Najnovije istraživanje: Evo ko je najbliži premijerskoj fotelji u Prištini

Ko je favorit za pobedu pokazuju razultati najnovijeg istraživanja javnog mnenja

  • 0

Demokratski savez Kosova (DSK), koji predvodi bivši kosovski premijer Isa Mustafa, favorit je za pobedu na parlamentarnim izborima 6. oktobra, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja na Kosovu koje je objavila najveća novinska agencija u Albaniji SYRI.net.

Prema podacima od 26. septembra, drugog dana predizborne kampanje, DSK podržava 29% birača prema 26% na izborima održanim 2017. godine, preneo je portal Demostat.

Ankete pokazuju da je na drugom mestu pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija sa podrškom od 24% prema 27% na izborima pe dve godine, a na trećem Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija sa 21% podrške, što je znatno niži rejting u odnosu na prethodni izborni ciklus, kada je za tu stranku glasalo 34% birača.

Četvrtu poziciju među partijama i koalicijama kosovskih Albanaca, sa rejtingom od 13%, zauzima koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova, koju predvode bivši premijer Ramuš Haradinaj i aktuelni gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde, čiji je lider bivši zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj, dobila je podršku 7% anketiranih.

Pozivajući se na poznavaoce prilika na Kosovu, portal je preneo da se može dogoditi da nakon izbora snage udruže DSK i Samoopredeljenje pri čemu bi u tom slučaju, premijerka mogla da postane Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Mesto predsednika privremenih prištinskih institucija, koji se bira u parlamentu a ne na izborima, po tom scenariju pripalo bi Kurtiju što znači da bi aktuelni predsednik Hašim Tači "ispao iz igre".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA