≫ 

Vesić: Bastać laže, metro će se graditi uz tender

"Ono što boli Đilasa je činjenica da će metro u Beogradu da izgradi vlast Aleksandra Vučića i zato se on protivi izgradnji metroa", naveo je Vesić

  • 52
Goran Vesić, Intervju Foto: Nikola Tomić

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać laže kada kaže da će beogradski metro biti građen bez tendera, naveo je večeras član Predsedništva SNS i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Jedini koji su do sada dali bilo kakav posao u vezi sa beogradskim metroom bez tendera su Boris Tadić i Dragan Đilas. Oni su 2012. godine bez tendera dodelili posao izrade prethodne studije izvodljivosti francuskoj kompaniji Ežis, a prema njihovim javnim obećanjima koja su objavljivana u medijima obećali bez tendera posao kupovine kompozicija i tehničke opreme - naveo je Vesić na Fejsbuku.

Bastać je danas rekao da je Vesić izjavom o memorandumu sa kineskom kompanijom potvrdio da će posao izgradnje metroa, "bez tendera i na osnovu bratskog dogovora", dobiti kineska firma i da je od 2012. do 2019. godine cena metroa "porasla sa 2,2 na 4,4 milijarde evra".

Prema Vesićevim rečima, Tadić i Đilas su jedini koji su nekome dodelili posao bez tendera, a cenu metroa o kojoj Bastać priča upravo je odredila kompanija Ežis koju su doveli Tadić i Đilas.

Goran Vesić, Dragan Đilas Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- Za razliku od njih koji su očigledno znali kome će dati posao, mi smo obezbedili da se i kineske kompanije zainteresuju za izgradnju metroa u Beogradu, pa čak i da dobijemo ponudu za javno-privatno partnerstvo. Zato je i potpisan u Pekingu Memorandum o razumevanju koji naravno nikome ne garantuje da će dobiti posao - napisao je Vesić.

Ko će dobiti posao znaće se posle tendera na kome će moći da učestvuju i kineske, i francuske i bilo koja druga kompanija, navodi Vesić i dodaje da je činjenica da kineska kompanija Pauer Čajna pokazuje najviše zainteresovanosti.

"Ono što boli Đilasa je činjenica da će metro u Beogradu da izgradi vlast Aleksandra Vučića i zato se on protivi izgradnji metroa", ističe Vesić.

- Zato laže, zato obmanjuje. Jer kako to samo Đilas može da smisli zašto bi Beograđani imali metro ako on nije umeo da ga izgradi. A obećavao je izgradnju metroa Đilas i 2008. godine, i 2009. godine, i 2010. godine, i 2011. godine a 2012. godine je zajedno sa Tadićem, pred izbore, prevario građane i dodelio posao projektovanja metroa bez tendera uz obećanje da će na isti način omogućiti da se kupe kompozicije - naveo je on.

Vesić kaže da će metro biti izgrađen po zakonima Republike Srbije, a to znači uz tender.

- Ne sumnjam da će Đilas da preti i toj kompaniji koja bude dobila posao da hitno napusti Srbiju, kao što je pretio kompanijama koje su preuzele Sartid i Bor. Ali to je Đilasova politika. Što gore za Srbiju, to bolje za njega - zaključuje Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Masa

    29. septembar 2019 | 21:33

    Navikli smo da Bastac stalno plasira lazi.

  • Lane

    29. septembar 2019 | 21:59

    Puna podrska Vesicu !

  • malina

    29. septembar 2019 | 23:26

    Obicnom prosecnom gradjaninu Bg-a je potrebno da mu bude izgradjen metro, da mu olaksa zivot. Kako, zasto, na koji nacin, tenderi,Kinezi, Francuzi, zasto bi on to morao brinuti. Opozicija koja, kobajagi, brine, sada zali sto im to nije poslo za rukom u njihovo vreme, pa sad ne mogu da shvate da moze regularnim putevima da se postigne cilj. Jadno. Pokrijte se usima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA