≫ 

Ulazak Crne Gore u EU bio bi od izuzetnog značaja i za Srbiju: Milić o evrointegracijama

- Kada bi Crna Gora bila sutra primljena u EU - to bi bila bolja vest za građane Srbije nego za građane Crne Gore jer je ona već u NATO - istakla je Milić

  • 12

Činjenica da će Mađarska imati kandidata za proširenje je jako dobra vest za Srbiju, Crnu Goru i ceo Zapadni Balkan, ocenjuje direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić i dodaje da se "mnoge stvari dešavaju tako što će jedne zemlje povući druge".

Upitana kolika je stvarna moć Mađara Lasla Tročanjija da politiku proširenja stavi na vrh agende EK, Milić za "Pobjedu" kaže da je to teško reći jer su promenjene okolnosti.

Kako dodaje, istočnoevropske zemlje su članice EU dovoljno dugo, i ta vrsta elitizma da stare članice imaju presudnu reč u 21. veku ne može da "pije vodu" zbog promenjenih geopolitičkih okolnosti.

Zato, dodaje, članstvo u EU nije više dobar motivacioni faktor za zemlje regiona.

Sa aspekta Srbije, jačanje veza sa zemljama Višegradske grupe i pravoslavnom trojkom Rumunijom, Bugarskom i Grčkom, koje su članice NATO, jeste najlogičniji potez koji ona trenutno pravi, kao i poboljšanje odnosa sa SAD, ocenjuje Milić.

- Kada bi Crna Gora bila sutra primljena u EU - to bi bila bolja vest za građane Srbije nego za građane Crne Gore jer je ona već u NATO, već je počela integracije i izborila se za značajan politički okvir. Ako bi Crna Gora brzo postala članica EU, to bi Srbiji izbilo mnoge argumente u odnosima sa Crnom Gorom i spasilo Srbiju od bilo kakvih mešanja i etničkih i hibridnih kooperacija manjina. Ulazak Crne Gore u EU bio bi od izuzetnog značaja i za Srbiju - istakla je Milić za "Pobjedu".

Za Crnu Goru će, dodaje, biti vrlo korisno da Srbija u pregovorima sa SAD nađe kompromisno rešenje za Kosovo koje će Srbiju zadržati na putu evropskih integracija.

- Rešenje koje na papiru ne bi opstruirala Rusija je najbolji ishod za sve. Onda bi Rusija imala manje razloga da pokuša da destabilizuje region i imala bi manje kanala pritisaka i uticaja na Srbiju. Onda bi se možda bilateralni odnosi pojedinačnih zemalja sa Rusijom sveli na stepen odnosa koji ne ugrožava evropski put kao što imaju i zemlje EU - rekla je Milić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    23. septembar 2019 | 13:07

    Ova zena je bolesna, treba joj dati sifru i lekove!!!

  • Grga

    23. septembar 2019 | 12:58

    Sviraj ti i dalje.

  • Milorad Vujicic

    23. septembar 2019 | 15:20

    OVA SPODOBA IMA OTVORENA VRATA ZA ZAPAD I NEK OSTAVI SRBE I SRBIJU DA ODLUCE O SEBI,NI NAJMANJE NAM NETREBA NJEN SAVJET.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA