Razgovor vlasti i opozicije pod okriljem Evropskog parlamenta: U fokusu mere koje je predložila SNS

- Na vladi će se usvojiti očigledno dokument koji govori šta će vlada sve učiniti, koje će zakone izmeniti - očekuje Antonijević

  • 0
FPN sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valič

U fokusu razgovora u parlamentu pod okriljem Evropskog parlamenta, koji se očekuju kroz tri nedelje, biće set mera koje je vladajuća koalicija predložila u cilju unapređenja izbornog procesa, a do koga se došlo nakon skoro dva meseca dijaloga vođenog na Fakultetu političkih nauka, ocenjuju sagovornici Tanjuga.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević smatra da će rezultat razgovora na FPN biti dokument koji će usvojiti vlada, a da zahvaljujući tom dogovoru sada tema dijalogu u paralameta može biti njegovo sprovođenje.

- Na vladi će se usvojiti očigledno dokument koji govori šta će vlada sve učiniti, koje će zakone izmeniti, kako će izgledati sprovođenje zakona, koje će biti preporuke i za Skupštinu, REM i javni servis - očekuje Antonijević i dodaje da tu vidi prostor da da se razgovara kako bi u narednih šest meseci to bilo i sprovedeno, kako bi u kratkom periodu, kako kaže, imali potpuno drugačiju predizbornu sliku Srbije.

Milan Antonijević, sastanak Milan Antonijević - Foto: Tanjug/Tanja Valic

Izveršni direktor Fondacije koja je organizovala "Dijalog o izborima 2020" kaže da je veći optimista nakon poslednjeg dijaloga na FPN i dokumenta koji je izrađen.

- Optimizam treba bazirati na tome kako će proći izbori u martu 2020, sada se govori o stvarima koje se mogu rešiti u narednih 30 ili 60 dana kao što je obećano, ali i o izmenama koje će popraviti položaj birača, su potrebe temeljniije izmene, a u njih se ulazi nakon izbora 2020 - rekao je on.

I Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kaže da će razgovori u fokusu dijaloga u parlamentu biti set mera koje je vladajuća koalicija spremna da ispuni u cilju unapređenja izbornog procesa, a do koga se došlo nakon skoro dva meseca dijaloga vođenog na FPN.

- Biće to durgačiji format razgovora od onog na FPN, vodiće se po modelu Žan Mone i mnogo rigidnijim pravilima od Četam haus pravila primenjenih tokom i ponedeljak završenog dijaloga vlasti i opozicije - rekao je Klačar.

Kako navodi, to znači da neće biti bilo kakvih izjava dok se ne dođe do konkretnog završnog dogovora.

Prema njegovim rečima, u nastavku dijaloga, u Skupštini Srbije koji će se voditi u prisustvu evropskih parlamentaraca akcenat će ipak biti na različitim stavovima vlasti i opozicije.

Bojan Klačar Bojan Klačar - Foto: Medija centar Beograd

Klačar je podsetio da se konketan set mera koji je SNS spremna da usvoji, na osnovu svega što se čulo tokom šest okruglih stolova, odnosi na funkcionersku kampanju, razdvajanje stranačkih i državnih resursa, zloupotrebu javnih resursa, sređivanje biračkih spiskova, ali i na obuke članova biračkih odbora i onih koji ažuriraju podatke.

Prema njegovim rečima, dijalog bi trebalo da počne najkasnije sredinom oktobra, jer su rokovi za primenu dogovorenog kratki.

Razgovori ne mogu trajati ni dugo a ni početi kasno jer bi neke nejvažnije stvari trebalo rešiti u narednih 60 dana, rekao je on.

TANJUG KONFERENCIJA ISTRAZIVANJE Vladimir Pejić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić kaže da do tih razgovora, koji će biti i najrelevantiji i da će najveću odgovornost za ishod snositi stranke koje su u parlamentu.

- Ukoliko se odazovu svi predstavnici opozicije bili bi to najrelevantniji razgovori do sada, jer bi za stolom imali najrelevantnije predstavnike vlasti i pozicije, a i vodili bi se na najrlevantijem mestu za razgovore te vrste - u Parlamentu u prisustvu evroparlamentaraca - rekao je Pejić za Tanjug.

Ako se svi odazovu biće to najrelevantiji skup na kome može da se razgovara o unapređenju izbornih usova, kazao je Pejić.

Završetkom dijaloga na FPN razgovori civlinog društva i političkih stranaka ne završavaju se i će paralelno biti nastavljeni sa dešavanjima koje će rediti evropski parlamentarci, najavljuje Antonijević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA