≫ 

Poslednja zvanična poruka Skata Vučiću: Šta mora da uradi Priština, a šta se očekuje od Beograda

Ambasador Skat je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu

  • 3
Aleksandar Vučić, Kajl Skat

Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skata i zahvalio mu što je svojim diplomatskim umećem doprineo jačanju srpsko-američkih odnosa.

- Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja - rekao je predsednik Vučić i konstatovao da je intenziviran politički dijalog, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište.

 

Predsednik Vučić je naglasio da se nada da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.

Aleksandar Vučić, Kajl Skat

Kajl Skat i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

U skladu sa tim, predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Skatu na medijskoj kampanji "Vi ste svet", koju vodi Ambasada SAD, a koja podseća na važne trenutke iz zajedničke istorije dveju zemalja, ne samo na savezništvo u ratovima, nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspešne primere saradnje.

Ambasador Skat je rekao da je, tokom tri i po godine mandata, bio svedok značajnog povećanja američkih investicija u Srbiji, o čemu svedoči podatak da američke kompanije sada zapošljavaju više od 20.000 srpskih radnika. On je najavio da očekuje i nekoliko novih ulaganja.

Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.

Ambasador Skat je zahvalio na podršci koju mu je, u radu u Beogradu, pružao predsednik Vučić. On je predsedniku zahvalio i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na naporima za rešavanje različitih pitanja, ključnih za mir i stabilnosti u regionu.

Aleksandar Vučić, Kajl Skat

Kajl Skat i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić i ambasador Skat su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu.

Ambasador Skat je naglasio da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja i da bi rešenje značilo i veću stabilnost na Zapadnom Balkanu. Ambasador Skat je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    19. septembar 2019 | 18:57

    Kakvo razumevanje izmedju Srbije i sad??, bombardovali nas poubijali nevin narod i sad jos oce da siptarima poklonimo obecanu drzavu Kosovo?.

  • Зоран Ловћенац

    19. septembar 2019 | 19:26

    Фала богу,једва дочекашмо

  • Milorad Vujicic

    21. septembar 2019 | 11:48

    Ruske vojne baze sa najsavremenijim oruzjem i S500 i nuklearne rakete Hitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA