≫ 

Jasna poruka SAD uoči izbora na KiM: Nova vlada u Prištini mora biti spremna da suspenduje takse

Metju Palmer je za Glas Amerike rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama

  • 5

Specijalni predstavnik americkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je za Glas Amerike rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

- Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade - rekao je Palmer za Glas Amerike posle povratka iz posete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

On je dodao da će SAD jasno staviti do znanja da su očekivanja Vašingtona da sledeća vlada u Prištini bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga.

Goran Svilanović, Bled Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Kako je istakao, Vašington očekuje da to bude vlada koja je spremna da sastavi pregovaracki tim sa snažnim ovlašcenjima i spremna da se angažuje za pregovarackim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošcu u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

- Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom - naglasio je Palmer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. septembar 2019 | 09:22

    AMERICKA FARSA!!!

  • KK

    19. septembar 2019 | 11:07

    Zasto Ameri cekaju novu vladu da ukine takse? Do sad su to mogli da urade da su hteli!!??

  • Ja...RS

    19. septembar 2019 | 09:59

    Ovo nije direktno mijesanje u izbore kao npr. ono Rusko u Americke 😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA