≫ 

Po dolasku u BG obratio se na srpskom i iznenadio sve: Ovo je bila Skatova poruka na početku mandata

Mi zajedno možemo da unapredimo američko-srpske ekonomske odnose kako bismo stvorili radna mesta i dali priliku mladim ljudima u Srbiji i Americi - poručio je Skat u obraćanju napočetku mandata

  • 1
Kajl Skat, SAD, Jadranka Joksimović Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Trogodišnji mandat, sada već bivšeg ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata, obeležilo je pomalo nekonvencijalno ponašanje, posebno jer je uveo jednu novu praksu netipičnu za jednog diplomatu, a to je komunikacija sa građanima putem društvenih mreža.

- Dobar dan, zovem se Kajl Skat i čast mi je da budem novi američki ambasador u Srbiji. Kao ambasador želim podržim napore Srbije u napredovanju ka članstvu u EU, poboljšanju regionalnih odnosa i razvijanju pomirenja i integracije - poručio je u video-poruci na Fejsbuku te 2016. godine.

- Mi zajedno možemo da unapredimo američko-srpske ekonomske odnose kako bismo stvorili radna mesta i dali priliku mladim ljudima u Srbiji i Americi. U slobodno vreme volim da budem u prirodi, vozim bicikl i upoznajem nove kulture. Baš kao i Arizona, u kojoj sam odrastao, i Srbija je poznata po svojoj izuzetnoj lepoti, geografskoj raznovrsnosti. Jedva čekam da upoznam vašu lepu zemlju i velikodušno gostoprimstvo koje je poznato širom sveta - rekao je diplomata kojeg je imenovao lično Barak Obama.

Upečatljiva je bila njegova poruka, koju je preneo u intervjuu za Telegraf.rs, kada je govorio o dijalogu i poručio da nema dugoročnog rešenja bez direktnog dogovora Beograda i Prištine, što je krajnji cilj Amerike.

U istom tonu, on se danas oprostio sa građanima Srbije, kada je na Fejsbuku objavio oproštajni video u kom je pred kamerama spakovao sve poklone koje je dobio tokom boravka u našoj zemlji i poručio da je "vreme je za povratak kući".

Skat je u Beograd došao 2016. godine sa mesta savetnika Stejt departmenta pri Nemačkom Maršalovom fondu u Vašingtonu, a zamenio je Majkla Kirbija.

Bio je generalni konzul u Milanu (2011-2014) i direktor Odeljenja za Rusiju (2009-2011), službovao je u Moskvi od 1996. do 1998, a prethodno je bio savetnik za nacionalnu bezbednost na Huverovom institutu pri Univerzitetu Stenford.

Tokom dugogodišnje diplomatske karijere Skat je službovao i u Izraelu i Hrvatskoj.

U njegovoj biografiji piše da govori srpsko-hrvatski jezik, ruski, italijanski, mađarski, hebrejski, nemački i francuski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA