U Skupštinu Srbije stigao predlog kako da se spreče "preletači" i "kupovina mandata"

U izmenama Poslovnika, prema predlgu koji je Milićević podneo, dodali bi se novi članovi prema kojima bi poslanik preuzeo odgovornost zbog "neopravdanog odsustva sa sednice"

  • 2

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević podneo je predlog o izmeni Zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da precizira zakonske norme kako bi se onemogućila "trgovina mandatima" i ulazak u parlament putem kupovine mandata nekih, koji na izborima nisu osvojili nijedan mandat, ili uopšte nisu učestvovali.

Milićević je pored toga podneo 30. septembra, uoči početka Drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, i predlog izmene Poslovnika Narodne skupštine.

U predlogu izmena Zakona o Narodnoj skupštini navodi se da se u Narodnoj skupštini obrazuju poslaničke grupe iz reda poslanika izabranih sa izborne liste, a da ako je reč o koaliciji, članovi koalicije mogu formirati samostalne poslaničke grupe u skladu sa Poslovnikom, da poslanik može imati status samostalnog poslanika, odnosno ne mora biti član poslaničke grupe, ali ne može biti predstavnik političkih stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

- U Narodnoj skupštini ne mogu se formirati poslaničke grupe stranaka koaliciji ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika - navodi se u predlogu.

Razgovor vlasti i opozicije Milićević - Foto: Tanjug/Tanja Valič

U obrazloženju stoji i da "preletači" i "kupovina mandata" mogu dovesti do političke nestabilnosti parlamenta i urušavanja ugleda te institucije, ali i do nepoštovanja volje građana koji su glas na izborima poverili određenoj izbornoj listi.

- Danas se građani koji redovno ispunjavaju svoju građansku dužnost izlazeći na izbore, pitaju otkud u parlamentu predstavnici nekih vanparlamentarnih opcija koje nisu osvojile poslaničke mandate, a neke nisu ni učestvovale na izborima - navodi se u obrazloženju.

Milićević je u obrazloženju istakao da česte promene u sastavu poslaničkih grupa, a posbno u formiranju novih, od koji su "neke nastale voljom lidera, pa i finansijskim sredstvima vanparlamentarnih stranaka ili drugih otuđenih centara moći, još više mogu da naruše ugled i rad Narodne skupštine" i dodao da je posledica svega toga poništavanje regularnih izbornih rezultata.

- Da li je Narodnoj skupštini i strankama koje su osvojile poslaničke mandate tako nešto potrebno? Sigurno da nije. Zato je radi vraćanja ugleda izborima kao neposrednom izjašnjavanju građana, izbornom postupku i izbornim rezultatima u celini, radi zaštite izbornog prava građana, ali i reafirmaciji Narodne skupštine potrebno na nešto drugačiji način urediti unutrašnju organizaciju u delu koji se odnosi na formiranje poslaničkih grupa - naveo je Milićević u obrazloženju.

On je istakao i da ne spori pravo poslaniku da je vlasnik svog mandata, ali da zakon i praksa ne smeju dozvoliti da dođe do izigravanja izborne volje građana.

Skupstina Srbije Poslanici tokom zasedanja - Foto: Tanjug/Rade Prelić

U izmenama Poslovnika, prema predlgu koji je Milićević podneo, dodali bi se novi članovi prema kojima bi poslanik preuzeo odgovornost zbog "neopravdanog odsustva sa sednice", za svako takvo odsustvo poslaniku se umanjuje osnovna plata u visini do 10 odsto, a ako u Skupštini ne može da se obezbedi najmanje 84 poslanika na početku radnog dana takvom poslaniku se oduzima do 20 odsto od osnovne plate, dok se poslaniku na stanim radu iznos umanjuje od primanja za tekući mesec.

Prema članovima koji se dodaju poslaniku koji je neopravdano odsutan u danu za glasanje i ukoliko sednici ne prisustvuje broj poslanika predviđen Ustavom, zakonom i poslovnikom, poslaniku se umanjuje osnovna plata narodnog poslanika za 30 odsto.

- Pojedini poslanici, pa i čitave poslaničke grupe, već duže vreme ne učestvuju u radu Narodne skupštine, ali se istovremeno ne odriču ni plata, putnih troškova, ni putovanja (delagacija, poseta stranim parlamentima, manifestacije), ne razmišljajući o tome da moraju biti odgovorni prema građanima Srbije - navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju se ističe da odustvo pojedinih poslanika sa sednica nije slučajno, već "predstavlja vrstu bojkota, ali bez posledica".

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    1. oktobar 2019 | 11:39

    A šta ima na tu temu da kaže "najveći" preletačević,gospođa predsednica skupštine. 😂

  • Iki

    1. oktobar 2019 | 11:33

    Jedina drzava koja donosi zakone i ne sprovodi ih nego su samo na papiru, primer cargo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA