≫ 

Šesti sastanak vlasti i opozicije na FPN-u o izbornim uslovima: SNS predložila set mera

Srpska napredna stranka danas je učesnicima okruglog stola vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka predala dokument sa spiskom mera koje je spremna da prihvati i koje se uglavnom odnose na preopruke Crte - izjavio je član Predsedništva te stranke Nebojša Stefanović

  • 47
sastanak, Fakultet političkih nauka, opozicija Foto: Tanjug/Tanja Valic

U Beogradu je održan šesti sastanak predstavnika vlasti i opozicije u okviru "Dijaloga o izborima 2020" na Fakultetu političkih nauka, a tema je bila zaštita i unapređenje biračkog prava. Na sastanku se razgovaralo o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su "kupovina glasova", manipulacija glasačkim listićima, obezbeđivanju pristupa biračkim mestima a ponuđeni su i odgovori na te probleme.

12:30 - MILAN ANTONIJEVIĆ: OVO JE POSLEDNJI SASTANAK NA FPN-U O IZBORNIM USLOVIMA

- Danas smo prošli kroz četvrtu i poslenju temu naših dijaloga. Dobili smo dokument od SNS i SPS koji su taksativno naveli izmene zakona. Data su dva roka šta može biti urađeno za 30 i 60 dana. Ovo znači da je problem shvaćen ozbiljno. Ove nedelje smo dobili informaciju da će EP imati svoje predstavnike, koji će pratiti izborni proces. To je dobro, jer znači da ćemo dobiti i potpise i obaveze da se sprovode zaključci iz dokumenta - rekao je Milan Antonijević.

On je dodao da je tokom sastanka postojala saglasnost da će taj dokument, koji je ponudila vlast, poboljšati izborne uslove.

Milan Antonijević, sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Ovo je poslednji sastanak, ukoliko bude bio potrebe i nekih pomaka po pitanjima o kojima se govorilo, postoji mogućnost ponovnog organizovanja sastanka na FPN-u - kaže on.

12:00 - OBRADOVIĆ: RAZGOVORI DOBRI, ČULI SMO MNOGO KORISNIH PREDLOGA

Žarko Obradović iz SPS-a ocenio je da su razgovori bili dobri.

- Čuli smo puno dobrih predloga i bilo je mnogo onih koji bi mogli da se prihvate. Ovde mislim na dopunu izbora članova REM-a, na zabranu izborn ekampanje, da članovi izbornih odbira moraju da se edukuju. Vladajuća koalicija će se truditi da izborni proces bude u potpunosti uređen - rekao je.

Žarko obradović, SPS, sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valic

Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma rekao je da postoji nagoveštaj da može doći do dogovora i oko funkcionerske kampanje.

- Imam osećaj da će delovi opozicije da se pokaju što su odustali od pregovora, jer je današnji razgovor nagoveštaj mogućnosti da se problemi reše. Mi iz opozicije imamo dovoljno razloga da budemo skeptični po pitanju ovih obećanja, ali danas je po prvi put dat ozbiljan nagoveštaj da će biti pomaka - poručio je on.

11:50 - JOVANOVIĆ: ŽAO MI JE ŠTO SVE OSTAJE U SENCI NEODGOVORNIH POLITIČARA

Čedomir Jovanović, izjavio je posle sastanka da "najgora odluka za ovu zemlju jeste bojkot izbora".

- Najvažniji je predlog koji je došao iz SNS, ali to za mene nije iznenađenje. Mi do sada u političkom životu ismo imali problem zbog politićčkog zaonodavstva, u Srbiji je nešto drugo problem. Došli smo na ovaj razgovor iako smo znali kako će se završiti: da SzS neće uopšte da priča sa Vučićem i da neće da čuju nikakve predloge - rekao je Jovanović novinarima.

Čedomir Jovanović, LDP, sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je rekao da mu je žao što "sve ostaje u senci neodgovornih političara" i da je "bezobrazluk to što kažu da je za posredovanje stranih predstavnika kasno".

Jovanović je rekao i da su "izbori 2020. godine ludnica i da je trenutno stanje na političkoj sceni "tucanje u mozak".

11:15 - PSG: OVA ODLUKA SNS-A DOVOLJNA DA ODLOŽIMO NAJAVLJENU ODLUKU O EVENTUALNOM BOJKOTU 

Za Pokret slobodnih građana to je dovoljno da odlože najavljenu odluku o eventualnom bojkotu izbora. Član predsednistva PSG Petar Miletić kaže da će taj Pokret sačekati kraj dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta. Predloge koje je dao SNS vidi kao pomak u dobrom pravcu.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije kaže da moraju detaljnije da prouče mere za koje vlast tvrdi da je spremna da primeni da bi imali jasan stav o tome koliko te mere unapređuju izborne uslove.

10:30 - SNS PREDALA DOKUMENT SA SPISKOM MERA KOJE JE SPREMNA DA PRIHVATI

Srpska napredna stranka danas je učesnicima okruglog stola vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka predala dokument sa spiskom mera koje je spremna da prihvati i koje se uglavnom odnose na preopruke Crte, izjavio je član Predsedništva te stranke Nebojša Stefanović. Stefanović je naveo da će u ponedeljak javnost obavestiti o svim konkretnim merama i zahvalio se organizatorima dijaloga na FPN.

Nebojša Stefanović, SNS, Srpska napredna stranka, sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li je predloženo i da nadležni skupštinski odbor uskoro izglasa nedostajaće članove REM.

Stefanović je nešto ranije napustio sastanak vlasti i opozicije na FPN-u zbog obaveza, a novinarima je rekao da će taj kompletan set mera, u odnosu na ovaj danas dostavljen učesnicima sastanka, obuhvatiti i predloge koje su dobili kasno sinoć od Stalne konferencije gradova i opština.

On je rekao da su sve te mere rezultat ne samo dijaloga koji je u toku, već i onog koji vlast vodi sa OEBS i ODHIR, od 2003. godine.

- Te mere će suštinski unaprediti način odvijanja izbora, kao i sve koje treba da podrže izborni proces na način da se ozbiljno izborimo protiv slabosti i nepravilnosti i koje su postojale i 2008. i 2012. godine, jer želimo najčistiji izborni proces - rekao je Stefanović.

9:20 - TRANSPARENTNOST: POTREBNO JE SKRENUTI PAŽNJU NA ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbije, ukazao je na glavne nedostatke koji se odnose na Krivični zakonik, odnosno, kako kaže, primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem. Dodao je da je potrebno skrenuti pažnju na Zakon o zaštiti uzbunjivača, kao i na raširene sumnje o zloupotrebi javnih resursa, koji bi se kontrolisali, između ostalog objavnom podatak o upotrebi vozila, zapošljavanju...

Razgovor vlasti i opozicije Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbije (arhivska fotografija)-Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Pružanje usluga, davanje poklona biračima je zabranjeno, ali tu postoji siva zona, u koju između ostalog, spadaju besplatni lekarski pregledi, i koju treba regulisati, ograničiti, zabraniti - rekao je Nenadić.

9:15 - ANTONIJEVIĆ: NA SASTANKU ĆE BITI REČI O OBAVEZAMA KOJE JE VLADA PREUZELA NA SEBE

Na početku razgovora, koji je bio otvoren za medije, Antonijević je izrazio žaljenje što poziv da prisustvuju sastanku nisu prihvatili predstavnici Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca, jer, kako je rekao, ne mogu da dolaze na političke skupove.

sastanak, Fakultet političkih nauka, opozicija Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je rekao da će na sastanku biti reči o obavezama koje je vlada preuzela na sebe, a da su predloge dostavili predstavnici SNS i SDA.

Predstavnici SKGO rekli su da su identifikovali 30 urgentnih tačaka koje treba izmeniti zbog nejasnoća i nepreciznosti, a koje se odnose na ceo izborni proces, od raspisivanja izbora do konsituisanja organa.

9:00 - STIGLI PREDSTAVNICI VLASTI I DELA OPOZICIJE

Sastanku su prisustvovali predstavnici SNS - Nebojša Stefanović, Vladimir Orlić i Vladanka Malović, SPS - Ðorđe Miličević i Žarko Obradović, kao i predstavnici Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, SDPS-a i PUPS-a. Na sastanku je i predsednik LDP Čedomir Jovanović, predstavnici PSG, LSV-a, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, kao i Tomislav ŽIgmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnik Demokratske unije Roma.

sastanak, Fakultet političkih nauka, Nebojša Stefanović Foto: Tanjug/Tanja Valic

U ime organizatora, bili su predstavnici FPN i civilnog društva Dragan Simić, Milan Antonijević, Nemanja Nenadić, Raša Nedeljkov, Milan Jovanović, Ðorđe Stančić i Bojan Klačar, kao i posmatrači iz organizacija zainteresovanih za izborni proces. Na sastanku, koji je, kako je ranije i najavljeno, trajao do podne, razgovaralo se o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su "kupovina glasova", manipulacija glasačkim listicima, obezbedivanju pristupa birackim mestima, a biće ponudeni i odgovori na te probleme, neveli su organizatori, Fondacija za otvoreno društvo i FPN.

Na skup, koji bi da pruži odgovore na pitanje kako je moguće naći trajna ili prelazna rešenja za unapređenju biračkog prava do održavanja narednih izbora, su bili pozvani predstavnici političkih stranaka, NVO koje se bave izborima, i stručnjaci s fakulteta i instituta.

Preporuke u vezi s temom skupa predložili su CRTA, CeSID i Transparentnost, a na skupu će ih izneti i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, naveli su organizatori i dodali da će okrugli sto biti moderirana debata po "Četam haus" pravilu, bez medijskih izveštača.

Današnjem sastanku nisu prisustvali predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa odlukom o bojkotu izbora, kao ni predstavnici DSS-a.

KAKO JE SVE POČELO?

Podsetimo, prvi sastanak vlasti i opozije održan je 30. jula na Fakultetu političkih nauka (FPN), a raspravljalo se o izbornim uslovima. Sastanku su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac, predstavnici Narodne stranke, LDP-a, SDA, Dveri, ali i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izbori

    19. septembar 2019 | 12:45

    Izbori u Srbiji nisu fer i zato svi u bojkot. Pa nek se izbora igraju SNS, Šešelj, Čeda i Čanak.

  • Nema više izbora

    19. septembar 2019 | 12:41

    Izbori? Koji izbori?

  • Kaca

    19. septembar 2019 | 12:33

    Kada SNS oslobodi medije , tada ću izaći

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA