Šta se krije iza regionalnog skupa koji Merkel i Makron žele da organizuju o Kosovu?

U fokus je vraćena ideja o mogućnosti rasplitanja kosovskog čvora na nekoj od međunarodnih konferencija, čime bi bila prekinuta višemesečna tišina koja vlada za pregovaračkim stolom između Beograda i Prištine

  • 8

Plan i ideja Angele Merkel i Emanuela Makrona je da se napravi reigonalni skup, kako bi se krenulo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle susreta sa nemačkom kancelarkom u Njujorku.

Tom izjavom je u fokus vratio ideju o mogućnosti rasplitanja kosovskog čvora na nekoj od međunarodnih konferencija, čime bi bila prekinuta višemesečna tišina koja vlada za pregovaračkim stolom između Beograda i Prištine.

Da li se iza regionalnog skupa koji Merkel i Makron žele da organizuju krije konačno rešenje kosovskog problema? 

- Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da Nemačka kao vodeća evropska sila to želi i da će na tome da insistrira - konstatovao je predsednik Vučić i podsetio da je sličan skup već održan na inicijativu nemačke kancelarke, što pokazuje upravo i pažnjom koju posvećuje i malim zemljama i njihovim liderima.

- Nemačka će uložiti svu svoju energiju, trud i snagu da se očuva mir i stabilnost u Evropi i zato će tražiti da se razgovara sve dok se ne pronađe rešenje za pitanje KiM - poručio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Njujork, UN Merkel i Vučić - Foto: Predsedništvo Srbije



Ukazao je da Merkel uvek ima dovoljno energije, i da je, iako ima bezbroj drugih obaveza, našla vremena da, sa svojim timom, razgovaraju o Kosovu i Metohiji.

- To govori da je Evropa njena ideja i projekat, da želi mir i stabilnost u Evropi, da Nemačka hoće stabilnost i to na dugi rok. Nemačka će da uloži svu svoju snagu, trud i energiju da sačuva mir i stabilnost u Evropi. I zato će da traže od nas da razgovaramo i razgovaramo, dok ne pronađemo rešenje. U to sam siguran i to je za njih najvažnije - rekao je Vučić.

Da Berlin i Pariz pokušavaju da preuzmu vodeću ulogu u rešavanju kosovskog problema smatra i dr Ognjen Pribićević, viši naučni savetnik Instituta društvenih nauka, nekadašnji ambasador Srbije i u Nemačkoj i u Velikoj Britaniji, koji je za TV Prvu izjavio da ove dve zemlje pokušavaju da dinamiziraju pregovore.

- Svakako je dobro da se naši predstavnici sastaju sa nemačkom kancelarkom, zato što je Nemačka ključna zemlja u Evropi i to ne samo za nas. Da se razumemo, Nemačka i Francuska svoj stav o Kosovu neće promeniti, ali se traži rešenje koje bi bilo u okviru nekog postojećeg stanja. Oni u skladu sa svojim mogućnostima pokušavaju da dinamiziraju taj proces. Međutim, bez SAD to se svakako neće moći završiti. Dobra je inicijativa, dovešće nas i Albance za isti sto, ali ništa bez SAD - objasnio je on.

Ognjen Pribičević Pribićević - Foto: www.mc.rs

Posebno je naglasio da dolazak Trampa sa jednom potpuno novim političkim konceptom, koji nijedan predsednik SAD nije sprovodio u poslednjih 70 godina, predstavlja jedan novi okvir čime su pokazali da su fleksibilniji u odnosu na prethodne administracije, što je veliki korak za nas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    25. septembar 2019 | 19:40

    Ништа друго него уцене и претње Србији!!

  • Luka

    26. septembar 2019 | 09:05

    Od Merkaleve i Makrona za Srbiju nista dobro ne mozemo ocekivati, zar nisu bas Nemacka i Francuska bile evropske perjanice u satanizaciji Srba i Srbije. Oni moraju samo da nastave zapocetu i zacrtanu viziju politike svojih predhodnika.

  • Milorad Vujicic

    26. septembar 2019 | 04:12

    Ruske i Kineske vojne baze hitno preko cele Srbije sa nuklearnim oruzjem i S500 za pocetak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA