovo dozvoljeno u Srbiji.

- Kada neko kaže da je Sandžak republika, da je u sastavu Srbije zbog velikosrpske agresije, okupacije, gde je pri svemu tome izvršen genocid, on čini krivično delo napada na ustavni poredak, to jest veleizdaja - rekao je Šešelj.

On je pitao zašto sve to prolazi bez reakcije vlasti i zašto je Ugljaninu sve to dozvoljeno.

Aleksandar Seselj

Šešelj - Foto: Srpska Radikalna stranka

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da Ugljanin nema podršku vladajuće koalicije, ni bilo koje stranke ove koalicije.

On je ocenio da je "tragikomično" da Ugljanin, koji je bio ministar i poslanik, "danas govori o nekakvoj okupaciji

Sandžaka od strane Srbije i traži rešavanje statusa Sandžaka".

Milićević je rekao da Ugljanin "krši zakon i Ustav Srbije pozivajući međunarodnu zajednicu što, navodno, ne štiti Sandžak od Srbije i na ovaj način pokušava da destabilizuje situaciju u Raškoj oblasti izmišljajući navodne probleme".

On je ocenio da bi nadležni državni organi trebalo na adekvatan način da odreaguju.

Milićević je rekao da imamo "vrhunac političkog ludila, pre svega od strane takozvanih prištinskih vlasti i jednog dela opozicije, koji nije u sali već duže vreme, koji isto priča kao i takozvane prištinske vlasti i tužaka našu državu u inostranstvu".

- To veoma štetno deluje na interese Srbije, naročito kada se rešavaju ključna pitanja koja su od nacionalnog i državnog interesa za Srbiju - rekao je on.

Skupština Srbije

Milićević - Foto: Tanjug/Tanja Valic

Poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da bi vlast trebalo da se izjasni povodom nedavnih izjava nekih političara, pojedinaca koji daju sve neodgovornije i zapaljivije izjave koje zadiru u ustavni poredak Srbije.

On je, međutim, rekao da i najviši aktuelni predstavnici Srbije često daju izjave koje po posledicama i kvalifikacijama nisu daleko od onoga što govori Ugljanin.

Vukadinović je rekao da smo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je razgovarao sa američkim senatorima, "mogli da čujemo kako Srbije ne može da prihvati nezavisnost Kosova, uz napomenu ako ne dođe do kompromisnog rešenja".

On je dodao da bi moglo da se spekuliše sa tim da "očigledno postoje neke mogućnosti i pretpostavke pod kojima bi Srbija mogla da prizna nezavisnost Kosova".

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je nadležne u Ministarstvu kulture i informisanja i REM šta će preduzeti "povodom laži" direktora programa TV N1 Jugoslava Ćosića da se program N1 televizije, Nove S, Sport klubova emituje u Luksemburg i Sloveniji.

On je rekao da su N1 televizija, Nova S, Sport klubovi registrovani u Luksemburgu, ali tamo ne emituju program, kao ni u Sloveniji.

Poslanik SNS Boban Birmančević pitao je nadležne u ministarstvima pravde i untrašnjih poslova zašto su uhapšeni direktor Dajrekt medija grupe i dvoje zaposlenih u marketingu RTS, a nije uhapšen onaj ko je najodgovorniji i ko je iz tih poslova izvukao milionske iznose.

On je rekao da bi Đilas trebalo da "bude izveden pred lice pravde i odgovara za ono za šta je kriv".

Šef poslaničke grupe Stranka moderne Srbije Tatjana Macura pitala je ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra

finansija Sinišu Malog "kada će se umilostiviti da odgovore na zahteve majki i budućih majki" i u skupštinsku proceduru pošalju predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Poslanici su posle postavljanja pitanja počeli razmatranje amandmana na Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Na predloženi zakon podneto je 17 amandmana.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije nego

    12. septembar 2019 | 13:39

    Šuška se i oko Drine da se pripaja Bosni ... !!

  • Locarno

    12. septembar 2019 | 13:39

    Valjda postoji sloboda govora,mišljenja i političkog delovanja,u politici ne treba uvek istina ali ne i laž koja nekoga ugrožava,ne mora se svima sve svideti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA