EU šalje posmatračku misiju da prati izbore na Kosovu: Prvi tim već stigao u Prištinu

Kako je saopšteno, oni dolaze na poziv predsednika tzv. Kosova, a misija će proceniti u kojoj meri su izbori usklađeni sa kosovskim zakonima, kao i sa međunarodnim standardima za izbore

  • 1

Evropska unija rasporedila je posmatračku misiju (EOM) na KiM kako bi sprovela nepristrasno i nezavisno posmatranje prevremenih parlamentaranih izbora zakazanih za 6. oktobar.

Kako je saopšteno, oni dolaze na poziv predsednika tzv. Kosova, a misija će proceniti u kojoj meri su izbori usklađeni sa kosovskim zakonima, kao i sa međunarodnim standardima za izbore.

Glavna posmatračica EU EOM-a, Viola fon Kramon-Taubadel, članica Evropskog parlamenta iz Nemačke, rekla je u Prištini da je to peta misija EU za posmatranje izbora od 2013. godine.

Osnovni tim od devet analitičara stigao je u Prištinu 7. septembra, a 18 dugoročnih posmatrača je 15. septembra raspoređeno širom KiM, kako bi svih 38 opština bilo pokriveno.

Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ukupno 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnici država članica EU u Prištini, pridružiće se Misiji neposredno pre dana izbora. Procese glasanja i brojanja 6. oktobra posmatraće oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske.

Misija će izdati preliminarnu izjavu ubrzo nakon dana izbora i ostaće u Prištini da do samog kraja posmatra proces objavljivanja rezultata. Konačni izveštaj, koji će sadržati preporuke za buduće izbore, biće predstavljen otprilike dva do tri meseca kasnije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad 3

    22. septembar 2019 | 14:31

    Ko je raspisao izbore na kosovu da evropa salje osmatrac.Sramota od EU i demokratije .NIKADA U UNIJU SA OVAKVIM PRINCIPIMA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA