≫ 

Srbija dobija nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem: Evo šta to znači za bezbednost građana

Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali

  • 0
Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.

Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Potpisivanje sporazuma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Ambasador Kraljevine Svedske u Srbiji Jan Lundin, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Stefanović ocenio je da je potpisivanje današnjeg sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda.

Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Potpisivanje sporazuma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Formiranje sistema omogući će digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Stefanović.

Dodao je da je početka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije.

- Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogućiće da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osuđivan... Neće se gubiti vreme na razmenu papira - naglasio je Stefanović.

Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.

Stefanović je rekao i da je potpisivanje sporazume rezultat rada višegodišnjeg zajedničkog rada međusektorske radne grupe i zahvalio predstavnicima Evropske komisije, koja je finansijski pomogla ovaj projekat, te Kraljevini Švedskoj koja u kontinuitetu podržava Srbiju u procesu evropskih integracija u oblasti bezbednosti.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Siniša Mali - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi.

- Potpisivanje današnjeg sporazuma je pravi primer kako da svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala - rekao je Mali.

Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa tzv.crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019.godine direktan priliv stranih ulaganja izynosi 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine.

- Srbija je i dalje lider u privlačenju stranih investicija u regionu i dodao da je u prvih šest meseci u u ovoj godini za 31 odsto porasle strane investicije u našoj zemlji - rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprečavanju pranja novca do kraja godine.

Ministarka pravda Nela Kuburović rekla je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017 bio je na neki način preteče današnjem sporazmu i da dva ministarstva i tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Potpisivanje sporazuma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupaka u tužilaštvu - navela je Kuburović.

Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprečavanju i borbu protiv terorizma.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu.

Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa.

Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je Republičko javno tužilaštvo, zajedno sa ostalim nadležnim organima, posvećeno borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije i da u tom cilju ostvaruje odličnu saradnju sa MUP-om i ostalim nadležnim državnim organima.

Uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema, kao platforme za razmenu podataka između nadležnih državnih organa ocenila je kao ogroman napredak u borbi protiv organizovanog kriminala koji će doprineti povećanju efikasnosti i unapređenju kvaliteta u razmeni informacija na nacionalnom i međunarodnom nivou.

- Putem ovog sistema razvićemo jedinstvenu platformu za bezbednu elektronsku komunikaciju i razmenu podataka. Naš zajednički cilj je da se razmena podataka vrši u realnom, aktivnom vremenu kako bi se povećala efikasnost svih državnih organa koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije - istakla je Dolovac.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA