≫ 

Vučić prisustvovao Danu sećanja na stradale Srbe u Drvaru: Vlada pomogla grad sa milion evra (FOTO)

"Dan sećanja" se održava u pomen svim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine

  • 53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Drvaru, gde je sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom prisustvovao obeležavanju „Dana sećanja"- pomen na stradale Srbe u 20. veku.

20:00 - VUČIĆ SE OBRAĆA GRAĐANIMA U DRVARU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenim građanima u Drvaru.

19:50 - DODIK: ZAHVALNOST PREDSEDNIKU VUČIĆU, JER JE DOŠAO U DRVAR

Član Predsedništva BiH zahvalio se predsedniku Srbije što je došao u Drvar, kao i na pomoči koju je Srbija izdvojila kako bi pomogla ovim opštinama.

Milorad Dodik, Drvar Printscreen/Facebook/RTRS

- Došli smo da vam kažemo da jedmo i da ćemo biti sa vama u svim budućim procesima - poručio je on okupljenim građanima.

19:30 - NAČELNICA OPŠTINE DRVAR: OVO JE SRPSKO SVETLO U FEDERACIJI BIH

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je da je ova opština srpsko svetlo u Federaciji BiH.

- Hvala što se večeras sa nama da se zajedno setimo i obeležimo stradanje Srba u zapadnokrajiškom opštinama. Trinaesti septembar je jedan od najtužnijih dana u istoriji Drvara. To je dan kada smo morali napustiti svoja ognjišta. Utočište smo našli u Srbiji i u Srpskoj i na tome ćemo vam uvek biti zahvalni - rekla je Runićeva dodavši da je sada život Srba u Drvari i FBiH neprestana borba.

19:00 - POČELA CENTRALNA MANIFESTACIJA AKADEMIJA "KRAJINO MOJA"

Akademija je počela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a okupljenima se obratio episkop bihaćko-petrovački, otac Sergije, koji je zahvalio predsednicima na podršci i pomoći koju pružaju srpskim opštinama u Federaciji BiH.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije pozdravio je dolazak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Drvar.

- Vaš dolazak ovde je potvrda da nikada nećemo biti ostavljeni. To što ostajemo ovde je najveći poraz onih koji su nas hteli proterati, a da bismo ostali i opstali potrebna nam je vaša pomoć - dodao je episkop Sergije.

18:10 - SASTANAK SA NAČELNICIMA OPŠTINA

Predsednik Srbije sastao se sa poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Sastanku su prisustvovali i načelnici Drvara, Glamoča, Bosanskog Petrovca i Bosanskog Grahova.

18:00 - DODIK: VAŽNO NAM JE ŠTO JE SRBIJA OVDE I ŠTO ZAJEDNO REŠAVAMO PITANJA

Važno nam je što je Srbija ovde, da zajedno rešavamo pitanja, poručio je srspki član Predsedništva BiH Milorad Dodik, i rekao žiteljima Drvara da su došli da im kažu da su uz njih, da će biti uz njih i da će zajedno prolaziti kroz mnoge druge izazove.

- Tu smo da gradimo novi život, zajedno smo sa vama - izjavio je Dodik.

On je istakao da Vučić bezgranično pomogao srpski narod, u četiri opštine u Federaciji, kao i 63 opštine u RS, te da se zahvaljujući njemu sprovod projekte i grade objekti koji će obeležiti prisustvo Srbije u tim opštinama.

Aleksandar Vučić, Drvar Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRRBIJE

- Čitav narod vam je zahvalan. Verujem da vi ni sami ne znate koliko poštovanja uživate u narodu i koliko se ceni vaša podrška. Važno nam je da je Srbija ovde, da pokazuje da je ovde sa nama, da zajedno sa vama rešavamo pitanja - rekao je Vučić.

Uz primedbu da je to sada deo istorije, Dodik je poručuo da se mora ići sa novim pogledom u budućnost.

- Republika Srpska stoji i pomaže koliko može, i Srbija je tu. Zajedno smo ovde i uveren sam da ćemo obnoviti Drvar kao jedno savremeno i pravo mesto za život - zaključio je Dodik.

17:50 - VUČIĆ: MILION EVRA U FOND ZA POMOĆ DRVARU

Sa Dodikom i Vučićem vrtić "Majka hrabrost" su posetili i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vučić, Drvar Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRRBIJE

- Srećan sam što sam ovde sa vama. Mi smo danas prebacili milion evra u fond za pomoć Drvaru. Pre svega 150.000 maraka za ostala davanja porodiljama, majkama sa troje i više dece i izmirenje dugovanja opštine. Da biste vi znali, dragi prijatelji, nismo mi mogli mnogo da pomognemo pre 5 ili 6 godina. Danas to možemo i posebno sam ponosan na tu činjenicu - rekao je predsednik Vučić posle obilaska vrtića "Majka hrabrost".

On je rekao da će sutra, i kad ne bude predsednik, ostati iza njega nešto što je Srbija uložila u svaku od opština, ne samo Drvaru.

- Ovo nije kraj naše pomoći i podrške. Ostajte na svojim ognjištima. Želimo da se razvijate brže i bolje, donećemo odluku o davanju posebnih subvencija za poslovne ljude iz Srbije koji žele da ulažu u ove opštine - poručio je on i naglasio da je neophodno obnoviti parkove i zgrade koji su porušeni još za vreme "Oluje".

- Želim vam da dugo i dobro živite, želim vam što više dece, a Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije - rekao je Vučić.

17:15 - SA STANOVNICIMA OPŠTINE DRVAR

 
 
 
View this post on Instagram
"Predsedniče, pomozite opštini Drvar!" - sa Tinom, Janom i Mitrom Jaglica, na putu za Drvar.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

17:00 - ISTORIJSKI ČAS U RODNOJ KUĆI GAVRILA PRINCIPA

Predsednik Srbije je poručio da će Srbija uvek pomagati narodu Grahova i ovog kraja.

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik Srbije su tokom posete istakli da će u narednom periodu biti pronađen način za dodatno uređenje kuće, kao i poboljšanje prilaza.

Bosansko Grahovo, selo Obljaj, kuća Gavrilo Princip, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

U kući Gavrila Principa održan je i istorijski čas.

Јedan od njegovih potomaka, Mile, tokom obilaska je Vučiću i Dodiku pokazao i fildžan koji je ponovo vraćen u kuću Gavrila Principa.

16:45 - PREDSEDNIK SRBIJE STIGAO U DRVAR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, zajedno sa poslanikom SNSD-a u PD PS BiH Nikolom Špirićem sleteli su u Drvar.

Predsednik Vučić je, pre zvaničnog dela posete, sa sinom Danilom posetio rodnu kuću Gavrila Principa u selu Obljaj.

- 1978.godine boravio je na ovom mestu sa bratom Andrejem - navedeno je na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

Bosansko Grahovo, selo Obljaj, kuća Gavrilo Princip, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

- Uveren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko delo Gavrila Principa. Srbija će uvek pomagati narodu Grahova i ovog kraja - poručio je on uz objavu na ovoj društvenoj mreži.

Na platou ispred Radničkog doma u 19 sati počinje centralni događaj - akademija „Krajino moja", posvećena je stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških opština.

"Dan sećanja" se održava u pomen svim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Video: Vučić sa sinom i Dodikom posetio kuću Gavrila Principa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare1

    13. septembar 2019 | 17:10

    Prisecati se Srba koji su davali svoj zivot tada za nasu buducnost,opstanak je za pohvalu.Kada to rade drzave sa mladom istorijom.Sto ne bi i stara Srbija.Vucic je tome poceo da priidje znacaj u odnosu na predhodnike

  • Nikoletka

    13. septembar 2019 | 17:04

    Ovako bi trebalo svi da daju primer svojoj deci.

  • Milica Milicic

    13. septembar 2019 | 17:04

    Ne smemo zaboraviti one koji su zrtvovali zivot za slobodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA