≫ 

Bira se novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju: Mekalisterov naslednik dolazi iz Slovačke?

Poslednje informacije ukazuju da je prioritet Evropske narodne partije da i nakon Dejvida Mekalistera zadrži poziciju izvestioca za Srbiju

  • 3

Evropska narodna partija (EPP) i nakon Dejvida Mekalistera želi da zadrži poziciju izvestioca za Srbiju, pa se kao naslednik Mekalistera zadužen da u Evropskom parlamentu prati napredak Srbije pominje slovački parlamentarac Vladimir Bilčik.

Već je poznato da da će slovenačka poslanica Tanja Fajon zamenti Eduarda Kukana na čelu Parlementarnog odbora za saradnju sa Srbijom, a posle nekoliko sastanaka predstavnika političkih grupa u Evropskom parlamentu još nije došlo do konačne odluke o tome ko će biti novi izvestioci za zemlje u procesu pristupanja EU.

Prema proceduri najjače parlamentarne grupacije mogu prve da biraju zemlju za koju će da budu zadužene. Prvobitne informacije su bile da će Socijalisti i Demokrate dati izvestioca za Srbiju i(li) Severnu Makedoniju pošto bi najjača Evropska narodna partija, na osnovu prava prvog izbora, uzela "dosije" Turske.

Posle nekoliko sastanaka predstavnika političkih grupa u Evropskom parlamentu još nije doneta konačna odluke o tome ko će biti novi izvestioci za zemlje u procesu pristupanja EU.

Prema proceduri najjače parlamentarne grupacije mogu prve da biraju zemlju za koju će da budu zadužene. Prvobitne informacije su bile da će Socijalisti i Demokrate dati izvestioca za Srbiju i(li) Severnu Makedoniju pošto bi najjača Evropska narodna partija, na osnovu prava prvog izbora, uzela ”dosije” Turske.

Poslednje informacije ipak ukazuju da je prioritet Evropske narodne partije da i nakon Dejvida Mekalistera zadrži poziciju izvestioca za Srbiju.

U tom kontekstu nezvanično se pominje ime slovačkog političara i predavača Vladimira Bilčika.

Bilčiku je ovo prvi mandat na mestu poslanika Evropskog parlamenta. Prethodno je bio na čelu EU programa Slovačkog udruženja za spoljnu politiku i držao predavanja o evropskim integracijima i međunarodnim odnosima na Univerzitetu u Bratislavi.

Pored mogućnosti da Evropska narodna partija ponovo bude zadužena za Srbiju u Evropskom parlamentu, procenjuje se da će socijaldemokrate dobiti mesto izvestioca za Tursku i Crnu Goru, liberali za Severnu Makeoniju, a Zeleni za Kosovo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA