≫ 

Na svako kršenje Dejtonskog sporazuma Srbija će morati da reaguje: Vučić o Deklaraciji SDA

Želimo da očuvamo mir za srpski narod, da ne ugrozimo napredak Srbije, ne treba nam zaustavljanje napretka, već mir - rekao je ranije predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, a tema razgovora, kako je najavio predsednik Vučić, je "komplikovanje" političkih procesa u regionu.

MIRKO ŠAROVIĆ: DEKLARACIJA SDA NEPOTREBNA

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) iz Republike Srpske Mirko Šarović ocenio je danas da je Deklaracija bošnjačke SDA nepotreban dokument i da predstavlja korak unazad kada je u pitanju napredak BiH. Šarović, jedan od političkih predstavnika RS koji se danas u Beogradu sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da deklaarcija predstavlja pretnju po mir i stabilnost u celoj BiH, navodeći da ima još deklaracija koje predstavljaju smetnju evropskom putu te zemlje.

- Na sastanku nismo težili ni za kakvim zajedničkim saopštenjem ili nekim stavom. Više je ovo bila razmena mišljenja, posebno što su ovde bili predstavnici pozicije i opozicije. Stranka na čijem sam ja čelu je opoziciona u RS - precizirao je i dodao da je za njega sastanak kod predsednika Vučića bio koristan i da su s njim razgovarali o celokupnoj situaciji u BiH.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Milorad Dodik Foto: Predsedništvo Srbije

- Iskoristio sam tu mogućnost i predsedniku Aleksandru Vučiću izneo sam identičan stav kao i drugi učesnici. Nije bilo razlika kada je u pitanju Deklaracija, nijanse su bile u pitanju - rekao je Šarović.

Poručio je da odgovor iz RS ne treba da bude raspirujući za zemlju, već da treba, kako kaže, da bude pametan i da sadrži trajno opredeljenju ka miru i Dejtonskom sporazumu.

- Raspakivanje Dejtona je avantura je i za srpski narod i za RS - ocenio je Šarović i dodao da RS mora da bude najzreliji faktror u BiH.

VUČIĆ: SRBIJA JE DUŽNA DA ČUVA POREDAK USPOSTAVLJEN DEJTONSKIM SPORAZUMOM

Predsednik Srbije rekao je da Republika Srbija je dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim sporazumom i da je na svako kršenje dužna da reaguje.

- Srbija je pozvala predstavnike stranaka iz RS i razgovarali smo o deklaraciji. Oni su izneli jedinstveni stav o sadržaju i deklaracije i još nekih dokumenata - poručio je Vučić posle sastanka i dodao da je politika Srbije takva da "poziva i predsednika Dodika i predsednicu Cvijanović da pokažu punu uzdržanost, ne reaguju prenagljeno, već u interesu Srpske, Srbije i rekao bih i BiH i sačuvamo mir i stabilnost".

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić ocenio je da iza ideje iznete u deklaraciji SDA ne stoji samo jedan narod, jedna stranka, već deo međunarodne zajednice.

Vučić nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li se deklaracija SDA, iako samo politički akt, koji nema, bar ne javnu, vidljivu, podršku međunarodne zajednice, može videti i kao neka vrsta pritiska na Srbiju u trenutku u kojem se požuruje rešenje za Kosovo, ali je istakao da je siguran da ideje iznete u tom dokumentu nisu samo ideje jednog naroda i njihovih političkih predstavnika.

- To su ideje dela međunarodne zajednice, koji nije želeo otvoreno da ih podrži i koji bi voleo da vidi da one prođu uz saglasnost Hrvata i Srba. To se videlo i kroz izjave pojedinih predstavnika najvažnijih sila - objasnio je on.

DODIK: OBAVESTILI SMO PREDSEDNIKA VUČIĆA O SVIM DEŠAVNAJIMA

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, posle sastanka, poručio je da su na sastanku predsednika Vučića obavestili o svim dešavnajima u zemlji.

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je danas, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je za Srbe u BiH Republika Srpska prioritetna i najvažnija, da je jedinstven stav srpskih političkih partija da je Programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Srpsku i da je poruka Bošnjacima da od tog dokumenta da odustanu.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Predsedništvo Srbije

Ukoliko bošnjačka strana to ne uradi, Dodik je poručio da su Srbi u Republici Srpskoj danas veoma zabrinuti za svoju budućnost i da nemaju prava da budu ni neoprezni, ni naivni. Obraćajući se novinarima nakon sastanka predstavnika vlasti RS i parlamentarnih srpskih političkih partija u BiH sa predsednikom Srbije, Dodik je konstatovao da oni u ovom treutku nemaju iste stavove o tome šta učiniti, ali su, kazao je, jedinstveni u tome da odbacuju deklaraciju SDA.

Prema njegovim rečima, mesto za kreiranje stavova prema tom dokumentu je Skupština Republike Srpske i, kako je kazao, apsolutno traži aktiviranje prava RS na samoopredeljenje do otcepljenja.

Dodik je rekao da su Srbi odlučni da se brane u svakom pogledu i da očekuju pomoć od Srbije u svemu. Poručio je da su predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić upoznali sa aktuelnom političkom situacijom u BiH.

Istakao je da je u ovom trenutku srpskim političkim strakama potreban konsenzus i jasan odgovor na deklaraciju SDA usvojenu na nadavnom kongresu. Taj odgovor, prema njegovim rečima, mora biti snažan, jasan i jedinstven.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Milorad Dodik Foto: Predsedništvo Srbije

Dodok je istakao da ta politička deklaracija nije samo dokument SDA, već svih bošnjačkih stranaka u BiH i da su ta dokumenta trajno opredeljenje Bošnjaka u BiH.

Srbima u RS, kazao je Dodik, su od ranije poznati takvi stavovi Bošnjaka, kao i da oni u tome imaju podršku stranaca, onih koji promovišu sistem društva na liberalnim osnovama.

- Za nas je Republika Srpska prioritet i jedina moguća opcija. Odbacujemo deklaraciju kao atisrpsku i antidejtonsku koja ima za cilj da sruši postojeći politički sistem u BiH - rekao je Dodik.

Upozorio da, na primer, u Federaciji postoji šest fabrika za proizvodnju naoružanja, a u RS nijedna i na činjenicu da se u BiH vraćaju ratnici iz Sirije, koji su ratovali za tzv. Islamsku državu. Sve to, istakao je, kod Srba ugrožava osećaj bezbednosti i stabilnosti.

Vučića i Brnabić su, kazao je, o svemu informisali u nastojanju da obezbede eventualnu podršku Srbije u odbrani RS.

Milorad Dodik, Predsedništvo BiH, Republika Srpska Printscreen: Youtube/Tanjug

Podsetio je da je i ranije tražio da se pošalje jasna poruka da svaki napad na srpsku zajednicu, znači napad na Republiku Srpsku.

- Od Srbije tražimo da nam pomogne, potrebno nam je osposobljavanje naših bezbednostnih jedinica, jer ova dokumenta su njihov krajnji cilj, oni žele BiH samo za sebe, bez Srba i srpskog jezika - rekao je Dodik.

Ponovio je da je sasvim sigurno da je deklaracija SDA usmerena na rušenje Republike Srpske i srpskog identiteta, jer oni afirmišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba.

- Odgovor Srba u BiH zato treba da bude snažan i jedinstven prema bilo kakvoj mogućnosti da ta opredlejenja oni (Bošnjaci) pokušaju da realizuju. Naša jasna poruka je da smo spremni odsutno da branimo RS, ali i da je potrebno da vratimo dijalogu, da očuvamo stabilnotst i mir i da se vratimo poštovanju Dejtonskog sporazuma. To znači da SDA mora da povuče ova dokumenta. A, ako to ne urade nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, jer samo kada smo to bili, uvek smo bili pobijeni - kazao je Dodik.

Zahvalivši predsedniku Vučicu i premijerki za finansijsku podršku koju Srbija pruža Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je to do sada već više 35 miliona evra, uključujući i pomoć za četiri srpske opštine u Federaciji BiH.

VUČIĆ UOČI SASTANKA: NE TREBA NAM ZAUSTAVLJANJE NAPRETKA, VEĆ MIR

Predsednik Vučić izjavio je juče tim povodom da Srbija ne želi probleme, jer to samo zaustavlja napredak.

- Svi ćemo da razgovaramo o tome, jer želimo da očuvamo mir za srpski narod, da ne ugrozimo napredak Srbije. Ne treba nam zaustavljanje napretka, već mir - rekao je Vučić.

Svakako će jedna od tema biti Deklaracija SDA, koja predviđa formiranje "Republike BiH" bez entiteta, pa i Republike Srpske.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Milorad Dodik Foto: Predsedništvo Srbije

Dodik je uoči sastanka najavio da će od predsednika Srbije, koja je jedan od potpisnika i garanta Dejtonskog sporazuma, tražiti da garantuje postojanje Republike Srpske u skladu sa tim sporazumom .

Sastanku u Predsedništvu Srbije prisustvuju i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na skupu u sedištu predsednika Srbije su i premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandsar Vulin i drugi ministri srpske vlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • salko

    22. septembar 2019 | 00:08

    Znaci Srbi su jedinstveni u cilju ocuvanja BIH,njenog suvereniteta i integriteta zagarantovanih Dejtonskim sporazumom.Bas lijepo, sad mozemo mirno spavat!

  • Zagondzija

    21. septembar 2019 | 13:26

    Bakire tu deklaraciju mozes okaciti macku o rep, a RS polako al sigurno ide ka svojoj nezavisnosti zivela RS i nas predsednik Mile Dodik 🇷🇸💪👍

  • De Miro

    21. septembar 2019 | 23:28

    A sta Mile ocekuje od Srbije kada spominje otcepljenje? Zna vrlo dobro da ga Srbija ne moze u tome podrzati. Ali bitno je da on skuplja sebi poene nerealnim pricama o otcepljenju RS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA