≫ 

Najnovije istraživanje: Evo ko je po Hrvatima krivac za novo zaoštravanje odnosa između dve države

Rezultate ankete objavio je HRT

  • 18

Dnevnik hrvatskog javnog servisa objavio je nove rezultate ovomesečnog HRejtinga, ispitivanja javnog mišljenja koje je za HRT sprovela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku +/- 2,62 odsto i stepen pouzdanosti od čak 95 procenata.

Poslednjih nedelja svedoci smo novog zaoštravanju odnosa između Srbije i Hrvatske (dogodio se incident na Bajakovu sa srpskim vojnicima, buru su podigle i izjave Milorada Pupovca o stanju u Hrvatskoj), no krenimo redom:

1. Ko je za ispitanike krivac za poslednje zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Srbije?

Za sve to što se događalo u poslednjih mesec dana Hrvati krivcem smatraju: Srbiju 39 odsto, da je više kriva Srbija, a manje Hrvatska smatra 23 odsto ispitanika, podjednako Srbija i Hrvatska 25,7 odsto. Svi ostali odgovori su bili ispod 1% (Hrvatska, ne zna ili ne žele da odgovore).

2. Koga od političara, stranaka ili institucija građani Hrvatske smatraju najodgovornijim za pogoršavanje odnosa?

Njih 39,5 odsto najodgovornijim smatra Aleksandra Vučića, pa 10,7 odsto Aleksandra Vulina, Vladu Republike Srbije 9,6 odsto, Milorada Pupovca 7,9 odsto, srpsku politiku 4,7 odsto, medije 2 odsto, Andreja Plenkovića 1,4 odsto, Anu Brnabić 1,2 odsto, Kolindu Grabar-Kitarović 1,2 odsto. Čak 18,5 odsto reklo je da ne zna ili se ne može odlučiti.

3. Kako ispitanici vide incident na Bajakovu, kada je početkom septembra grupa srpskih vojnika u civilu pokušala ući u Hrvatsku?

Srpska vojna delegacija uputila se u Jasenovac da oda počast žrtvama iz 2. svetskog rata. Hrvati taj incident vide kao provokaciju srpske politike 39,6 odsto, nesporazum i slabu međusobnu koordiniranost ministarstava odbrane 16,8 odsto, nespretnu reakciju hrvatske politike 2,9 odsto i ispravnu reakciju utemljenu na hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu 27 odsto.

4. Veliku buru u javnosti podignule su izjave Milorada Pupovca posle napada huligana na pripadnike srpske nacionalne manjine u okolini Knina. Kakve su reakcije Hrvata na njih?

Pupovac je, između ostalog, rekao da "Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije".

Ispitanike su pitali slažete li se ili ne s tom tvrdnjom. Rezultati su potpuno se slažem 5,3 odsto, uglavnom se slažem 6,5 odsto, uglavnom se ne slažem 13,1 odsto, nikako se ne slažem 70,2 odsto, ne zna/ne može se odlučiti 3,6 odsto i ne želi odgovoriti 1,2 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    23. septembar 2019 | 22:31

    Ozbiljni bolesnici!!!!

  • Srem

    23. septembar 2019 | 22:23

    Neka im "historičari" objasne zašto su im dedovi u II sv. ratu po Sremu srbe pljačkali, ubijali, crkve rušili, blago odnosili, i pod čijom okupacionom zonom je bio Srem, pa neka onda talambasaju, bezmozgovići.

  • Aca

    23. septembar 2019 | 21:51

    Njihove ustase kompleksasi jer imamo vlast koja im se ne izvinjava i koja nece da sebe okrivi da je genocidna vec kaze istinu da su ustase genocidni narod i da oluja zlocinacki poduhvat njihove vojske a ne herojstvo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA