SAD zauvek zahvalne srpskim saveznicima: Skat otvorio izložbu "75 godina od operacije Haljard"

Izložba je otvorena uoči obeležavanja 75 godina spasavanja američkih pilota u Pranjanima, a prisustvovali su i članovi porodice američkih pilota koje u spasli srpski saveznici

  • 15
Kajl Skat, SAD, američka ambasada, operacija Halijard Foto: Twitter/Ambassador Kyle Scott

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" otvorena je izložba "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", a ambasador SAD Kajl Skat kaže da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Izložba je otvorena sinoć, uoči obeležavanja 75 godina spasavanja američkih pilota u Pranjanima, a prisustvovali su i članovi porodice američkih pilota koje u spasli srpski saveznici.

Skat, koji je otvorio izložbu, rekao je da je Misija "Halijard" bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

- Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja - rekao je američki ambasador, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji.

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda.

- I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju - kazao je on i naveo da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina Misije "Halijard" u Pranjanima.

Naglasio je da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brnulo se o američkim pilotima, biti obeležen godišnjica Misije "Halijard" za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD.

Na otvaranju izložbe govorio je i upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandar Jerkov, koji je rekao da je Misija "Halijard" veliki događaj u istoriji i ideologiji humanosti.

Izrazio je zahvalnost ambasadi SAD na pomoći u renoviranju te ustanove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    14. septembar 2019 | 11:16

    Srbija nakon 1999 godine vise nikada nemoze niti ce biti vas saveznik!!!.

  • Bombarder

    14. septembar 2019 | 09:26

    Target Serbia >>>> to su Amerikanci polupismema nacija koja se pita da li imamo hrane i interneta... Nikada ne zaboraviti bombardovanje R. Srpske i Srbije. Niste nam i nece biti prijatelji NIKADA. Ubijate nas i danas.

  • Avram

    14. septembar 2019 | 09:27

    Cudan nacin da se izrazi zahvalnost. Porusim ti zemlju ,pobijem decu ,zatrujem uranijumom ,otmem deo zemlje . Zaista licemerno gospodine skat (namerno malim slovom ).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA