≫ 

Srbija je ključ za integraciju Zapadnog Balkana, Orban poručio: Vi otvarate ova vrata

Viktor Orban je podsetio da je Mađarska predsedavala EU u vreme kada se završavao proces integracije Hrvatske Uniji i kada su se rešavala važna pitanja s čime se, kako je naveo, njegova zemlja dobro izborila

  • 4

Ako uspemo da rešimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije celog regiona Zapadnog Balkana jer je Srbija ključ za otvaranje ovih vrata, poručio je danas mađarski premijer Viktor Obran.

Orban je na pitanje da li je za Srbiju dobro to što je za komesara za proširenje predložen Laslo Tročanji, rekao da bi mu, da je on Srbin, bilo drago, i to iz tri razloga.

U tom kontekstu on je podsetio da je Mađarska predsedavala EU u vreme kada se završavao proces integracije Hrvatske Uniji i kada su se rešavala važna pitanja s čime se, kako je naveo, njegova zemlja dobro izborila.

Orban je, stoga, rekao da je Mađarska zemlja koja ima iskustva sa evrointegracijama. On je, takođe, istakao da se mnogo ljudi u Mađarskoj seća da je životni standard u Srbiji nekada bio bolji.

Ana Brnabic  Viktor Orban potpisivanje ugovora

Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

- Znamo šta je Srbija bila i šta može da postane. Ako postoji pozitivana vizija Srbije, to je mađarska vizija - rekao je Orban, dodajući da su Mađari nekada želeli da žive u zemlji gde je kvalitet života bio kao u bivšoj Jugoslaviji.

Orban je naglasio da su kontakti između Srbije i Mađarske dobri. On je dodao da je, kada se govori o proširenju, Srbija ključna zemlja.

- To je najveća zemlja, imaju veliku vojsku, ekonomiju i populaciju. Ako uspemo da nađemo rešenje za integraciju Srbije, proces integracije celog regiona biće ubrzan jer je ključ za otvaranje ovih vrata Srbija - zaključio je Orban.

Da je Evropska unija ranije primila Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, danas ne bi na milione ilegalnih migranata bilo u zapadnoj Evropi, poručio je Orban.

Komentarišući raspodelu pozicija novim komesarima u Evropskoj komisiji, Orban je rekao da ona odražava ojačanu poziciju Višegradske grupe. Orban je napomenuo da su dvojicu potpredsednika u novoj Komisiji nominovale zemlje Višegradske grupe. Za Tročanjija, bivšeg mađarskog ministra pravde, Orban je rekao da ima "lep i veliki zadatak" i da on razume komplikovane aspekte proširenja te izrazio nadu da će Tročanji dobiti podršku Evropskog parlamenta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    12. septembar 2019 | 18:36

    Obozavam Orbana. Naravno, iz Vojvodine sam...

  • Salamander

    12. septembar 2019 | 19:35

    Gospodo evropska gledam vecers nemacki TV lepo kazu do sada ima u Nemackoj 9% siromasnih ako se ovako nastavi do 2039 ocekuje se oko 19% siromasnih oni ce igrati svoju igru zakone kako njima odgovaraju i svoju ce robu plasirati u siromasne zemlje i tako njihov izvoz ugusiti eto zato se bore da ocuvaju evropu.

  • G0ran

    13. septembar 2019 | 00:43

    Nista mi ne otvaramo mi smo zatvoreni na duze vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA