Detalji prvog sastanka Radne grupa za unapređenje izbornih uslova i predstavnika OEBS-a i ODHIR-a

U narednom periodu očekuje se konkretizacija i realizacija mera koje su danas predložene, navodi se u saopštenju

  • 0

Članovi Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sastali su se danas sa predstavnicima OEBS-a i ODHIR-a, kako bi razmotrili mogućnosti unapređenja izbornog procesa u Republici Srbiji, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Predstavnici Vlade Srbije izložili su Zaključak koji je vlada usvojila na današnjoj sednici, a koji se odnosi na zabranu zloupotrebe javnih resursa političke svrhe, a tokom sastanka je naglašeno da reforma izbornog procesa predstavlja kontinuiranu aktivnost koja podrazumeva preduzimanje mera pre sprovodjenja izbora, ali i nakon toga.

Predstavnicima OEBS-a i ODHIR-a je predočeno i da se, pored danas usvojenog Zaključka, u narednom period očekuje usvajanje još nekoliko ovakvih dokumenata u cilju unaprednja izbornog procesa u našoj zemlji.

Takođe, Radna grupa je izložila i buduće mere koje Vlada Republike Srbije planira da realizuje u skorije vreme, a koje se odnose na aktivnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i Republičke izborne komisije u cilju bolje transparentnosti celog izbornog procesa.

Pre svega reč je o ažuriranju i tačnosti biračkog spiska, obukama ovlašćenih lica, izradi publikacija i niza drugih mera koje će biti preduzete.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODHIR-om Nebojša Stefanović predočio je i mogućnost izmena pojedinih zakona u cilju unapređenja izbornog procesa.

Dogovoreno je i da Radna grupa dostavi nazive oblasti i mera u kojima se očekuje konkretna pomoć eksperata OEBS-a i ODHIR-a, a prvi sastanak članova Radne grupe i predstavnika OEBS-a i ODHIR-a bio je konstruktivan.

U narednom periodu očekuje se konkretizacija i realizacija mera koje su danas predložene, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA