≫ 

Stefanović: Srbija ne izvozi oružje u Jemen, moj otac se ne bavi tim

Naglasio je da Srbija ne izvozi oružje u Jemen, već isključivo u zemlje koje imaju međunarodnu dozvolu i koje nisu pod međunarodnim sankcijama

  • 15

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović negirao je danas navode da je firma GIM, koja se bavi izvozom oružja, u vlasništvu njegovog oca Branka Stefanovića i istakao da njegov otac nije vlasnik te, niti bilo koje firme koja se bavi izvozom naoružanja.

- Moj otac nije vlasnik te firme niti ima bilo kakve veze sa izvozom oružja - rekao je novinarima posle prezentacije srpsko-kineske mešovite patrole, a na pitanje o tvrdnjama portala "Arms voč" u kojima se dovode u vezu Stefanovićev otac i izvoz oružja u Saudijsku Arabiju iz koje se kasnije odlazi u Jemen.

Stefanović je naveo da "Arms voč" nije međunarodni portal, da je registrovan u Bugarskoj i da ga prati stotinak ljudi.

Podsetio je da su se povodom tog pitanja oglasili Ministarstvo odbrane i firma "Krušik" i više puta pružili konkretne podatke.

STEFANOVIC RTS UPAD SAVA RADOVANOVIC

- Kada se svi oglase i daju podatke, onda morate da se branite od nečega što je neko naveo na parčetu papira i rekao da je to istina. Državne insitucije su ponudile konkretne dokaze, a moj otac sa tim nema nikakve veze - rekao je Stefanović.

Naglasio je da Srbija ne izvozi oružje u Jemen, već isključivo u zemlje koje imaju međunarodnu dozvolu i koje nisu pod međunarodnim sankcijama.

Kako je rekao, nikada se niko nije žalio niti je tvrdio da je Srbija prodala oružje nekoj zemlji za koju nema dovoljno informacija.

- Države poput SAD-a i Velika Britanija izvoze oružje u Saudijsku Arabiju, kao i veliki broj država EU, zašto bi to bilo zabranjeno samo Srbiji, ne vidim razlog -rekao je Stefanović.

Primetio je da se tema o izvozu oružja spominje kada se pomene 60 milijardi dinara koje su prošle preko računa Dragana Ðilasa i kada se spomene korupcija u redovima bivše vlasti. Predstavnici dela opozicije ranije su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića i oca ministra Stefanovića, Branka Stefanovića, da stoje iza izvoza oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju, koje preko posrednika navodno završava u Jemenu.

O DRAGANU ĐILASU

Dragan Ðilas je danas jednako bahat prema srpskim policajcima, kao što je bio i pre 15 godina, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović komentarišući transkipt snimka na kome se čuje kako Ðilas preti saobraćajnom policajcu.

STEFANOVIC RTS UPAD Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naime, dnevni list Informer objavio je transkript snimka, nastalog u vreme kada je lider Saveza za Srbiju bio direktor Narodne kancelarije, a na kome se čuje kako Ðilas preti saobraćajnom policajcu koji ga je zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja.

Stefanović kaže da to nije prvi put da Ðilas preti policijajcima i navodi da je lider SzS pretio da će ukinuti Žandarmeriju, kao i da je u centru Beograda pretio pripadnicima kriminalističke policije, koji su radili u civilu, da će ostati bez posla kada on dođe na vlast.

- Danas vidimo kako se Ðilas ponašao dok je bio na vlasti. Pokazuje jednaku bahatost prema policajcima kao i danas i, što je najopasnije, pokazuje kako bi se ponašao kada bi ponovo došao na vlast - uvek stavljajući sebe mimo zakona i iznad drugih građana - rekao je Stefanović novinarima posle prezentacije mešovite kinesko-srpske policijske patrole.

Stefanović smatra da je pogrešno da bi bilo koji građanin Srbije, a ne samo političar, razmišlja na takav način.

- Ako ste počinili saobraćajni prekršaj, pretrpite sankciju za to, to je najlegitmnije i najčistije - poručio je ministar.

O JANKU VESELINOVIĆU

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nazvao je nekorektnom objavu jednog od osnivača Saveza za Srbiju i lidera Pokreta za preokret Janka Veselinovića o platama pripadnika Žandarmerije i istakao da umesto što ih proziva Veselinović prema njima treba da pokaže poštovanje.

Stefanović je izrazio žaljenje što što su pripadnici Žandarmerije, ali i ostali policijski službenici, često na meti predstavnika opozicije, iako rade jedan od najtežih poslova boreći se za našu bezbednost i rizikujući život svakim izlaskom na ulicu.

- Treba da imaju poštovanja prema onima koji su ginuli boreći se protiv terorista i koji se danas bore protiv organizovanog kriminala, a koji ne rade taj posao otkako su na vlasti Aleksandar Vučić i SNS - rekao je Stefanović novinarima posle prezentacije mešovite srpsko-kineske policijske patrole u Beogradu.

Veselinović je na svom profilu na Tviteru napisao da je "nenormalna država u kojoj žandarmi sa četiri razreda srednje škole imaju plate kakve su sada".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    18. septembar 2019 | 14:02

    Ako Vi tako svedocite, ali, kazem ali zasto bih ja verovao bas sve sto vi izjavite, nas zakon i kaze da se svedocenje bliskog rodjaka ne moze uzeti za relevantno i istinito, kod nas postoji poslovica, svoje se meso ne jede.

  • 💰📃

    18. septembar 2019 | 12:06

    Ne verujemo, dok se ne zakune u diplomu.

  • Lika

    18. septembar 2019 | 12:24

    Ovo treba ozbiljno ispitati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA