Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže

Gojković je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima u Skupštini, navela da patent nije samo intelektualna svojina, već nešto što je pronađeno u okviru radnog mesta i profesije

  • 16

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas da patenti ne pripadaju samo naučniku koji ga je patentirao, već i naučnom institutu gde radi i državi, jer im oni omogućavaju da te patente otkrivaju. Ona je tako odgovorila poslanici SRS-a Vjerici Radeti, koja je iznela kritiku da predloženi zakon patente vidi samo kao neki izvor prihoda, a da se uopšte ne gleda kao intelektualna svojina.

Gojković je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima u Skupštini, navela da patent "nije samo intelektualna svojina, već nešto što je pronađeno u okviru radnog mesta i profesije".

- Ne smemo da zaboravimo da država, da naučni instituti daju mogućnosti da u okviru radnog mesta naučnici otkrivaju patente - rekla je Gojković i upitala"šta bi naučnik kod kuće mogao da uradi, a šta može da uradi u Vinči koja mu daje sve mogućnosti za rad". Prema njenim rečima, naučnici u Vinči "rade za platu, nisu volonteri".

- I onda patentiraju nešto što je njihovo, a Vinča koja im je pružila sve treba da ostane bez ičega. Patent ne pripada samo onome ko ga je patentirao, već i naučnoj ustanovi iz koje je izašao. Mi im dajemo mogućnost da otkrivaju patente, zato i država ima pravo na taj deo i naučni institut - rekla je Gojković. Gojković je navela i da država treba da "pooštri uslove" kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže, te da im Srbija pruža školovanje, a da "oni posle odu".

Skupština Srbije, poslanici FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

- Koliko Srbija ulaže u zdravstvene radnike, obrazovanje naučnika, koji, eto, posle ode. Naravno da ode jer tamo ima veću platu, ali ima i veće troškove. Moramo da razmislimo o tome kako država treba da se zaštiti, jer je ona uložila u te ljude - navela je Gojković i dodala da o takvim stvarima "svi govore pod kočnicom".

Ocenila je i da je sadašnja vlast "najbolja do sad, i da očekuje razumevanje stranaka da "svi rade zajedno na tome da bude bolje".

- Ovako vredne vlade i predsednika države koji radi danonoćno nije bilo u Srbiji. Očekujemo razumevanje svih stranaka da radimo da bude bolje. Kada bude bolje u državi onda možemo da se razlikujemo u nekim finesama - navela je Gojković.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je da se patent ne gleda kao intelektualna svojina, već kao "izvor prihoda" i da ga tako reguliše i zakon, te da bi trebalo da se zaštiti vlasnik patenta koji je izumeo nešto što može biti od "manje ili veće koristi". Navela je da predlog zakona nije dobar jer se ne bavi na pravi način patentima, da ih ne doživljava kao intelektualnu svojinu, već kao izvor prihoda poslodavca.

- Kroz ovaj zakon je pre svega trebalo zaštiti intelektualnu svojinu svakog onog ko je vlasnik nekog patenta, svakog onog koji je izumeo nešto što može biti trenutno od manje ili veće koristi u tom ekonomskom smislu - kazala je Radeta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    13. septembar 2019 | 15:38

    U ovoj drzavi sve se placa zato ne lazite

  • Dragan

    13. septembar 2019 | 16:58

    Vidi ti cega se ova setila. Najbolje pasose da nam uzmete posto sada pokusavate fizicki da nas zadrzite.

  • Draxa

    13. septembar 2019 | 16:57

    Pa ja znam da me roditelji skolovali i sve placali. A od drzave dobijam ceo zivot neke racune da platim. Jednog dana necete imati kome sta da naplatite. Da nece mozda ova zalosna sova da nam unistava zivote. Ako smo odlucili da odemo OTICICEMO KAD TAD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA