≫ 

Za funkcionersku kampanju predviđene su i sankcije: Uljarević o zaključku Vlade Srbije

Ne postoji krivična, ali postoji prekršajna odgovornost - pojasnio je on

  • 0
Sednica vlade Srbije, Ana Brnabić, Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktor Ipsosa Marko Uljarević kaže da zaključak Vlade Srbije, u kome podsećaju državne funkcionere da javne resurse ne mogu da koriste u izbornoj kampanji, pokazuje čvrstu opredeljenost Vlade da sprovodi ono što je regulisano zakonima.

- Taj zaključak ne donosi ništa novo, on samo podseća sve članove Vlade, ali i sve službenike koji su potčinjeni Vladi Srbije, direktore javnih preduzeća, na odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o državnim službenicima - rekao je Uljarević za TV Pink.

On je pojasnio da je u ta dva zakona jasno precizirano šta je funkcionerska kampanja i da se iz zaključka Vlade Srbije vidi da će svako nepridržavanje tog zaključka i kršenje zakona podrazumevati i određene sankcije.

- Ne postoji krivična, ali postoji prekršajna odgovornost. Na osnovu zaključka se vidi da će svako nepridržavanje odredbi Zakona o Agenciji za borbi protiv korupciji predstavljati teže kršenje Zakona o državnim službenicima iz radnog odnosa. Onda su tu druge kazne - pojasnio je on.

Te sankcije podrazumevaju 20 do 30 odsto smanjenje plate u trajanju od šest meseci, a moguća je i zabrana napredovanja državnim službenicima u trajanju od četiri godine.

- Moguće je da državnog službenika rasporedite na niži platni razred, ali u krajnjem slučaju možete da prekinete radni odnos. To su sankcije koje su predviđene Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije - zaključio je on.

Dodaje da sam zaključak govori da Vlada pojačava poruku svojim službenicima i njenu opredeljenost da sprovodi zakone.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA