≫ 

Evropski parlament odbacio predlog da Tročanji bude zadužen za proširenje EU

Uskoro Kandidat za novog evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji i pre početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan je kao mogući novi član tima Ursule fon der Lajen

  • 2
Laszlo Trocsanyi, Laslo Tročanji Foto: Wikipedia/Elekes Andor

Komitet za pravne poslove (JURI) evropskog parlamenta odbacio je kandidaturu predloženog mađarskog komesara za proširenje Lasla Točanjija.

Odbačena je i kandidatura rumuske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da novimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.

Kandidat za novog evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji i pre početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan je kao mogući novi član tima Ursule fon der Lajen.

Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao je da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izveštaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.

Ona nije prijavila pozajmicu od 800 hiljada evra koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Ursula fon der Lajen - Foto: Tanjug/AP

U Evropskoj komisji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili proncipom da svaki komesar mora da bude ”nezavisan i da radi u opštem interesu EU”, a da je na Evropskom parlamentu da proveri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.

I dok u Komiisji napominju da posle suspenzije kandidata za komesare postoje ”različite opcije”, u Evropskom parlamentu navode da je sada na novoimenovanoj predsednici Evropske komisije da "predloži sledeće korake".

Prema EU procedurama postoji mogućnost da suspendovani kandidati za komesare razreše konflikte interesa do početka saslušanja, zakazanog za 30. sepetembar.

Moguće je i da Ursula fon der Lajen zatraži od Ruminije i Mađarske da pošalju nove kandidate za predložene funkcije, ali i da resore proširenja i trasporta dodeli nekom od već predloženih komesara iz druge čanice EU.

Kada je u pitanju resor proširenja najčešće pominjan je slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčić, a spekuliše se da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširnju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želeo da ponovo dobije ovaj resor.

Kada je reč o formiranju novog tima Evropske komisije pod istragom o kurupciji i zloupotrebi položaja su i bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders kao i nekadašnja ministarka odbrane Francuske Silvi Gular.

Zvanična saslušanja kandidat za komesare trebalo bi da počnu 30. septembra, a Evropski parlament bi o kompletnom sastavu nove Evropske komsiije trebalo da glasa 23. oktobra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    27. septembar 2019 | 08:42

    Sa EU samo ekonomski ,a od istoka traziti otvaranje Ruskih i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije

  • Realan

    27. septembar 2019 | 10:09

    Nama je scenario takav ko i Hrvatima, sve domace ce da nam uniste i privatizuju, normalno imaju neuporedivo jace industrije i konkurentni su u svakom smislu. Drzava nece moci da subvencionise gradjane jer to nedozvoljavaju EU propisi. A oni subvencionisu svaki vid ako pocupate cokot vinove loze, ako rashodujete ribarski camac, ako umesto kukuruza posejete livadu sa travom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA