Vučić u Njujorku: Razgovori sa svetskim liderima

Predsednik Srbije tokom susreo se se brojnim svetskim liderima na marginama Generalne skupštine UN

  • 52
Vučić i Leo Varadkar, Njujork Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Njujorku sa predsednikom vlade i ministrom odbrane Irske Leom Varadkarom.

- Hvala premijeru Varadkaru na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije. Ključni interes naše zemlje je dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Irskom, čiji primer uspešnog ekonomskog oporavka umnogome može da pomogne sprovođenju daljih ekonomskih reformi u Srbiji - napisao je predsednik Srbije na Instagram profilu @buducnostsrbijeav, posle susreta sa irskim premijerom.

Irska, inače, snažno podržava evropski put Srbije uz posvećenost teškim refomama i evropskim integracijama, kako su više puta ranije istakli zvaničnici te zemlje.

Takođe, irska vlada ohrabruje Srbiju da nastavi sa reformama pre svega u oblasti vladavine prava i borbe protv korupcije.

Kada je reč o Kosovu, u Dablinu smatraju da je dijalog Beograda i Prištine preduslov za stabilnost regiona.

Stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije dobra su osnova za jačanje odnosa između dve zemlje, više puta je istaknuto.

POZIV PREDSEDNIKU GVATEMALE DA POSETI SRBIJU

Vučić se sastao danas popodne, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i sa predsednikom Gvatemale Džmijem Moralesom, kojeg je pozvao da pozvao da poseti Srbiju.

Vučić je Moralesu poručio da bi poseta predsednika Gvatemale Srbiji unapredila odnose dve zemlje.

- Spremni smo da jačamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu - istakao je Vučić, a saopštila je pres služba predsednika Republike.

Vučić je zahvalio Moralesu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koje Gvatemala smatra sastavnim delom Srbije.

Predsednik je naglasio da Gvatemala uvek može da računa na podršku Srbije u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Takođe, predsednik Gvatemale je pozvao predsednika Vučića da poseti tu zemlju.

- Izražavamo spremnost za jačanje ekonomske saradnje, koja treba da prati dobre političke odnose naših dveju država - rekao je Morales.

Gvatemala, inače, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao ni prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Ta zemlja je glasala protiv ulaska Kosova i u Interpol i Unesko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ga

    24. septembar 2019 | 23:39

    Srbija je zemlja koji je ugled drasticno porastao

  • Željko85

    25. septembar 2019 | 09:27

    Hvala Ircima na podršci, svako ko podržava našu zemlju sarađivaćemo sa njima, posebno ekonomski.

  • MilijanaLakić

    25. septembar 2019 | 08:32

    Ovi sastanci su dokaz da su najmoćniji političari i institucije zainteresovani da razmotre Vučićeve predloge za rešavanje kosovske krize

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA