Nepoštovanje zaključaka izbornih uslova povreda dužosti: Stefanović najavio još promena

Istakao je i da je ovim zaključkom ukazano i na prekršajnu odgovornost, ali i najavio izmenu zakona kojom će biti tačno definisano šta predstavlja javni resurs

  • 0
Nebojša Stefanović, SNS, Srpska napredna stranka, sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valic

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će na sledećoj sednici Vlade Srbije biti usvojeno još zaključaka koji se tiču unapređenja izbornih uslova i upozorio da će se nepoštovanje zaključaka tretirati kao povreda dužnosti iz radnog odnosa.

Stefanović, koji je i šef radne grupe za unapređenje izbornih uslova, objasnio je za "Blic" da je Vlada Srbije usvojila na sednici u ponedeljak prvi zaključak, koji se tiče unapređenja izbornih uslova, a koji se odnosi na korišćenje javnih resursa i učestvovanje na javnim skupovima.

- Radna grupa je predložila, a Vlada usvojila, zaključak kojim se jasno definišu pravila, odnosno ukazuje članovima Vlade i drugim imenovanim i postavljenim licima, direktorima, na članove Zakona Agencije za borbu protiv korupcije, a kojima javni funkcioneri ne mogu da koriste javne skupove i susrete koje imaju u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka - rekao je Stefanović.

On je naglasio da javni funkcioneri ne mogu funkciju da zloupotrebljavaju za prezentovanje svog izbornog programa ili za pozivanje da građani glasaju ili ne glasaju na izborima, da ne smeju da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka ni da koriste prostorije, vozila i inventare državnih organa ili institucija.

- Takođe se nalaže funkcionerima da ne smeju u radno vreme da obavljaju bilo kakvu političku promociju stranačkog karaktera i da moraju jasno da predoče sagovornicima u kojoj funkciji se obraćaju - naveo je Stefanović.

Istakao je i da je ovim zaključkom ukazano i na prekršajnu odgovornost, ali i najavio izmenu zakona kojom će biti tačno definisano šta predstavlja javni resurs.

On je upozorio da će Vlada nepridržavanje zaključcima tretirati kao povredu dužnosti iz radnog odnosa, i da mogu da nastupe sankcije iz radnog prava, da može da se pokrene disciplinska odgovornost jer to može da predstavlja nesavesno obavljanje dužnosti.

- Iskoristili smo mogućnost da istaknemo da se zloupotreba javnih resursa neće tolerisati, a izmenom zakona definisaćemo i šta je tačno javni resurs, kakve sve zloupotebe mogu biti. Time ćemo olakšati kontrolu Agenciji za borbu protiv korupcije - naglasio je Stefanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA