≫ 

Oglasila se EU povodom zabrane srpskim političarima da uđu na Kosovo

Pre nekoliko dana, Ministarstvo spoljnih poslova Prištine zabranilo je ulazak u južnu pokrajinu nekim zvaničnicima iz Beograda, što je prouzrokovalo velike probleme

  • 8

Portparolka EU Maja Kocijančić reagovala je nakon što je Priština zabranila ulazak nekim srpskim zvaničnicima na Kosovo, rekavši da te zabrane nisu u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu.

Pre nekoliko dana, Ministarstvo spoljnih poslova Prištine zabranilo je ulazak u južnu pokrajinu nekim zvaničnicima iz Beograda, što je prouzrokovalo velike probleme.

Novinska agencija FactsPlus se raspitivala o tom pitanju i kritikama Beograda prema Evropskoj uniji, čiji su zvaničnici rekli da sporazum o dijalogu posredstvom EU o službenim posetama definiše modalitete i da zvaničnici o tome treba da budu obavešteni.

Maja Kocijančić Maja Kocijančić - Printskrin: SensServis Agencija

- Svi ostali zvaničnici sa Kosova ili iz Srbije koji nisu dobili obaveštenje imaju pravo na slobodno kretanje. Očekujemo da će se svi sporazumi postignuti u okviru olakšanog dijaloga EU poštovati i provoditi tokom predizborne kampanje -  izjavila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Ona je rekla da te zabrane nisu u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu, ali kada se te posete odnose na vreme kampanje, svi moraju da poštuju "kosovske zakone".

- Zabrana srpskim zvaničnicima da uđu na Kosovo nije u skladu sa ili postignuta ovim sporazumima. Očekuje se da će svi oni koji su deo kampanje za ove izbore na Kosovu delovati u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima - rekla je Kocijančić.

(Telegraf.rs/Gazeta Metro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. oktobar 2019 | 14:41

    TO ALBANCI SVE RADE UZ BLAGOSLOV BRISELA I NATO OKUPATORA NASE SVETE ZEMLJE!!!

  • Mića

    1. oktobar 2019 | 16:43

    Či zakoni i koje države?O čemu ova laprda?Jeli to njezin lični stav ili stav EU?Ako je EU onda,daleko Vam lepa kuća.Srbija nije Vaša prčija,Srbija je država starija od EU .Kosovo je deo Srbije breee!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA