≫ 

Očekuju nas teški sastanci u SAD, jer će glavna tema biti Kosovo! Vučić: Pred nama je teška jesen

Predsednik Srbije govorio je o aktuelnim dešavnajima, ali i svojim daljim planovima

  • 41
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Printscreen/tvPink

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uoči važnih sastanaka koji ga očekuju u SAD, u jutarnjem programu televizije Pink govorio je o aktuelnim dešavanjima iz zemlje i regiona.

O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA NA KIM

Uoči izbora, koji će 6. oktobra biti na Kosovu, predsednik Srbije je rekao da je namera Albanaca iz Prištine da se Beograd ništa ne pita.

- Oni imaju tri liste. Cilj im je da se Beograd ništa ne pita, a kad dobiju međunarodnu podršku, možemo da očekujemo da će se desiti opet neki 17. mart. Nas čeka užasno teška jesen po pitanju Kosova i Metohije - rekao je predsednik.

O KOSOVU

Pred Beogradom je težak period za rešavanje kosovskog pitanja, rekao je i dodao da pregovori neće biti laki zbog "grešaka koje smo pravili u prošlosti", ali da će se država trudi da sačuva šta može.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

- Mi smo pravili greške u prošlosti i izgubili rat, ne možemo da prihvatimo da je 2008. proglašena takozvana nezavisnost Kosova, mi smo ti koji su postavili granicu na Jarinju i Brnjaku, mi smo ti koji su postavili pitanje o legitimnosti kosovske nezavisnosti Međunarodnom sudu pravde, gde je rečeno da njihova nezavisnost nije nelegitimno zasovana. I mislite da to može da prođe bez posledica? - ukazao je Vučić.

Kazao je da moramo da razumemo da smo i mi pravili greške i da zbog toga moramo da platimo određenu cenu.

O ODNOSU SA SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će sledeće nedelje, tokom Generalne debate na Generalnoj skupštini UN, imati veliki broj sastanaka sa svetskim zvaničnicima i da će ti razgovori biti teški jer će Kosovo biti dominantna tema.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

- Imaću bezbroj sastanaka u Njujorku. Sa ljudima iz EU, mnogo bilateralnih susreta, opet sa kancelarkom Merkel, što je za mene zadovoljstvo - rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da Merkel tamo ide na dan i po, a da je tražila sastanak s Vucicćem, predsednik Srbije kaže da ga je to iznenadilo ali da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje. najavio je da će u Njujorku razgovori biti teški jer će Kosovo biti dominantna tema.

- Ti razgovori su teški . Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću da idem u nedelju ili ponedeljak jer Tramp zakazuje neke religijske skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa američkim predsednikom - izjavio je predsednik.

Najavio je i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika Vlade.

- On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost - rekao je on.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

Ukazao je da će 1. oktobra biti doneta važna odluka u EP, vezano za potvrdu kandidata za evropske komesare.

- Mislim da za jednog od predloženih komesara neće dozvoliti izbor. Da li će to pokušati da urade s Tročanijem, što bi bila velika šteta jer je on iskreni prijatelj Srbije, ili sa poljskim, rumunskim kandidatom jer imaju tobož neke primedbe. Moraju da pokažu mišiće na nekom. Za nas je strašno važno da naši mađarski prijatelji budu u resoru za proširenje - rekao je Vučić, napomenuvši da mu je to nedavno najavio i mađarski premijer.

Kako je rekao uskoro će se i privatno sastati s Viktorom Orbanom u Beogradu i razgovarati o važnim temama. najavio je da će Srbija imati značajniju podršku trojke iz Višegradske grupe, a boriće se i za podršku Poljske za srpski put ka EU.

Upitan da li se odnos SAD premenio prema Srbiji, Vučić kaže da to tako izgleda kada se gleda površinski.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

- Ali, to nije realno. Američki ambasdor Kajl Skat sada odlazi. Iako smo imali razgovore koji su neretko bili teški i ja sam jednom preterao i nisam mu se izvinio ni tada, ni danas, niti ću, ali sam preterao i dozvolio sebi da koristim reči na koje nemam pravo. On se borio za bolje odnose SAD sa Srbijom. Ni američkom abasadoru nije lako da radi u Srbiji imajući u vidu odnos javnog mnjenja. Sad na kraju želim da mu se zahvalim - rekao je on i naglasio da se danas otvoreno, neskriveno razgovara, Srbija nikome ne služi, ali otvoreno razgovara sa SAD.

- Da li su oni promenili stav, da li je on bolji? Ne bih rekao. Za nas je to težak posao. SAD očekuju od Srbije, videli ste u pismu predsednika Trampa, da prizna nezavisnost Kosova. Nemojte da obmanjujemo narod. U nešto blažoj formi, ili će to ostaviti za kraj dijaloga, to će reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo. Tako stoje stvari na Zapadu. Šta mi, u međuvremenu, uspevamo - da ukažemo na svoju poziciju - zaključio je on.

O VRŠNJAČKOM NASILJU

Kada je reč o vršnjačkom nasilju, naročito poslednjim dešavnajima u Barajevu, predsednik Srbije rekao je da je toga bilo uvek i biće uvek, nažalost, ali da to mora da se svede na minimum, da država reaguje. Uputio je molbu ljudima u školama da razgovaraju sa decom, kako bi se nasilje svelo na minimum.

O BLOKADI REKTORATA

Predsednik Vučić ocenio je da je cilj blokade Rektorata, koja je delo političkih aktivista, a ne studenata izazivanje političkog haosa kako bi država poslala policiju i silom ih izbacila.

- Država nije slala policiju i nije bila nasilna prema njima ni kada su šutirali ljude po ulici, okruživali Predsedništvo, upali u RTS - rekao je Vučić za TV Pink i ponovio da je jedan od glavnih vođa studenata koji su blokirali Rektorat čovek koji ima 30 godina i da su i studentske organizacije potvrdile da nemaju veze sa blokadom Rektorata.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

Upitan da li su i građanski protesti bili zaista građanski ili partijski, Vučić je kazao da dok su bili delimično građanski on je želeo da sluša zahteve građana, a onda su, navodi, partijski aktivisti to preuzeli.

- Na kraju smo shvatili da je upad u RTS bio zbog istrage koja se vodila protiv Dragana Ðilasa oko sekundi, da bi se ta istraga prekinula. Mislite da iza tih protesta i akcija postoje neki veliki ciljevi, a zapravo uvek iza njih stoji kriminal i zaštita para pojedinaca - izjavio je predsednik.

Na pitanje da prokomentariše prelazak predsednika Opštinskog odbora DS u Rumi Nenada Borovića u SNS, koji su pojedini predstavnici opozicije kritikovali, Vučić je odgovorio da mu jedrago što je taj čovek sada deo njegove stranke.

- Taj čovek je pobeđivao nas kao radikale, to je čovek koji ima veliki ugled, u političkoj trci se borio protiv SNS žestoko, ali je sada podigao glas. Samo se magarac ne menja, svaki čovek napreduje. On je borac i daće novu energiju stranci i od njega očekujem mnogo u budućnosti - rekao je Vučić.

 

O NASTAVKU DIJALOGA PREDSTAVNIKA VLASTI I OPOZICIJE

Kada je reč o razgovoru između predstavnika vlasti i opozicije, predsednik Srbije kaže da su uslovi sada mnogo bolji nego što je to bilo 2012. godine.

- Govorili su o biračkim spiskovima, rekli smo im da ih oni urede. Govorili su o finansiranju političkih stranaka, rekli smo im da oni to reše. Mi smo sigurni da ćemo svojim radom da ih pobedimo. Evo, svake nedelje mogu da zovu njihove predstavnike u emisije na RTS, oni ne dolaze. Neće da dođu na Pink kada ih zovete, to treba reći narodu. Ne odgovaraju na pitanja koja im postavljate, izbacuju vas sa konferencija. To je izraz nemoći onih koji ne mogu da pobede - izjavio je predsednik.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

O PRODAJI ORUŽJA

Predsednik je govorio da je prodaja oružja Saudijskoj Arabiji dozvoljena i da će se zalagati da što više oružja prodamo,

Osvrnuvši se na optužbe da je u prodaji oružja koje kupuje po povlašćenoj ceni učestvovao i Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Vučić je pozvao one koji o tome govore da ako imaju dokaze da je počinjeno krivično delo neka ih dostave, a ako nemaju poručio im je da prestanu o tome da pričaju.

O PRETNJAMA POJEDINIH PREDSTAVNIKA OPOZICIJE

Predsednik Srbije rekao je da se tokom blokade Predsedništva pitao "dokle mašta pojedinih iz opozicije ide", i da mu nije jasno na koji način oni zamišljaju da dođu na vlast. On se osvrnuo na snimak razgovora, koji se pojavio u javnosti, između Dragana Đilasa i policajca, koji je nastao krajem 2004. i početkom 2005. godine.

- Nadam se da smo danas bolja zemlja. Mislim da ovaj snimak govori mnogo više nego što bih mogao ja da kažem - rekao je.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

Prokomentarisao je i jučerašnju Đilasovu izjavu o "rešenju kosovskog problema" i naglasio da je njegova ideja rešavnaja tog problema zapravo samo da "skloni Aleksandra Vučića".

- To su sve govorili samo da se ne bi govorilo o ovom snimku. To govori o njihovoj prorodi i suštini, kako su se ponašali, a sutra bi se ponašali još gore - izjavio je predsednik.

Kada je reč o pretnjama opozicije upućene onima koji su pokazali naklonost ka aktuelnoj vlasti, Vučić kaže da je mnogo angresije i da se oni upravo na nju i oslanjaju. Podseća na situaciju u Rektoratu, kada su se neki čak i zapili pa i posvađaji u zgradi.

- Neki su glumili studenta, a imaju 30 godina. To je kao kada bi moja ćerka od 17 godina išla u jaslice da protestuje! Sve su to organizovale Đilasove i Obradovićeve stranke – kaže Vučić.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

Vučić je rekao da postoji organizacija Studentski parlament, koja je najvažnija i koja se rekla da ovo nema nikakve veze sa studentima.

- Zamislite da se mešate u izbor vlade? Možete biti ministar i sa osonovnom školom, ako vam narod ukaže poverenje – naveo je Vučić i dodao da je ovo način da se isprovocira reakcija policije.

O OBILASKU SRBIJE

Predsednik Vučić na početku se osvrnuo na njegov nenajavljeni obilazak pojedinih delova Srbije i otkrio koliko ljudi imaju više slobode da mu postavljaju pitanja kad sa njim nisu kamere.

- Sada ću da praktikujem odlazak bez kamera, jer su ljudi tada slobodniji da vam kažu više stvari, kažu svoje probleme sa kojima se suočavaju, saznate nove informacije, sa kojim se sve problemima suočavaju. Recimo prvi put sam saznao da imaju problem sa naplatom vaučera, jer čim se nešto pokaže da je bila dobra ideja, onda se to i pokvari. Čujete razne stvari, imamo mali broj mladih ljudi koji žele da rade određene poslove, moramo da se prilagođavamo tržištu - rekao je Vučić.

On je rekao da je juče posetio i porodicu Stanike Gligorijević, koja je nastradala u nesreći na naplatnoj rampi Doljevac, kada je auto u kom se nalazio direktor Koridora Zoran Babić, udarilo u njeno vozilo.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

- Moj je posao bio da joj izrazim saučešće, prošlo je toliko vremena i to nije uradio onaj koji je trebalo - rekao je predsednik.

- Stao sam iza njega i onda kada je rekao "vazduplohov". Bilo je i drugih grešaka drugih ljudi, a on je stizao i do Briona, ali do Knjaževca nije - izjavio je predsednik i naglasio da je uvek spreman da zaštiti svoje saradnike, ali da ovakve stvari ne želi da krije i ne može da razume.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA