"Nikad ažurniji birački spisak", Ružić: Pokazujemo dobru volju da se unaprede izborni uslovi

Istakao je da Vlada Srbije ni u jednom trenutku nije bežala od razgovora koji se, dodao je, uobičajeno vode u institucijama sistema

  • 2

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je očigledno da vladajuća koalicija pokazuje dobru volju da se još više unaprede izborni uslovi i dodao da ne očekuje bilo kakve probleme u pogledu ažurnosti jedinstvenog biračkog spiska sa aspekta održavanja izbora koji se očekuju na proleće sledeće godine.

- Naš ideal je da postignemo stoprocentnu ažurnost jedinstvenog biračkog spiska i tom idealu težimo, to je cilj Vlade Srbije. Mislim da je to moglo da se uradi i ranijih godina, možda i decenija, ali se nije učinilo - rekao je Ružić odgovarajući na pitanje kako kometariše najavljenu promenu izbornih uslova, čiji je važan deo unapređenje jedinstvenog biračkog spiska.

Naveo je da je digitalizacija doprinela da imamo mnogo ažurniji i tačniji jedinstveni birački spisak.

- Svakako će ljudi kojima dugujemo zahvalnost, a to su upravo referenti koji rade u aplikaciji jedinstvenog biračkog spiska, na tom polju uraditi mnogo kao što su i do sada radili i ne očekujem bilo kakvu vrstu problema ili komplikacija u pogledu ažurnosti jedinstvenog biračkog spiska sa aspekta održavanja izbornih procedura, odnosno izbornog ciklusa koji se očekuje u martu ili aprilu sledeće godine - rekao je Ružić.

Branko Ružić, sajam, Telegraf Ružić - Foto: Nikola Tomić

Istakao je da Vlada Srbije ni u jednom trenutku nije bežala od razgovora koji se, dodao je, uobičajeno vode u institucijama sistema.

- Nažalost, jedan deo opoziciono opredeljenog političkog diskursa se opredelio da izađe iz institucija, a nakon toga i vaninstitucionalno uđe u dijalog sa vlašću - rekao je Ružić.

Naveo je da ne vidi bilo kakvu vrstu odgovornosti ili krivice na strani vladajućeg establišmenta i ocenio da je dobro što je na Fakultetu političkih nauka pokrenut dijalog između vlasti i opozicije, kao i to što je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković inicirala nastavak dijaloga u parlamentu.

- Nadam se da će do tog dijaloga doći, a što se tiče svega što jeste predlog mera i zaključak vlade na jučerašnjoj sednici, mislim da svih jedanaest tačaka upravo govore o tome koliko u dobroj volji Vlada Srbije želi da sagleda sve aspekte nametnute problematike, jer nemojte zaboraviti da je izborno zakonodavstvo veoma dugo prisutno i da su svi zakoni koji se tiču samih izbornih procedura, pa i medijske pokrivenosti, doneti mnogo pre dolaska na vlast ove vladajuće garniture - rekao je Ružić.

Dodao je da je očigledno da vladajuća koalicija pokazuje dobru volju da se jos više unaprede izborni uslovi.

- Ukoliko je pitanje utemeljenosti u biračkom telu pitanje koje nekoga tišti, to pitanje zaista ne može da reši Vlada Srbije.To pitanje rešavaju građani kao nosioci suvereniteta u ovoj zemlji - zaključio je Ružić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    24. septembar 2019 | 16:47

    Ministar Branko Ružic je učinio dosta da bude unapredjen rad lokalnih samouprava a sve u cilju da gradjani bez čekanja dobiju potrebna im dokumenta. Pa i kada su birački spiskovi u pitanju to je svakodnevna briga tačno zaduženih činovnika za to u svim opština koje kontrolise ministarstvo.

  • Erak

    24. septembar 2019 | 16:35

    Prvo treba ukinuti pravo glasa dijaspori, tu ubrajam i građane R. Srpske i Kosova. Imaju oni svoje izbore, a ne marim da im se nešto minimalno pomogne oko folklornih grupa. Ne zanima što je isti zakon i u Mađarskoj i Hrvatskoj, to je njihov problem, a ovi naši nek' iz komšiluka prepišu nešto korisno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA