Obeležavanje 75 godina od Operacije Halijard: Skat na ceremoniji sa zvaničnicima Srbije

Kako je saopšteno iz ambasade SAD u Beogradu, u petak, 13. septembra, ambasador Kajl Skat će otvoriti izložbu "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard" u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogardu

  • 5

Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja koji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanina, u opštini Gornji Milanovac.

Kako je saopšteno iz ambasade SAD u Beogradu, u petak, 13. septembra, ambasador Kajl Skat će otvoriti izložbu "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard" u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogardu. Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotogarfija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i trajeće do 27. septembra.

U nedelju, 15. septembra, ambasador Kajl Skat će zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji Halijard obeležiti godišnjicu spasilačke misije u Pranjanina, u opštini Gornji Milanovac.

Obeležavanje će početi polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi.

- Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje - navodi se u saopštenju.

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kao bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice. Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avram

    12. septembar 2019 | 15:59

    Pokazali ste nam vasu zahvalnost 99

  • Milorad Vujicic

    12. septembar 2019 | 16:33

    Ovo bi skot trebao poneti u Ameriku da upozna narod tamo kako samo im pomagali I kako su nam vratili.

  • Jovan Ktć

    12. septembar 2019 | 18:48

    Lepo ste nam se zahvalili '99. Skote.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA